Litoralul românesc

Cum s-a „pensionat” judecătoarea Pelelungă ca să poată participa la cheful PSD. CSM a prins-o cu minciuna

În luna martie semnalam faptul că judecătoarea Mariana Pelelungă, președinta Judecătoriei Hârșova, a participat la cheful 8 Martie organizat de Organizația Județeană a Femeilor PSD Constanța. Petrecerea s-a ținut în seara zilei de 3 martie la restaurantul Dorna din Mamaia, iar invitata specială a fost Rovana Plumb una dintre femeile lider din partidul de guvernământ.

Imediat după publicarea acestui articol, judecătoarea Mariana Pelelungă a încercat să disemineze informația că ea, la acea dată (3 martie, data chefului n.red.) „nu mai era judecător”, lăsând să se înțeleagă că s-a pensionat. Atât doamna judecător, cât și soțul acesteia au diseminat minciuna prin diferite comentarii postate pe Facebook, dar și pe site-ul Dezvăluiri.

„Ce ușor este să stai în fața Facebook-ului și să comentezi inepții neverificate. Sunt destui care pun botul la astfel de articole neadevărate. Dar trebuie să aveți și voi o ocupație, nu? Nu mai sunt judecător și am dreptul să particip la orice eveniment doresc. SIC”, scria într-un comentariu Mariana Pelelungă.
Nici soțul acesteia, Ionel Pelelungă, nu s-a lăsat mai prejos în a ne acuza că suntem doar niște jurnaliști rău intenționați. „Cei care comentează habar nu au despre ce este vorba. Doamna în cauză nici nu mai este judecător”.

Deși la momentul respectiv am încercat să luăm legătura cu judecătorul Pelelungă pentru a vedea care este explicația participării sale la un eveniment de partid, angajații Judecătoriei Hârșova ne-au comunicat că nu este la serviciu, nicidecum că nu ar mai lucra în instituție sau că s-ar fi pensionat.
Surpriză. CSM: Pelelungă este șefa Jedecătoriei Hârșova până în 2020!

Fiind acuzați că „stăm în fața Facebook” și fabricăm articole „neadevărate” pentru cei care „pun botul”, am cerul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ne confirme sau nu dacă Mariana Pelelungă avea calitatea de magistrat la data la care a participat la cheful PSD Constanța.
Răspunsul celor de la CSM este cât se poate de clar: „La data de 3 martie 2018 avea calitatea de judecător”. Mai mult, aflăm de la CSM că petrecăreața Mariana Pelelungă era numită în funcția de șefă a Judecătoriei Hârșova începând cu data de 1.01.2017, pentru o perioadă de 3 ani. Așadar, mai poate participa la un chef al PSD și la anul în calitate de magistrat….
Legea 303/2004 privind Statutul Judecătorilor și Procurorilor spune la „Art. 9 – (1) Judecătorii şi procurorii nu pot să facă parte din partide sau formaţiuni politice şi nici să desfăşoare sau să participe la activităţi cu caracter politic. (2) Judecătorii şi procurorii sunt obligaţi ca în exercitarea atribuţiilor să se abţină de la exprimarea sau manifestarea, în orice mod, a convingerilor lor politice.”

În consecință, am întrebat CSM dacă participarea judecătoarei Pelelungă la cheful femeilor PSD este sau nu conform cu statutul de magistrat? „Cererea ( de răspuns n.red.) va fi transmisă Inspecției Judiciare pentru a fi soluționată privind competențele acesteia”, ne-a comunicat CSM.

De altfel, Mariana Pelelungă nu este la prima „cunoștință” cu Inspecția Judiciară. În luna decembrie 2017, CSM-Secția pentru Judecători în Materie Disciplinară a decis să aplice judecătorului Mariana Pelelungă sancţiunea disciplinară constând în diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunară brută cu 10% pentru 3 luni, „pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art. 99 lit. lit.i) teza I din acelaşi act normativ.”

Vă reamintim, lit.i din statut prevede abaterea de: nerespectarea îndatoririi de a se abţine atunci când judecătorul sau procurorul ştie că există una din cauzele prevăzute de lege pentru abţinerea sa, precum şi formularea de cereri repetate şi nejustificate de abţinere în aceeaşi cauză, care are ca efect tergiversarea judecății. Decizia putea fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casație și Justiție. (sursa foto 1- Facebook)

Un articol de Călin GAVRILAȘ

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top