Politic

Deputat Bogdan Huțucă: Anul acesta trebuie să fie anul revenirii în forţă a domeniului HoReCa

Luna aceasta președintele PNL Constanța Bogdan Huțucă a adesat o interpelare Ministrului Economiei, Claudiu Năsui, în care îi solicită informații despre planul de susținere a sectorului HORECA. Tot luna aceasta, parlamentarul a avut o declarație politică în cadrul Ședințelor Camerei Deputaților în care cere redeschiderea totală a domeniului HoReCa, fără alte măsuri restrictive.

Declarație politică:

„Domeniul HoReCa este unul dintre cele mai afectate domenii din economia românească, de la debutul pandemiei şi până în prezent. În acest sector – deosebit de important pentru România – muncesc aproximativ 400.000 de persoane, direct sau indirect, generând aproximativ 5% din PIB-ul României, atunci când activitatea se desfăşoară în mod normal. Însă, problemele din HoReCa, generate de restricţiile în lanţ impuse din cauza pandemiei, timp de aproape un an de zile, au afectat grav multe dintre judeţele ţării care depind într-o mare măsură de turism, printre acestea numărându-se şi judeţul Constanţa.

Deschiderea directă către populaţie face ca acest sector al economiei să fie pus în imposibilitatea de a supravieţui în condiţiile unor asemenea restricţii fără ajutor financiar din partea statului, atât pentru salvarea afacerii, cât şi pentru păstrarea angajaţilor.

De aceea, pentru a veni în ajutorul HoReCa, Guvernul actual a emis, încă din luna decembrie 2020, imediat după învestire, ordonanţa de urgenţă care prevede acordarea de ajutoare de stat pentru firmele din domeniu (cazare, agenţii de turism, restaurante) afectate de restricţiile din perioada pandemiei. Acest act normativ prevede ajutoare totale de 500 milioane euro (circa 2,4 miliarde de lei) pentru sectorul HoReCa, până la data de 30 iunie 2021.

Astfel, ordonanţa de urgenţă iniţiată de Ministerul Economiei prevede faptul că firmele din domeniu pot primi de la bugetul de stat 20% din diferenţa de cifră de afaceri între anii 2019 şi 2020, ca un ajutor pentru a trece peste dificultăţile generate de pandemie.

În acest sens, sunt vizate 73.000 de firme din domeniu, cu un ajutor total de jumătate de miliard de euro din partea Guvernului, pentru a da astfel o gură de oxigen pentru HoReCa.

Consider că mai sunt multe de făcut pentru a reporni cu adevărat motoarele economiei şi, implicit, pentru a da un restart puternic domeniului HoReCa. În acest context, cred că redeschiderea totală a HoReCa, fără alte măsuri restrictive, va transmite românilor, în mod concret, mesajul că viaţa tuturor a revenit la normalitate. De acest sentiment este nevoie pentru a reporni împreună economia, pentru a reporni procesul de modernizare şi dezvoltare a României.

Economia României va fi complet funcţională şi se va apropia de potenţialul său maxim doar atunci când sectorul HoReCa va fi, din nou, complet funcţional. De aceea, cred că anul acesta trebuie să fie anul revenirii în forţă a domeniului HoReCa,” a declarat Bogdan Huțucă.

Redăm mai jos textul integral al  întrebării adresate de politician, Ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Claudiu-Iulius-Gavril Năsui:

La sfârșitul anului trecut, Guvernul a adoptat OUG nr. 224/2020, privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar pentru întreprinderile din domeniul turismului, structuri de cazare, structuri de alimentație și agenții de turism, a căror activitate a fost afectată în contextul pandemiei de COVID-19, precum și privind unele măsuri fiscale. Având în vedere faptul că domeniul Horeca este unul dintre cele mai afectate domenii din economia românească, de la debutul pandemiei și până în prezent, vă rog domnule ministru, să-mi precizați, în scris, când va fi efectiv pusă în aplicare UOG mai sus menționată, precum și ce alte măsuri mai aveți în vedere, în perioada imediat următoare, pentru a veni în sprijinul restaurării acestui sector economic greu încercat din cauza restricțiilor impuse de pandemie.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top