Fără categorie

Deputaţii europeni dezbat diferențele de calitate între produsele alimentare

Deputaţii europeni dezbat diferențele de calitate între produsele alimentare
Deputaţii europeni dezbat diferențele de calitate între produsele alimentare Fenomenul este puțin cunoscut în Europa de Vest, dar consumatorii din Europa de Est se plâng constant de diferența de calitate între produsele alimentare care ar trebui să fie identice. Deputaţii europeni au abordat această problemă într-o dezbatere referitoare la o întrebare orală pusă de eurodeputata Elena Oana Antonescu (România), de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).

Sursa : © Uniunea Europeană – PE

Fenomenul este puțin cunoscut în Europa de Vest, dar consumatorii din Europa de Est se plâng constant de diferența de calitate între produsele alimentare care ar trebui să fie identice. Deputaţii europeni au abordat această problemă într-o dezbatere referitoare la o întrebare orală pusă de eurodeputata Elena Oana Antonescu (România), de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat).

Teste recente organizate de Asociația Consumatorilor din Slovacia pe produse precum Coca-Cola, Nescafé sau Milka au arătat că ingredientele unora (Coca-Cola și Nescafé) variază de la țară la țară. Într-un schimb de opinii din cadrul comisiei pentru mediu, sănătate publică şi siguranţă alimentară, reprezentantul Comisiei Jérôme Lepeintre a arătat că producătorii schimbă ingredientele în funcție de puterea de cumpărare, gusturile și tradițiile din diferite țări (de exemplu, Nutella este mai solidă în Germania decât în Franța, deoarece în Franța pâinea este mai puțin rezistentă decât în Germania).

Antonescu: Nu ar trebui să existe consumatori de categoria a doua

Participanții la dezbatere au căzut de acord că, deși UE nu poate impune rețeta, consumatorii au dreptul de a fi informați despre compoziția produselor. Eurodeputata Elena Oana Antonescu (România), de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), care a pus Comisiei o întrebare privind diferențele în calitatea produselor alimentare comercializate în Uniunea Europeană, a spus că europenii sunt conștienți de diferențele de calitate și că nu ar trebui să existe consumatori de categoria a doua.

Socialistul ceh Pavel Poc a spus că în fiecare zi primește întrebări pe această temă. „De ce există UE dacă nu poate să își protejeze consumatorii?“, este una din întrebările primite de la alegători. János Áder (Ungaria), de la Grupul Partidului Popular European (Creştin Democrat), a arătat că unii producători au recunoscut deja că folosesc diferite ingrediente în funcție de stat și că i-au lăsat pe consumatori să creadă că produsul este identic. Doamna Antonescu regretă faptul că nu există reguli europene care „să pedepsească acest comportament discriminatoriu“ și cere Comisiei Europene să „facă rapid studii și sondaje“ privind calitatea ingredientelor folosite de unii producători în diferite state UE.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top