Actualitate

Cum să reducem risipa alimentară în plină epidemie-Asociația InfoCons

În contextul epidemiei de coronavirus, Asociația InfoCons transmite un apel către consumatori să nu facă risipă de alimente și le oferă câteva reguli de bază despre cum să cumpere și să păstreze mâncarea, ca să nu îți pună în pericol sănătatea. Repezentanții asociației atrag atenția că este foarte important să ne menținem calmul și să ne planificăm mesele astfel încât să nu ajungem să facem risipă alimentară şi, automat, risipă financiară, de energie, apă.

„Mâncarea este viață. Iubim mâncarea atât de mult, încât uneori ajungem să cumpărăm în exces, să comandăm mai mult decât avem nevoie, sau să pregătim mai multă mâncare decât este necesară. Din nefericire, această mâncare ajunge de multe ori la coșul de gunoi. Astfel, ajungem la o risipă alimentară ce ar putea fi evitată”, se arată în comunicat.

Trebuie să ținem cont întotdeauna ca înainte de achiziționarea unui produs să citim eticheta și să ținem cont de:

– Termenul de valabilitate

– Condițiile de depozitare și păstrare ale alimentelor și produselor cumpărate

– Pe etichetă ingredientele sunt afișate în ordine descrescătoare

– Este foarte important să ajungem acasă cât mai repede pentru a depozita corect și la timp alimentele (frigider/congelator).

– Verifică ce ai în casă și planifică-ți mesele în concordanță.

– Uită-te la ce ai în frigider și în dulapuri înainte de a face lista.

– Gândește-te la un meniu săptămânal și realizează o listă de cumpărături.

Mai multe informaţii regasiti in  acest video:  

https://www.youtube.com/watch?v=o93s6B-n5jo&list=PLsVmhdMwoo31oerilrj62SX4blRFLEdQP&index=1

Trebuie sa fim atenți și la diferenta intre  ”a se consuma înainte de” și ”a se consuma până la”, informatii regasite pe eticheta produselor

Aproape 40% dintre europeni sunt confuzi în citirea termenului de expirare al unui produs, nerealizând care este diferența dintre ”a se consma înainte de ” și ”a se consuma până la”. E important să clarificăm acest lucru, pentru a evita risipa alimentară:

Data marcată cu ”a se consuma până la” indică siguranța alimentului. Acesta poate fi consumat până la data respectivă, însă nu și după. Acest tip de marcare a datei este găsit pe alimentele perisabile, care se strică repede, precum produsele din carne, pește sau salatele gata pregătite.

Data marcată cu ”a se consuma înainte de” se referă la calitatea alimentului. Acesta va putea fi consumat și după data înscrisă, însă calitatea sa ar putea să nu mai fie la fel de bună. Aroma și textura pot fi ușor alterate. Acest tip de marcare apare pe alimentele congelate, uscate sau aflate într-o cutie/conservă.

Reguli pentru păstrarea alimentelor în frigider

Nu puneți farfurii calde în frigider. Răciți farfuriile cât mai rapid posibil (ideal ar fi în cel mult 2 ore). Nu uitați să puneți un fel de capac peste farfurie pentru a reduce riscul de contaminare.

Folosiți etichete sau alte metode pentru a marca produsele din frigider. Puteți evita risipirea multor alimente dacă marcați pe acestea ce sunt și când vor expira. De exemplu, puteți folosi etichete de culoare roșie pentru produsele pe care trebuie să le consumați mai repede.

Mai multe informaţii regăsiţi în  acest video:  

https://www.youtube.com/watch?v=5K2T7IK04Rs&list=PLsVmhdMwoo31oerilrj62SX4blRFLEdQP&index=2

Reguli pentru păstrarea alimentelor  în congelator

Produsele alimentare ar trebui să fie acoperite și închise cu atenție în materiale sau caserole rezistente împotriva umezelii sau a vaporilor, astfel încât aerul să nu poată intra, iar umezeala să nu poată ieși sau să se evapore (altfel mâncarea ar putea să capete arderea congelatorului). De exemplu, puteți folosi caserole din sticlă, metal sau plastic sau saci care nu conțin BPA și sunt marcați ca fiind rezistenți contra congelării.

Scrieți data la care congelați alimentele pe pungă sau container, pentru a știi care este durata de timp în care a fost congelată.

Mai multe informaţii  regăsiţi în  acest video:  

https://www.youtube.com/watch?v=HrB4YG6egzs&list=PLsVmhdMwoo31oerilrj62SX4blRFLEdQP&index=4

IATĂ O LISTĂ A ALIMENTELOR CARE POT FI CONGELATE LA -18 GRADE CELSIUS

 •   Fructele. De exemplu, bananele coapte (decojite și feliate) pot fi congelate pentru smoothie-uri. Puteți face chiar o pungă specială pentru smoothie în care să țineți fructele care încep să se coacă prea tare și fructele de pădure care pot fi ușor puse în blender. Le puteți ține în congelator până la 6 – 8 luni.
 •  Legumele. Majoritatea legumelor (cele care nu prezintă umezeală, precum morcovii, brocoli, mazărea, spanacul, ardeiul sau porumbul) pot fi congelate, însă multe dintre acestea ar putea fi puse în blender înainte – de ex. Mazărea sau conopida. Le puteți ține în congelator până la 8 luni.
 • Mâncarea gata preparată. Supele, terciul, pastele, orezul etc pot fi congelate până la 3 luni.
 • Pâinea și produsele de panificație. Pâinea feliată poate fi introdusă în toaster direct din congelator. Puteți să congelați și brioșe, quiche etc. – le luați apoi din congelator și le încălziți în cuptor. Acestea pot fi congelate până la 3 luni.
 • Produsele din carne gata pregătite (cârnați, carne tocată sau șuncă). Pot fi congelate până la 1-6 luni.
 • Ierburi. Este preferabil să congelați mărarul și pătrunjelul într-o caserolă, o pungă ce se poate închide etanș sau o tavă pentru cuburi de gheață în care să le amestecați cu ulei. Pot fi congelate până la 8 luni.
 • Untul și margarina nu trebuie congelate mai mult de 3 luni.

Igiena este importantă întotdeauna, la fel ca și alimentația sănătoasă, nu doar în momente când se creează panică. O alimentație sănătoasă = un aport corect de vitamine și nutrienți care duc la un sistem imunitar puternic.

O igienă corectă se impune întotdeauna nu doar din motive „estetice”, dar și pentru că ne protejează de microbi.

 • Spălați-vă pe mâini minim 20 de secunde cu apă și săpun oricât de des puteți!
 • Țineți la îndemână un dezinfectant pe bază de alcool pentru cazul în care nu aveți acces la apă!
 • Păstrați distanța, încercați să evitați ieșirile în locuri publice și aglomerație, și nu în ultimul rând, cumpărați responsabil și inteligent. Fiți un adevărat consumator european cu o9atitudine!
 • Eliminați ambalajele produselor înainte de a le introduce la frigider, în acest fel evitați contaminarea acestora.
 • Dupa decojirea citricelor spalați bine mâinile.
 • Nu tăiați alimente precum carnea cu același cuțit cu care tăiați alte tipuri de alimente. Aceeași regulă se aplică și la utilizarea tocătoarelor.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top