Investigaţii

Decizia de închidere a școlilor în Constanța este ilegală

Începând cu 3 noiembrie 2020, prin decizia Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) , în toate școlile și grădinițele din Municipiul Constanța s-a trecut la Scenariul 3, prezența fizică a școlarilor și preșcolarilor în aceste instituții fiind interzisă. Deși legea prevede că o atare măsură poate fi luată numai individual, la cererea școlilor și în cazul în care în aceste școli și grădinițe au fost declarate cazuri de Covid, în acest caz CJSU a trecut peste lege și a luat hotărârea doar pe baza ratei de incidență.

Ce spune legea

În privința modului de desfășurare a învățământului pe vreme de coronavirus sunt incidente prevederile Legii 55/2020 privind măsurile împotriva pandemiei. La articolul 38, această lege prevede clar că deciziile referitoare la prezența fizică a școlarilor și preșcolarilor în sălile de clasă se iau individual și la cererea consiliului de administrare al fiecărei școli și grădinițe. Practic, fiecare instituție de acest gen – în cazul în care a fost anunțată de DSP că are elevi sau profesori testați pozitiv – cere trecerea pentru o clasă sau pentru mai multe la scenariul 2 sau 3 (învățământ on-line). Cererea este înaintată DSP și Inspectoratului Școlar, apoi ajunge la CJSU, care îndeplinește o formalitate, verificând actele și transpunând propunerea școlii în Hotărâre a CJSU.


Această procedură este indicată și în Ghidul privind desfășurarea anului școlar. Există o singură excepție: La începutul anului școlar, întrucât elevii și profesorii nu apucaseră să ajungă deja în clasă, decizia se putea lua doar pe baza ratei de incidență, așa cum era indicată de DSP. Ulterior, pe parcursul anului școlar, așa cum arată și Ghidul și Legea, orice decizie se poate lua doar la cererea școlilor și grădinițelor.

La Constanța, Comitetul pentru Situații de Urgență e deasupra legii

Luni după-amiază, pe 2 noiembrie, CJSU s-a întrunit și a decis trecerea din 3 noiembrie la Scenariul 3 cu învățământ exclusiv on-line pentru toate unitățile de învățământ școlar și preșcolar din Mun. Constanța. Hotărârea a fost adoptată, așa cum indică articolul 6 ”urmare a analizei epidemiologice realizate de către DSP Constanța”. Deși alte hotărâri similare luate legal (la cererea școlilor) au anexate cererile avizate de DSP și ISJ, această Hotărâre (H 62/2020) nu are anexat niciun document, ceea ce ridică din start un mare semn de întrebare.


În mod normal, Hotărârea 62/2020 ar fi trebuit să aibă anexate circa 100 de cereri – aferente majorității școlilor și grădinițelor din municipiu care nu funcționau anterior în regim on-line.
Toate aceste cereri lipsesc, iar motivul este unul simplu – ele nu există! Am contactat telefonic mai multe unități de învățământ școlar și preșcolar (de stat sau private) din Constanța. În toate cazurile ni s-a comunicat că nu a fost trimisă din partea instituției nicio solicitare de trecere la Scenariul 3 (cu învățământ on-line) iar trecerea la acest sistem s-a făcut în urma Hotărârii 62, transmisă unităților de învățământ de către Inspectoratul Școlar.

Logica legiuitorului

Prevederile legii vin ca răspuns la criticile ridicate înainte de începutul anului școlar. Practic, într-o localitate se pot înregistra mai multe cazuri de Covid în locuri sau situații care au sau nu legătură cu școala (de exemplu – într-un anumit cartier, sau la anumite persoane care nu au legătură cu școala). Pentru ca acest fapt și creșterea indicelui de infectare să nu afecteze absurd și inutil desfășurarea anului școlar, Guvernul a propus și Parlamentul a adoptat ca interzicerea accesului copiilor în școli și grădinițe (trecerea la Scenariul 3) să se facă, individual pentru fiecare unitate de învățământ, în funcție de îndeplinirea unor criterii privind cazurile de Covid din acea școală sau grădiniță. Decizia a fost astfel luată din mâna autorităților centrale și a statisticienilor, și trecută în mâna celor care știu ce e mai bine pentru fiecare școală, în parte. Conform legii, consiliul de administrație al școlii – singurul care poate cere schimbarea Scenariului – are în componență un reprezentant al consiliului local și unul al primarului, restul membrilor (majoritatea) fiind profesori și părinți.

Copiii ar trebui să fie la școală sau grădiniță, dar nu sunt

Practic, prin Hotărârea 62, CJSU Constanța și-a făcut viața ușoară. Anterior, pentru fiecare copil sau profesor detectat pozitiv, trebuiau întreprinse o serie de măsuri și parcurs un întreg lanț decizional.
Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, care are în componență mai toții șefii unităților din județ – de la prefect, la șefii regionali ai SRI, CFR etc. și la directorii centralei de la Cernavodă, ai Damen Shipyards etc. – trebuia să se întrunească zilnic și să ia în discuție fiecare hârtie primită de la școli, grădinițe, DSP, ISJ. Pentru membrii CJSU din Cernavodă, Mangalia sau alte colțuri ale județului ca și pentru cei din Constanța, era un efort supraomenesc să își facă treaba lor și să participe și la aceste întruniri. Dar așa cerea legea…
Prin Hotărârea 62, circa 50% din școlile și grădinițele din județ au fost băgate ilegal, cu forța, în scenariul 3. Practic, CJSU și-a ușurat considerabil munca, dintr-o lovitură. Acum nu mai trebuie să analizeze situația din fiecare din aceste peste 100 de școli și grădinițe aflate în municipiu – locul cu cea mai mare concentrare a populației și cu cel mai mare risc de a avea îmbolnăviri prin școli, deci și astfel de cereri.
Pentru părinții care trebuie să se descurce cu copiii lăsați acasă de acestă hotărâre nelegală există o singură soluție. Ei trebuie să se adreseze instanței pentru ca aceasta să constate nelegalitatea hotărârii și să dispună anularea ei. Totodată, ei trebuie să ceară obligarea școlilor și grădinițelor de a-i primi pe copii înapoi. După cum se vede, repararea acestei situații e una dificilă, de durată și destul de costisitoare.

La Constanța, transparența decizională e undeva între indolență și nesimțire

Înainte de publicarea anunțului, am contactat mai multe instituții pentru a ne confirma faptul că Hotărârea 62 a fost luată fără să fi fost cerută de școli și grădinițe și pentru a înțelege cum a fost posibil acest derapaj legal.
La DSP, telefonul a sunat 30 de minute, după care centrala ne-a anunțat că suntem pe poziția nr. 1 și urmează să ne răspundă un operator. După încă un minut și alte anunțuri automate că urmează să ni se răspundă, apelul a fost întrerupt din centrala DSP.
La Inspectoratul Școlar Județean nu răspunde nimeni la telefon.
La Prefectură (unde se iau deciziile CJSU, prefectul fiind președintele acestei Comisii) ne-a răspuns doar funcționara responsabilă cu informarea publică. Aceasta ne-a mințit frumos că toate deciziile CJSU se iau în conformitate cu legea, la cererea școlilor și grădinițelor. Când am cerut să ni se comunice concret despre decizia de închidere a tuturor școlilor și grădinițelor din municipiu, funcționara ne-a declarat că dispune de aceleași informații pe care le avem și noi de pe site. Deci practic asigurarea ei privind legalitatea hotărârilor CJSU era doar o presupunere, fără nicio bază reală…
La telefonul purtătorului de cuvânt al prefectului nu a răspuns nimeni, toată dimineața.
La centrul anti-Covid al prefecturii ni s-a spus că nu ne pot ajuta decât dacă vrem să turnăm pe cineva că nu poartă mască și că nu dispun de nicio informație.
La Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, de asemenea, nu a răspuns nimeni la telefon…
Putem doar să ne întrebăm – dacă ar fi un incendiu, o bombă, un foc la Petromidia sau un accident nuclear la Cernavodă, cum ar putea să intervină rapid Comitetul județean pentru situații de urgență, când ei nu sunt măcar în stare să răspundă la telefon….

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top