Exclusiv

Cum poţi ajunge din turist, un donator de organe, fără să-ţi dai seama

Jefuit de un rinichi în timp ce se ducea să se distreze cu familia în Bulgaria

Două  familii de români domiciliate în Constanţa au plecat pentru câteva zile să se distreze în Bulgaria. Asta se întâmpla la începutul lunii iunie a.c. Toţi au plecat cu un singur autoturism marca Cielo înmatriculat în Constanţa. Ajunşi într-o benzinărie aflată la intrarea în oraşul bulgăresc Varna, toţi pasagerii autoturismului, în afară de şofer, au intrat în magazinul benzinăriei pentru a-şi lua câte ceva de băut şi dulciuri. La ieşirea din autoturism şi-au luat cu ei doar ceva mărunţiş, restul actelor şi banilor precum şi telefoanele mobile, rămănând în maşina în care se afla şoferul. 

Un articol de Ştefan Doru COPOŢ

După aproximativ 15 minute, după ce ieşiseră din magazinul benzinăriei, cei trei constănţeni, soţia celui de la volan şi ceilalţi doi soţi, au rămas stupefiaţi constatând că atât maşina cu care veniseră, cât şi şoferul dispăruseră. Au aşteptat ore în şir sperând că acesta se va întoarce să-i ia de acolo. În condiţiile în care, toate documentele, paşapoarte, acte de identitate, bani etc, se aflau în maşina dispărută, cei trei rămaşi în benzinărie au intrat în panică, mai ales că se lăsase seara. Au anunţat poliţia bulgărescă, dar fără nici un rezultat. Abia a doua zi după-amiază, au întâlnit în aceeaşi benzinărie alt grup de români venit cu un autocar, dar care plecau spre ţară, spre Bucureşti. Cu greu au convins organizatorii excursiei care se aflau în autocarul cu români, să-i lasă să urce şi să-i lase la punctul de trecere al frontierei de la Vama Veche. Ajunşi în Vama Veche, la punctul de frontieră bulgăresc, vameşii bulgari iniţial nu au vrut să-i lase să treacă frontiera spre România deoarece nu aveau acte, după multe insistenţe şi lacrimi, bulgarii au solicitat omologilor lor români să vină şi să însoţească grupul celor trei constănţeni către punctul vamal şi de frontieră românesc. Şi aici, cei trei constănţeni au fost din nou luaţi la întrebări în legătură cu documentele de călătorie precum şi în legătură cu povestea dispariţiei misterioase a şoferului şi a maşinii cu care ieşiseră din ţară. Românii de la frontieră au luat ca pe o glumă povestea şi au replicat: „Lasă că vine el înapoi, cine ştie poate că s-a încurcat cu ceva amici pe la vreo cârciumă şi a uitat de voi”.

2.000 de euro, taxa pentru recuperarea celui răpit

După trei zile de la întoarcerea în ţară, văzând că acesta nu mai vine, soţia celui dispărut a anunţat poliţia declarând dispariţia soţului cerând în acelaşi timp autorităţilor să intervină pe lângă omologii din Bulgaria pentru găsirea acestuia. Timp de două săptămâni, nimeni nu a dat nici un semn în legătură cu soarta celui dispărut. La un moment dat, un individ cu accent puternic slav, a sunat pe telefonul fix de la domiciulul dipărutului contactând-o pe soţia acestuia. În câteva cuvinte stâlcite în româneşte, individul a sfătutit-o pe soţia celui căutat să facă rost de 2.000 de euro şi a doua zi să vină în acelaşi loc, în aceeiaşi benzinărie de la intrarea în Varna să-şi recupereze soţul, cică găsit de un localnic bulgar, dar fără să anunţe poliţia sau altceva, dacă mai vrea să-l vadă întreg.. Femeia dispărutului nici nu a mai stat pe gânduri, şi-a anunţat  o rudă pe care a rugat-o să o ducă la locul stabilit a doua zi. La frontieră a trecut cu paşaportul pe care-l lăsase acasă, deoarece la prima tranzitare a folosit buletinul rămas în autoturismul dispărut. Ajunsă la locul şi momentul stabilit prin telefon cu individul care o sunase, femeia şi-a găsit exact în locul de unde coborâseră din maşină în urmă cu peste două săptămâni, atât soţul dispărut cât şi maşina. Soţul se afla la volan şi părea ameţit. Lângă maşină se afla un autoturism de teren de culoare neagră, probabil cu numere false şi cu geamuri negre. De acolo a coborât un individ corpolent care purta pe faţă o pereche de ochelari de schi, probabil pentru a nu fi fotografiat sau recunoscut. Acesta a luat banii de la femeie şi i-a dat în schimb cheile de la maşina în care se afla soţul acesteia. Înainte de a se urca înapoi în maşină, individul i-a mai spus femeii că soţul ei fusese înjunghiat în spate într-un local din Varna şi că a fost tratat la un spital.

„Înjunghiat” de un chirurg

Fericită că şi-a „recuperat” soţul, femeia s-a urcat în maşină şi a constatat cu ochii ei că acesta se afla într-o stare  ciudată, o combinaţie între somnolenţă şi ameţeală accentuată. Parcă era sub influenţa unui calmant sau drog puternic. În maşină a găsit absolut toate documentele, banii, telefoanele şi ce mai aveau acolo înainte de a dispărea autoturismul cu tot cu soţul ei. Nu lipsea nimic din maşină. Până în Constanţa a condus femeia, iar la punctele de frontieră bulgăreşti şi româneşti au trecut fără probleme. Ajunşi la domiciliu, soţul femeii începuse să se trezească din starea în care se afla. La un  moment dat acesta s-a dus să-şi facă un duş şi a rămas uimit când s-a privit în oglindă, constatând că pe spate avea o tăietură care era cusută cu aţă chirurgicală. El habar nu avea ce se întâmplase, iar soţia i-a spus şi ea ce-i comunicase bulgarul, cum că fusese victima unei altercaţii dintr-un restaurant din Varna şi că fusese înjughiat în spate. Bărbatul nu-şi mai amintea absolut nimic în afară de faptul că fusese la un moment dat într-o benzinărie din Bulgaria. A doua zi, cei doi soţi s-au dus la un medic pentru a vedea în ce stadiu se afla rana din spatele bărbatului şi eventual pentru a-i face o toaletare corespunzătoare. Medicul a văzut rana şi le-a spus celor doi că acea rană nu e rană produsă prin înjunghiere, ci este o  incizie făcută de un chirurg specialist. Medicul le-a recomandat să se ducă şi să efectueze o radiografie, lucru pe care l-au şi făcut. Stupoarea şi spaima mai ales au fost la radiolog, unde acesta din urmă a constatat că bărbatului îi lipsea de fapt un rinichi. Concluzia a fost că acea operaţie a fost făcută cu scopul recoltării unui rinichi sănătos în scopul efectuării unui transplant.

Spaima şi teroarea închid gurile victimelor

Reporterii DEZVĂLUIRI au intrat în posesia acestor informaţii în urma unor discuţii cu un prieten de familie al celor doi soţi. Încercând că obţină o declaraţie verbală de la cei doi în legătură cu evenimentul descris mai sus, cei doi au susţinut informaţiile aflate de jurnalişti, dar au refuzat categoric publicarea numelor lor. Sub motivul că le este teamă de faptul că vor avea de suferit atât din partea răpitorilor bulgari, dar şi din partea autorităţilor româneşti care le-ar putea, pe de o parte să le pună viaţa în pericol, pe de altă parte ancheta autorităţilor să le facă din nou viaţa un calvar, cei doi au insistat să fie lăsaţi în pace: „Şi dacă vorbesc, îmi recuperez rinichiul?”. Cert este că la momentul de faţă autorităţile române, în stilul tipic neprofesionist, ar putea acuza chiar victima că s-a dus în Bulgaria expres pentru a-şi dona pe bani rinichiul. Dar cum starea materială a familiei afectate de această situaţie este chiar una destul de bună, ipoteza donatorului de bună voie este exclusă.

Traficul de organe nu cunoaşte criza

În urmă cu cinci ani, canalul CBS News a transmis un documentar, filmat de postul spaniol Antenna 3, în care unor reporteri incognito din Mexic li s-a cerut de către un preot, care era intermediarul unui doctor, până la un milion de dolari pentru un singur rinichi. O licitaţie pentru un rinichi uman desfăşurată, în februarie 2000, pe cunoscutul site de internet eBay, ajunsese la o ofertă de 100.000 de dolari înainte ca reprezentaţii companiei să îi pună capăt. O altă licitaţie desfăşurată în septembrie 1999 a atras 5,7 milioane de dolari, deşi a fost vorba mai degrabă de o falsă licitaţie.
Traficul de organe a înflorit în Bulgaria,Turcia, Europa Centrală, în special în Cehia şi în Caucaz. Aceste operaţiuni se bazează pe donatori din Turcia, R.Moldova, Rusia, Ucraina, Belarus, România, Bosnia, provincia sârbă Kosovo, Macedonia, Albania şi din alte ţări est- euro pene.
Donatorii îşi vând rinichi, plămâni, bucăţi din ficat, chiar cornee, oase, tendoane, valve cardiace, piele şi alte bucăţi de organe din corpul omenesc care pot fi vândute. Organele sau bucăţile de organe sunt păstrate la temperaturi foarte joase şi transportate aerian către centre ilegale de distribuţie din SUA, Germania, Scandinavia, Marea Britanie, Israel, Africa de Sud sau din alte locaţii din ţări prospere.
Traficul de organe a devenit o afacere internaţională, în care sunt implicaţi doctori din India, Thailanda, Philipine, Brazilia, Turcia şi Israel care caută în Balcani sau în alte regiuni sărace astfel de “resurse”. Cotidianul american The Washington Post, nota într-o ediţie din noiembrie 2002, că într-un singur orăşel din R. Moldova, 14 din 40 de bărbaţi şi-au vândut organe, împinşi de sărăcie.
Autorităţile americane au monitorizat o reţea din SUA care se aproviziona de doi ani din R. Moldova.
Furtul şi traficul cu organe în Ucraina sunt operaţiuni discrete. Potrivit agenţiilor de ştiri, în august 2002, trei doctori ucraineni au fost acuzaţi de trafic de organe provenite de la victimele accidentelor rutiere. Doctorii foloseau elicoptere pentru a transporta rinichi şi plămâni în spitale din apropiere. Pentru fiecare organ, cereau până la 19.000 de dolari.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top