Consiliul European

Da’ cu vama ce-aţi avut?

Midnight show cu vameşi teleportaţi la DNA. Cohorte de poliţişti de frontieră încătuşaţi de mascaţi şi escortaţi, prin zăpadă, la elicopter. Confuzie, în rândul „oamenilor de televiziune” specializaţi în transformarea oricărui eveniment într-un argument anti-Boc/anti-Băsescu. Un cuvânt la ordinea zilei – Schengen.

Un editorial de Răzvan PETRE

UE a pus băţul pe România. Ştiut fiind talentul României de a se strecura peste, sau pe lângă orice bariere puse în calea ei, oficialii europeni au reacţionat în pripă, înainte de anunţarea deciziei finale privind aderarea României la spaţiul Schengen. Ceea ce nu ştiau bieţii diplomaţi occidentali, era că românii le-au luat-o înainte şi de data aceasta. Anticipând, parcă, obiecţiile ţărilor UE, procurorii DNA au demarat de mai bine de un an ample acţiuni pentru demontarea reţelelor de corupţie din vămi. Rodul acestor investigaţii a picat la ţanc, primele arestări venind la câteva zile de la declaraţiile europenilor.
E un show mediatic? E menit să distragă atenţia de la alte probleme, mai reale? E încă un caz de „justiţie televizată”? – Iată câteva întrebări care merită, fiecare, câte un editorial. Dar, dincolo de aceste întrebări şi de răspunsurile pe care le-ar putea primi, un fapt rămâne neexplorat – am dat un exemplu despre cum ne facem treaba şi cum ne rezolvăm problemele, dar era acesta exemplul cerut de UE?
Sigur, de vreme ce problema de fond e „Schengen”, demontarea reţelelor de vameşi corupţi este răspunsul cel mai potrivit. Schengen înseamnă un spaţiu fără vămi şi controale, pentru că aceste controale se fac eficient la graniţa exterioară. Şi iată că noi ne luăm în serios îndatoririle privind graniţa non-UE şi tăiem în carne vie când aceste îndatoriri nu sunt respectate.
Problema e că, deşi UE ne-a prins la cotitură cu problema-Schengen, subiectul reproşuril Save or e altul – acelaşi repetat de vreo 10 ani încoace – corupţia. De altfel, reproşurile formulate de guvernele Olandei, Franţei, Germaniei etc. au vizat, direct sau indirect, acest aspect. Nu a zis nimeni nimic despre cartoane de ţigări sau kilograme de aur. În schimb, toate aceste guverne s-au opus aderării celor două ţări la Schengen, pe motive de crimă organizată (Bulgaria) şi corupţie (în special în cazul României).
În spatele nemulţumirilor occidentale nu stă şpaga cărată cu găleata de poliţiştii de frontieră. Francezul, germanul, olandezul sunt toţi frustraţi de irosirea miliardelor de euro pe care le varsă în România, direct din bugetele statelor lor. Aceste miliarde se transformă în merţane şi căsoaie pentru şmecheri, poliţiştii, judecătorii şi politicienii ce îi protejează pe şmecheri. Iar 100 – 200 de vameşi încătuşaţi nu vor vor satisface această frustrare.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top