Politic

Deputat: De ce NU am votat pentru REPORNIREA HIDROCENTRALELOR!

Camera Deputaților a votat ieri, 23 martie, un proiect extrem de controversat – legea care permite ca limitele ariilor naturale să fie modificate, pentru a putea finaliza hidrocentralele a căror construcţie a fost abandonată din cauza normelor europene de protecţie a mediului.

Deputatul formațiuni Forța Dreptei, Bogdan Bola spune că el nu a putut vota pentru un astfel de proiect, bazat, spune el, pe argumente de genul „astăzi este mult mai important curentul electric decât cuibul unei păsărele. (…) “Cu toată dragostea pentru păsărele, că eu însumi dau de mâncare la păsărele” – senator PSD Daniel Zamfir. În plus, trecând peste „emoția” momentului, nici datele și motivele prezentate nu m-au convins”, a afirmat deputatul constănțean Bogdan Bola.

În continuarea declarației sale, Bogdan Bola a prezentat felul în care cei care nu a fost de acord cu proiectul legislativ, au ajuns să-i denumească pe deputații partidului Forța Dreptei de către cei de la AUR, „soroșiști”, „anti – români” și „aserviți intereselor externe”.

Iată cum și-a argumentat Bogdan Bola  poziția în această problemă:

“- profitându-se de situația din Ucraina, PSD propune finalizarea a două proiecte începute în anii ’80, bazate pe indicatori tehnico – economici realizați pe debitele râurilor din acei ani (1980), atunci când nu exista un regim de protecție a zonelor respective pentru că nu exista nicio legislație de mediu.

– potrivit Hidroelectrica, amenajarea hidroenergetică de pe Jiu presupune construirea unui baraj şi a unei microhidrocentrale la Livezeni şi a 2 centrale hidroelectrice la Dumitra şi Bumbeşti Jiu. Lucrările au început în 2004 şi ar fi realizate în proporţie de 90 %.

– investițiile au fost făcute cu încălcarea legilor de mediu actuale, fapt pentru care hidrocentralei de pe Jiu i-a fost anulată definitiv în 2017 autorizația de construire, iar hidrocentrala Răstolița deține un acord de mediu emis în anul 1990, scris pe doar două pagini.

– astăzi se propune modificarea limitelor ariilor protejate (pentru finalizarea și punerea în funcțiune a hidrocentralelor de pe Jiu), urmând a se desemna arii protejate noi în compensare. Practic – distrugerea ariei protejate? IMEDIATĂ! Compensarea? PÂNĂ ÎN 2025!

– niciun susținător al proiectului de lege nu a contestat faptul că finalizarea hidrocentralelor nu va avea vreun impact real asupra sistemului energetic național. Acestea vor aduce un plus de doar 0.4% din totalul energiei produse în România. Toată această cantitate de energie poate fi produsă, extrem de simplu, apelând la soluții eoliene sau din panouri solare.

– PSD, PNL și AUR au urlat ieri că doar așa vom reuși să reducem dependența energetică de Rusia. Însă încurajarea consumatorilor casnici și a instituțiilor publice de a folosi energie regenerabilă ar acoperi ușor și în scurt timp acest 0.4% produs, în viitor, de hidrocentralele propuse pentru a fi terminate.

– cu toate că România este în procedură de infringement încă din 2015 pentru astfel de lucrări în situri Natura 2000, Senatul a trecut pe repede înainte, în Comisiile de specialitate, acest proiect.

– cu toate că modificările legislative contravin Directivei Habitate transpusă în legislația națională prin OUG 57/2007 și Directivei privind evaluarea de mediu, transpusă prin Legea 292/2018 și cu toate că este strict interzisă modificarea limitelor ariilor protejate pentru dezvoltarea unor astfel de proiecte, care nu sunt strategice, s-a mers înainte.”

Un ultim aspect, pe care îl consideră deputatul Bogdan Bola ca fiind extrem de important este: “varianta iniţială propusă de Senat prevedea modificarea limitelor ariilor naturale protejate pentru hidrocentralele a căror construcţie a fost aprobată înainte de 29 iunie 2007. Ieri însă, vine un amendament propus de Ministerul Mediului și discutat rapid în Comisiile pentru industrii şi pentru politică economică, care prevede că legea se aplică pentru acele hidrocentrale care sunt în curs de execuţie cu procent de realizare mai mare de 60% la data de 1 mai 2022.

O modificare substanțială, pe ultima sută de metri, care va permite noi și mult mai mari distrugeri. Și îmi este teamă că acest tip de proiect este doar începutul și tot mai multe zone protejate vor fi efectiv căsăpite în „interes național”. Mai întâi de Stat, apoi de privați…pe modelul plajei de la Corbu.”

Concluzionând, deputatul Bogdan Bola nu crede că trebuia să se distrugă două parcuri naționale pentru a construi niște hidrocentrale al căror aport la sistemul energetic național nu este semnificativ și care ar putea fi suplinit ușor prin abordarea unor soluții neinvazive precum energia eoliană, cea solară și de ce nu, prin energia produsă de valurile Mării.

“Rețineți un lucru: hidrocentralele propuse nu produc, împreună, nici măcar 100 de megawați. Prin votul de ieri, nu am făcut altceva decât să obținem un aport minim la sistemul energetic cu distrugeri maxime ale pădurilor și biodiversității României”, a mai spus Bogdan Bola.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top