Ancheta

De ziua lor, copiii au fost discriminați și pedepsiți pentru păcatele părinților

1 iunie 2021 a fost ziua în care în România au intrat în vigoare noi restricții. Totodată, a fost sărbătorită ca în fiecare an Ziua Internațională a Copilului. Printre noile restricții este aceea că copiii ai căror părinți nu sunt vaccinați nu sunt primiți în locurile de joacă. În lipsa certificatului privind vaccinarea anti-Covid prezentat de însoțitor, copiilor nu le este permis la joacă. Și mai bizar, pe lista privilegiaților sunt incluși copiii persoanelor posibil bolnave de Covid, întrucât hotărârea de guvern prevede că cei trecuți de 15 zile de la infectare pot sa își lase copiii la joacă – indiferent dacă s-au vindecat sau nu.

Ceilalți copii se joacă, dar tu nu ai voie pentru că mama nu s-a vaccinat!

Pe 1 iunie, unii din copiii duși de părinți la locurile de joacă deschise pentru prima oară în ultimele 15 luni au avut o surpriza neplăcută. Pentru unii, chiar traumatizantă: Accesul copiilor în locul de joacă aflat la interior a fost condiționat de prezentarea de către părinți a certificatului de vaccinare. La unul din mall-urile din Constanța, copiii lăsați pe dinafară, unii prea mici pentru a înțelege ce se întâmplă – cu toții prea mici pentru a pricepe importanța globală a vaccinării – plângeau. Alți copii erau înăuntru, la joacă. Ei de ce nu aveau voie? De ce erau pedepsiți?
Cei care au fost goniți de vremea de iarnă de afară la mall-urile din Constanța au primit întreagă măsură a campaniei pro-vaccinare dusă prin metoda „bățul și morcovul”. La locul de joacă primeau bățul, iar 100 de metri mai încolo se afla în desfășurare „morcovul” – maratonul interminabil al vaccinării. Așadar părinții care nu erau în regulă puteau foarte rapid să se înscrie la vaccin (mai ales că la acest maraton, ca la celelalte, nu se prea înghesuia multă lume) și să facă astfel primul pas către o lume în care să li se permită și copiilor lor o viață (aproximativ) normală.
Pentru copiii celor nevaccinați erau alternative: Puteau să iasă afară, în parc, unde erau 10 grade, ploua și bătea vântul cu 30 km/h – o nimica toată. Sau puteau să se hârjonească prin mall, printre cei 10-20-30.000 de oameni ce umpleau coridoarele, ca la concert.

Nu îți interzicem nimic. Îi punem pe alții să o facă, în locul nostru

Motivul acestei discriminări este un articol din hotărârea de guvern privind starea de urgență. În 27 mai, Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSSU) a propus introducerea interdicției funcționării locurilor de joacă – dacă în interior sunt primiți copii aduși de persoane nevaccinate. În aceeași zi, Guvernul a aprobat propunerea sub forma unei hotărâri de guvern (HG 580/2021), care a fost ulterior încărcată pe site și diseminată în presă în 30 mai.
Viteza cu care s-a trecut de la propunere la literă de lege nu ar trebui să surprindă: CNSSU – din a cărui titulatură am putea deduce că e vorba de niște specialiști – este în realitate un comitet prezidat de premier și de ministrul de interne, din care fac parte ceilalți miniștri, plus SRI, STS, SPP și alte câteva agenții care nu au nimic de spus în actuala criză (de genul Agenției pentru Deșeuri Nucleare). Deci, practic, CNSSU este o instituție inutilă – o dublură a guvernului – singurul ei rol fiind acela de a crea aparența unui comitet de specialiști.
Așadar, Guvernul a propus, și tot guvernul a aprobat. Ei au centrat – tot ei au dat cu capul.
Cât despre prevederea buclucașă, ea sună astfel: „Activitatea operatorilor economici care administrează locuri de joacă pentru copii în spații închise este permisă fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 5,00- 24,00, cu condiția ca însoțitorii copiilor să fie vaccinați împotriva virusului SARS-CoV-2 pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2”.
După cum se vede, guvernul nu interzice accesul la joacă niciunui copil.
În schimb se permite funcționarea locului de joacă la interior, numai dacă însoțitorii copiilor sunt vaccinați. Evident, asta înseamnă că administratorul și angajații locului de joacă nu vor primi niciun copil al cărui părinte sau bunic nu prezintă certificatul de vaccinare – pentru că în caz contrar riscă suspendarea activității.

Cine are voie și cine nu are voie?

Aceasta este o întrebare la care momentan nu avem răspuns. Am încercat și la guvern și în alte locuri să obținem o clarificare: Prin „însoțitorii copiilor să fie vaccinați” se înțelege persoana care îi aduce la locul de joacă? Sau o persoană care intră în locul de joacă, alături de copil? La Guvern nu răspunde nimeni la telefon, am făcut o adresă și vom reveni cu un răspuns – atunci când îl vom avea și noi.
În lipsa clarificărilor, administratorii locurilor de joacă au făcut cum i-a tăiat capul: Unii au cerut ca copilul să fie adus din nou la joacă, dar de altă persoană, vaccinată. Alții au suflat în iaurt, cerând ca pentru fiecare copil să fie aduse certificatele de vaccinare ale ambilor părinți.

 

Bolnavii de covid au liber la joacă

O scăpare (?!?) a noilor prevederi este aceea că, pe lângă cei vaccinați, cealaltă categorie de privilegiați cărora le este permis accesul cu copiii la locurile de joacă din interior este a celor care pot face dovada că au trecut cel puțin 15 zile de la un test PCR pozitiv. În hotărârea de guvern se uită (?!?) să se menționeze necesitatea de a dovedi că aceste persoane – despre care știm cert că au fost infectate – au scăpat de infecție.
Practic, persoanele infectate sunt invitate să meargă direct la un loc de joacă. La îmbarcarea într-un avion sau la revenirea în țară se cere test negativ. În schimb, la intrarea într-un loc de joacă se cere să prezinți un test pozitiv! Indolență, sau intenție criminală? – Din nou, așteptăm răspunsul autorităților referitor la această aberație logică.

Alergicii – handicapați, condamnați la excluziune socială

Dacă veți consulta site-ul dedicat campaniei de vaccinare, veți constata că toate cele 4 vaccinuri disponibile momentan în România au o singură contraindicație – pentru persoanele alergice la medicamente. Practic, alergicii – dacă se vaccinează – o fac pe proprie răspundere, autoritățile avertizând privind riscurile aferente.
Autorul acestui articol cunoaște cazul unei persoane cu alergii care, după prima doză, a suferit reacții alergice severe, ce au necesitat spitalizare și tratament pe termen lung. Medicul de la centrul de vaccinare nu i-a spus nimic, dar medicii care au tratat-o ulterior au certat-o că s-a vaccinat, având în vedere istoricul alergic al persoanei și avertismentul existent, dar ascuns bine, de pe site-ul Agenției Naționale a Medicamentului. Ulterior, i s-a recomandat să nu efectueze doza a doua.
Această persoană, și mii de alți români ca ea, este acum un paria. HG 580 nu prevede excepții. Pentru statul român ei sunt în grupul „negaționiștilor” și „antivaxerilor”.
Această persoană nu va mai putea să își ducă copilul la un loc de joacă în interior. În schimb, va putea să îi explice din proprie experiență ce înseamnă să fii discriminat.
Iar ăsta e doar vârful aisbergului. În textul Hotărârii de Guvern, cuvânt „vaccinat” se repetă de 44 de ori. Vă invităm să descoperiți lunga listă a lucrurilor pe care nu au voie să le facă cei care – cu voie sau fără de voie – nu s-au vaccinat…
Referitor la locurile de joacă, mai există însă o șansă: Să se îmbolnăvească repede de Covid! Cu un test covid pozitiv, vechi de 15 zile, tușind din greu, cu mucii curgând pe sub mască – și fără a ți se cere să dovedești că nu mai ești bolnav – îndeplinești condițiile legale pentru a merge cu copilul la locul de joacă…

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top