Fără categorie

Curtea de Conturi: Prejudicii de peste 2,5 milioane de euro la Consiliul Județean Constanța în 2014

Zilele acestea, Curtea de Conturi a României, prin Camera de Conturi Constanța, a dat publicității Raportul privind Finanțele Publice Locale pe 2014 la nivelul Județului Constanța. Astfel, instituția a controlat în anul 2015 nu mai puțin de 54 de ordonatori principali de credite ai bugetelor locale ale unităților administrativ-teritoriale din județ.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Ca urmare a acestor acțiuni de control și audit au fost constatate abateri care au avut consecințe în neîncasarea a 40.896 mii lei venituri suplimentare și crearea unor prejudicii în sumă de 52.601 mii lei.
Consiliul Județean Constanța (CJC), printre campionii abaterilor financiare
Camera de Conturi a constatat în cazul CJC prejudicii de 11.377.000 lei și abateri financiar-contabile de 642.000 lei săvârșite în anul financiar 2014. Astfel, conform raportului amintit, la Consiliul Județean „s-au încheiat convenții civile de prestări de servicii care au avut ca obiect solicitarea unor servicii de consultanță pe probleme de sănătate, în ceea ce privește unitățile sanitare al căror management al asistenței medicale a fost preluat la Consiliul Județean Constanța și servicii de consultanță în domeniul managementului instituțiilor și evenimentelor culturale, deși potrivit prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare entitatea are angajat personal de specialitate în domeniu, ceea ce a determinat efectuarea unor plăți nelegale în sumă de 133.000 lei”.

Însă, suma este foarte mică în comparație cu cea cheltuită pentru plata unor bunuri și servicii cu nerespectarea legislației. Nu mai puțin de 5.919.000 lei (peste un milion de euro) au fost risipiți din cauza „înregistrării nejustificate pe cheltuielile instituției a unor amenzi civile, despăgubiri, cheltuieli de judecată și cheltuieli de executare silită, precum și penalizări de întârziere la plata utilităților facturate Centrului Militar Zonal Constanța (2.003 mii lei); efectuarea de plăți cu nerespectarea prevederilor OUG nr.26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare, reprezentând servicii de consultanță juridică (1.266 mii lei); plăți nelegale aferente unor servicii de informare, reclamă și publicitate, în sumă de 686 mii lei; plați fără documente justificative întocmite potrivit legii reprezentând răsaduri legume, în sumă de 969 mii lei; diverse servicii de consultanță în sumă totală de 995 mii lei (contracte pentru servicii de consultanță financiar – contabilă, pentru servicii de asistență financiară în cadrul proiectelor cu finanțare nerambursabilă și pentru servicii de asistență financiară, deși potrivit prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare entitatea are angajat personal de specialitate în domeniu – 562 mii lei; servicii de comunicare și relații publice, în condițiile în care U.A.T.J. Constanța are în organigramă compartiment de comunicare, prevăzut cu un post de inspector cu studii superioare – în sumă de 215 mii lei; plata nejustificată pentru consultanță în domeniul sportiv și recreațional în sumă de 162 mii lei și plata nejustificată pentru servicii de întocmire a unui studiu de piață privind realizarea unei analize economico-financiare și a managementului forței de muncă la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în sumă de 56 mii lei).”

De asemenea, în 2014, au fost cheltuiți din bani publici 338.000 lei pentru achiziționarea nelegală a unor solarii în afara programului implementat de instituție, solarii care, conform instituției de control, lipsesc cu desăvârșire.
Aproape un milion de euro (4.387.000 lei) au fost plătiți nelegal de către CJC pentru a plăti brânza topită destinată elevilor, „care nu făcea parte dintre produsele lactate ce puteau fi acordate copiilor/elevilor prevăzute de O.U.G. nr. 96 /2002 și H.G. 714/2008, produs care nu a fost prevăzut în documentația de atribuire și pentru care furnizorul nu a prezentat ofertă financiară”.

În raportul de control al Camerei de Conturi mai sunt evidențiate și alte sume pe care Consiliul Județean Constanța le-a cheltuit în afara cadrului legal pentru susținerea anumitor evenimente sportive sau culturale, precum și sume neîncasate sub formă de impozite.
Pentru a recupera aceste prejudicii de la cei care se fac vinovați de proasta administrare a bugetului județean, instituția de control a sesizat Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Galați, cea în subordinea căreia se află DGFP Constanța.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top