Ştiri

Cum este văzută alianţa PSD-PNL în Constanţa?

Dreapta o spală pe Stânga şi amândouă pluralismul doctrinar

Este numită de mulţi ”monstruoasa coaliţie”. Alţii o consideră soluţia ideală pentru a scoate ţara din criză. Nu puţini sunt cei care o văd ca pe singura şansă a României de a scăpa de ”răul suprem”, sau de aşa-zisa dictatură. Alianţa dintre partidul ”noului om politic român” şi cel al ”diplomatului, prieten cu americanii”, a fost înfăptuită oficial în urmă cu puţin timp, deşi pe marginea idilei PSD-PNL existau multe speculaţii încă dinaintea scindării Guvernului Boc. Deşi diferenţele doctrinare sunt cunoscute de majoritatea celor care merg la vot, liderii politici ai celor două partide pare că trec cu vederea acest aspect şi şi-au dat mâna pentru înfăptuirea unui guvern majoritar în eventualitatea câştigării alegerilor de către Mircea Geoană, candidatul la preşedenţie din partea PSD. Cum este văzută alianţa la nivel local şi ce susţinere va avea noul cuplu în judeţul Constanţa, vă invităm să vedeţi în rândurile ce urmează.

Un articol de Andreea PAVEL

Liberalii vor pe jumate alianţa

Şefii penelişti ai administraţiilor locale, din judeţul Constanţa, sunt împărţiţi în două tabere atunci când vine vorba de alianţa PSD-PNL. Jumătate dintre primarii liberali ar fi vrut ca negocierile să fie purtate cu democrat-liberalii, în virtutea principiilor de dreapta, iar cealaltă jumătate nici nu vrea să audă de „răul suprem”, aşa cum este etichetat Traian Băsescu, de cele mai multe ori.
Spre exemplu, edilii comunelor Săcele şi Mihai Viteazu, Ioan Oprea, respectiv Gheorghe Grameni, ar fi dorit ca PNL să meargă la guvernare cu PD-L. Primarul din Săcele ne-a declarat că din păcate, băieţii de la vârf vor să meargă mai departe cu PSD-ul. “Noi nici nu vrem să auzim de posibilitatea asta. Ar trebui să ne consulte şi pe noi, că până la urmă primarii sunt cei care aduc voturile”, a conchis Ioan Oprea. Şeful administraţiei locale din comuna Mihai Viteazu s-a arătat la rându-i interesat de o alianţă cu democrat-liberalii: “În turul II îmi voi îndemna electoratul să voteze cu Băsescu, pentru că suntem de dreapta şi aşa este normal”, a conchis Gheorghe Grameni (foto dreapta).
Din cealaltă tabără, Ion Adam şi Ioan Herdean, edilii comunelor Comana şi Istria s-au arătat foarte înverşunaţi împotriva lui Băsescu. “Cu toţii ştim că oricine se duce cu Băsescu la guvernare nu poate face nimic: aţi văzut şi PNL, şi PSD”, a declarat primarul localităţii Comana. De asemenea, primarul din Istria s-a arătat împotriva refacerii alianţei D.A.: “Nu cred că mai este posibilă vreodată o alianţă între PNL şi PD-L, atât timp cât Băsescu mai este în fruntea democrat-liberalilor. Am trecut prin prea multe ca să mai avem încredere într-un Guvern format cu ei şi nu cred că este posibil un astfel de Executiv nici chiar dacă ne oferă funcţia de premier”, a conchis Ioan Herdean.

Considerând că acum li se cuvine ajutorul PNL, pesediştii au aşteptări mari de la electoratul lui Crin

În schimb, primarii social-democraţi devin o singură voce atunci când vine vorba de alianţa „social-liberală”. La unison, aceştia ne-au declarat că este absolut firească alianţa dintre PNL şi PSD. Aceştia au pus accent pe faptul că cele două partide s-au înţeles foarte bine atunci când Guvernul Tăriceanu a fost susţinut de PSD. Acum, sigur, e rândul partidului lui Geoană să fie susţinut de PNL.
Primarul comunei Amzacea, Radu Constantin, ne-a declarat: ” Avem aşteptări de la primarii liberali, dar mai ales de la electoratul lor. Sperăm să asigurăm o stabilitate şi mai mare judeţului o dată cu această alianţă care se va materializa şi în teritoriu. Pe de altă parte, în Constanţa, numărul primăriilor cu edili liberali este mult mai mic decât numărul primăriilor PSD”.
Şeful administraţiei publice din Topalu (foto stânga) crede că este binevenită o astfel de alianţă, deşi în teritoriu nu s-a pus accent niciodată pe culorile politice: ”Va fi foarte bine. Dacă aşa au hotărât şefii noştri, atunci noi ne subordonăm lor pentru binele societăţii. N-avem nimic împotriva alianţei. În fapt, noi, primarii, ne-am înţeles întotdeauna bine, indiferent de culoarea politică, pentru că am conlucrat pentru binele comunităţilor locale. Între primari nu se ţine cont de orgolii politice. Avem speranţa că vom lucra şi de acum încolo la fel de bine”.  
Gheorghe Popescu, edilul-şef din localitatea Fântânele vede alianţa ca o mană cerească: ”Ar fi ca o mană cerească pentru că PNL şi PSD s-au înţeles şi când PSD era în opoziţie şi nu va fi nici un impediment nici acum, chiar dacă doctrinele sunt diferite. Va fi bine pentru întreaga ţară. Alianţa va dura fără probleme tot mandatul, pentru că a rezistat fără nici un fel de problemă când a fost Tăriceanu la guvernare şi noi i-am susţinut pe liberali. Acum e rândul lor să ne susţină, mai ales că lumea deja şi-a dat seama că nu se poate trăi în scandal şi minciuni. Eu cred că un guvern PSD-PNL şi-ar păstra verticalitatea şi n-ar discrimina nici o primărie, indiferent de culoarea politică. Administraţiile PD-L  Eu cred ca isi vor pastra verticalitatea si nu vor discrimina primarii pd l pentru ca Geoana este diplomat si e baiat destept. Electoratul va merge 100% impotriva lui. Eu asa sper”.

Când Individul se aliază cu Poporul…

Este cunoscut faptul că în România post decembristă partidele nu au promovat şi nu au pus în aplicare principiile doctrinelor pe care le reprezintă. La noi, dreapta este stânga, stânga este peste tot şi totul este puterea. Dar ce te faci când susţinătorii liberalismului, cetăţenii care au mers la vot în virtutea principiilor liberale află peste noapte că ai lor idoli au bătut palma cu social-democraţii, reprezentanţii doctrinei diametral opuse.
Sau invers, când iubitorii principiilor de stânga se văd nevoiţi să convieţuiască într-o societate condusă de un hibrid ”social-liberal” cu principii încă nedefinite? Nu spunem că alianţa e bună, sau rea, ci precizăm, în rândurile ce urmează, trăsăturile total diferite ale celor două doctrine, lăsând la aprecierea electoratului rezultatul final. Rămâne însă o singură întrebare: (Când) Se va împiedica struţo-cămila politică?

Liberalismul este de provenienţă specific burgheză şi este caracterizat drept o concepţie politică ce promovează bunăstarea şi dezvoltarea individului. Doctrina liberală are drept premise libertatea individuală, iniţiativa privată şi limitarea puterii Statului. Conceptul liberal se bazează pe încrederea în virtuţile ”mâinii invizibile” , însemnând reglarea relaţiilor dintre oameni fără intervenţia inoportună a Statului.

Social-democraţia promovează o economie cu prevederi legale pentru protejarea muncitorilor, a maselor, a întreprinzătorilor mici. De asemenea, este pus în mijloc un sistem de protecţie socială (ce favorizează implicarea majoră a Statului) care îi favorizează pe cei care nu pot lucra într-un sistem de piaţă liberă (ex: şomeri, pensionari etc). În general se promovează un nivel de taxare ridicat, pentru a redistribui venitul în societate.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top