Fără categorie

Dan Epure, fost rector: „Dezastru la “Ovidius”; studenții nu au nici măcar apă caldă în cămine”!

Actuala conducerea a Universității ”Ovidius” din Constanța (UOC) împlinește în curând patru ani de când administrează instituția de învățământ superior. Nu de puține ori, rectorul Sorin Rugină a dat vina pentru diferitele nereguli pe ”greaua moștenire”, deși în timpul său UOC a primit din partea ARACIS modestul calificativ ”încredere”. Pentru a ne lămuri cât de grea este această ”moștenire” pe care a preluat-o Rugină, dar și pentru a face o radiografie cât mai clară a stării actuale a Universității, am discutat cu Dănuț Epure, fost rector în perioada 2012-2013.

Dezvăluiri: Cum arată astăzi Universitatea ”Ovidius”, față de anul 2013?

Dan Epure: Pot dezvolta răspunsul, ceea ce voi și face de altfel, dar rezumând într-un singur cuvânt aş spune: dezastruos. Şi nu o spun doar eu, ci chiar Raportul ARACIS, întocmit în urma vizitei din ianuarie anul trecut. Astfel, de la “Gradul de Încredere ridicat” s-a ajuns la modestul calificativ “Încredere”, ceea ce spune multe în sensul deja enunţat. Dimensiunile analizate de Comisia ARACIS sunt multiple şi vizează întregul act educaţional dar şi pe cel managerial. Pot comenta fiecare aspect, dar ar însemna să transformăm acest interviu într-o lucrare de management universitar şi nu cred că e cazul acum. Punctez două lucruri: scăderea dramatică a numărului de studenţi/masteranzi şi condiţiile improprii actului educaţional şi de cercetare în spaţiile UOC şi în căminele studenţeşti. În timpul mandatului meu, împreună cu colegii din Universitatea „Ovidius”, prin multiple acţiuni de promovare la care am participat personal şi nu doar în oraşul şi judeţul Constanţa, am înregistrat cea mai mare cifră de studenţi înmatriculaţi în anul I. Sesiunile de admitere din 2012 (iulie şi septembrie) au arătat o creştere semnificativă a studenţilor înmatriculaţi la studiile de licenţă pentru anul I faţă de admiterea din 2011. Numărul studenţilor din 2012 a fost depăşit doar de admiterea din 2013. Dacă în 2012 vorbeam despre 20.000 de studenţi la Universitatea “Ovidius”, azi sunt puţin peste 12.000. Iar cifrele spun totul!
De asemenea, menţionez faptul că în mandatul meu am renovat cam tot ce se putea în spaţiile UOC. Au fost amenajate: Sala Senatului (în acel moment, nicio altă sală din altă universitate din ţară nu putea concura cu ea); căminele studenţeşti au fost modernizate, baza nautică – de asemenea, iar pilonii pentru Cantina din Campus erau deja instalaţi.

DZV: Cunoaşteţi că fenomenul scăderii numărului de studenţi este unul general, pe ţară, cauzele fiind multiple. De ce l-aţi menţionat ca fiind important pentru Universitatea „Ovidius”?

D.E.: Cunosc foarte bine cauzele scăderii numărului de studenţi, valabile pentru toate universităţile din România şi nu numai dar aceeaşi situaţie era şi în anii 2012, 2013. Este greu să te… “lupţi” cu centrele universitare puternice din ţară: Cluj-Napoca, Iaşi sau Bucureşti, dar pentru ca o Universitate să nu dispară are nevoie de studenţi. Iar ei trebuie atraşi printr-un management performant, proiecte personalizate destinate lor etc. De exemplu, reuşisem să atrag agenţi economici care să recruteze studenţii încă din timpul facultăţii sau al masteratului. Cel puţin 10 multinaţionale urmau să deruleze astfel de proiecte cu UOC din toamna anului 2013. Din păcate, azi la “Ovidius”, studenţii au devenit o masă foarte uşor de controlat, de la care se cer doar bani, fără a li se oferi ceva. Nici măcar apă caldă în cămine!

DZV: Aşa cum aţi spus, în anul 2016, ARACIS a retrogradat Universitatea atribuindu-i calificativul ”încredere”. Credeți că e meritat?

D.E.: Rapoartele ARACIS sunt obiective. Sunt diferiţi evaluatori, inclusiv străini. Dacă veţi citi doar recomandările esenţiale făcute de comisie, veţi vedea că ele vizează toate palierele managementului educaţional. De la modificările ce trebuie aduse Cartei universitare, elaborarea unei strategii care să împiedice diminuarea numărului de studenţi coroborată cu planurile operaţionale, până la politicile de resurse umane, taxe, burse etc. În fapt, transparenţa în calitatea actului managerial, având în vedere că Universitatea „Ovidius” este o instituţie publică.

DZV: Cine este vinovat pentru starea actuală a Universității?

D.E.: Poate sunt prea direct, dar aşa sunt eu: Spun lucrurilor pe nume! De ceea ce se întâmplă azi în UOC este vinovat rectorul Rugină, dar şi cei din jurul său. Vreau să mai subliniez un adevăr: în Univesitatea „Ovidius” nu există muncă în echipă, deşi sunt cadre foarte bine pregătite. Pot spune acest lucru pentru că le-am cunoscut. Colegii mei sunt bine pregătiţi profesional. Din păcate, rectorul Rugină este „coordonat” doar de câţiva „păpuşari”, care nu au alt interes decât cel propriu. Nu există înţelegere şi flexibilitate în gândirea strategiilor de dezvoltare pentru Universitatea noastră. Politica instaurată în UOC în acest moment este una a tăcerii şi a umilinţei, a pumnului în gură pentru cei care mai au curajul să vorbească, să „iasă din rând”. Deşi, declarativ, Rugină a spus că va fi „rectorul tuturor”, imediat după ce a fost ales au început represaliile îndreptate împotriva celor cei ce nu l-au votat. De fapt, rectorul Rugină este “ghidonat” de ceilalţi, el fiind doar o simplă marionetă.

DZV: Am aflat pe surse că cei care îl conduc din umbră pe rectorul Rugina vor să îi retragă sprijinul în Senat, astfel încât să nu fie reconfirmat în funcţie. Cum comentaţi?

D.E.: Am învăţat că în viaţă nu iese niciodată fum fără foc! Oricum, mai devreme sau mai târziu, urmează să se întâmple şi lucrul acesta având în vedere că rectorul Rugină este pensionar. Şi, mai mult decât atât, au ieşit prea multe lucruri la suprafaţă pe care rectorul nu le-a putut manageria sau le-a manageriat prost. În aceste condiţii, grupul din spatele său poate acţiona aşa cum aţi aflat pe surse.

DZV: Raportul ARACIS a evidențiat faptul că Universitatea dă dovadă de lipsă de transparență (foarte multe rapoarte nu sunt publice). Considerați că lipsa de comunicare este o dovadă a unui managemant mai puțin performant?

D.E.: Am subliniat de foarte multe ori în urma mesajelor primite de la colegii mei faptul că în Universitatea “Ovidius” transparenţa actului managerial lipseşte. Am fost membru permanent al ARACIS-ului în comisia Ştiinţelor Economice iar toate funcţiile deţinute în domeniul managementului universitar mi-au conturat foarte bine exigenţele activităţilor mele. Dar, azi în UOC, este clar că nu putem discuta de transparenţă. La un moment dat, lipseau până şi Hotărârile Consiliului de Administraţie. După ce am tot semnalat acest lucru pe blogul personal, au mai început să apară. Sunt însă şi acum foarte multe probleme legate de lipsa transparenţei la “Ovidius” despre care vom vorbi cu altă acazie. Mă întrebaţi dacă managementul este “mai puţin performant” la UOC? Din păcate, ce se întâmplă la Universitatea “Ovidius”… nu poate fi numit management!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top