Deputatul Bogdan Huțucă, președintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci, anunță că PNL nu va susţine suprataxarea companiilor, deoarece această povară fiscală va genera creşteri de preţuri pentru produse şi servicii. Huțucă adaugă că în primele 5 luni ale anului, România a reuşit chiar să îşi îmbunătăţească situaţia, prin comparaţie cu perioada similară din 2021.
„Economia este motorul dezvoltării unei ţări. Fără o economie stabilă şi sănătoasă, un stat nu îşi poate atinge obiectivele asumate în faţa cetăţenilor în slujba cărora este. Pentru a putea avea creştere economică, care la rândul ei să creeze progres şi modernizare, mediul privat are nevoie de predictibilitate, în special fiscală.
De aceea, PNL este ferm şi va susţine în continuare menţinerea cotei unice. Mai mult, PNL nu va susţine suprataxarea companiilor, deoarece această povară fiscală va genera creşteri de preţuri pentru produse şi servicii, tăieri de salarii sau închideri de locuri de muncă. Reverberaţiile acestor efecte cauzate de împovărarea mediului privat se vor resimţi pe termen lung, lucru pe care nu-l putem permite. România trebuie să devină atractivă pentru investiţii, nu să descurajeze persoanele sau companiile dornice de a investi în ţara noastră printr-o fiscalitate împovărătoare şi complicată.
Până la această oră, Guvernul condus de premierul PNL, Nicolae Ciucă, a reuşit să menţină stabilă situaţia macroeconomică a ţării. În primele 5 luni ale anului, România a reuşit chiar să îşi îmbunătăţească situaţia, prin comparaţie cu perioada similară din 2021. Acestea sunt rezultatele pe care România le-a obţinut ca urmare a unei guvernări stabile, responsabile şi orientate spre echilibrarea bugetară, chiar şi în cele mai dificile condiţii economice. Avem toate şansele de a ne încadra în ţinta de deficit. Evoluţia pozitivă a României este justificată prin creşterea încasărilor bugetare la un nivel cu mult peste creşterea înregistrată de cheltuielile statului. Cifre – deficitul bugetar a scăzut de la 26,18 miliarde lei la 20,9 miliarde lei. Ca venituri totale, bugetul a obţinut 178,97 miliarde lei, cu 21,5% peste nivelul din primele cinci luni ale anului anterior. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate de veniturile nefiscale (+59,8%), impozitul pe dividende (35,5%) şi încasările nete din TVA (+29,5%). Aceste cifre ne fac să fim optimişti, dar circumspecţi.
Perioada pe care o traversăm este una dificilă. Încă nu ne-am recuperat total în urma şocului pe care l-a adus pandemia de Covid-19, iar acum ne confruntăm şi cu un război în proximitatea noastră. Am încredere că Guvernul condus de PNL va garanta creşterea constantă a economiei şi, mai ales, implementarea reformelor din PNRR, şansă istorică a României”, a declarat Bogdan Huțucă.