În anul 2017, pe vremea când era consilier județean, actualul deputat Bogdan Bola propunea conducerii Consiliului Județean Constanța un proiect de dezvoltare și promovare a potențialul turistic și a tradițiilor comunităților din județul Constanța situate pe malul Dunării, proiect intitulat Danubio.
Ideea lui Bola era să se realizeze patru miniporturi turistice, campinguri pentru corturi și rulote, iar în jurul acestei infrastructuri să se organizeze evenimente care să atragă turiști și, în același timp, să îi ajute pe localnici să își promoveze produsele și tradițiile.
Președintele CJ Constanța din acea vreme, Horia Țuțuianu, a înființat o comisie care trebuia să se ocupe de implementarea proiectul, după care nu s-a mai întâmplat nimic.
După de a ajuns deputat, Bogdan Bola a încercat să urgenteze realizarea acestui proiect și a aflat de la Ministerul Turismului că fosta conducere a Consiliului Județean Constanța a solicitat… îndepărtarea proiectului de pe lista de priorități a Ministerului Economiei.
Asta după ce NU a depus documentele necesare realizării investiției, deși existau bani alocați.
„Pe scurt: 5 milioane de euro, fonduri deja alocate (care existau) de Guvern, pierdute din incompetență și nepăsare”, notează Bola.
Ulterior, arată deputatul Bola, Consiliul Județean a încercat ca în locul acestui proiect să atragă fonduri pentru construirea unui nou Acvariu la Constanța, dar solicitarea a fost respinsă, pentru că nu se regăsea pe lista de investiții.
Iată derularea faptelor, așa cum este relatată de inițiatorul Danubio:
„În 2018, Ministerul Turismului notifica CJC cu privire la faptul că este solicitant eligibil pentru proiectul de amenajare a miniporturilor turistice în localităţile Ostrov, Capidava, Rasova şi Ghindăreşti, indicând în acest sens HG 558/ 2017, privind aprobarea Programului pentru dezvoltarea investiţiilor în turism – Masterplanul investiţiilor în turism. Bani erau, trebuia doar ca fostul președinte al Consiliului Județean, actualmente deputat PSD Horia Țuțuianu, să depună actele pentru începerea investiției.
Însă, în urma solicitărilor făcute de mine pentru a se urgenta/realiza proiectul, aflăm cu stupoare următoarele: până la data de 31 decembrie 2020, la sediul Ministerului Economiei și Turismului, nu a fost depusă nicio documentație aferentă propunerii de proiect menționată anterior. Și mai grav este că, deși anunțat cu surle și trâmbițe (înainte de alegeri), aflăm următoarele: <prin adresa nr. 33476/13.12.2018, transmisă de către Consiliul Județean Constanța, înregistrată la Ministerul Turismului cu nr. 16465/RG/ 14.12.2018, am fost informați că propunerea de proiect Miniporturi turistice, Ostrov, Capidava, Rasova, Ghindărești NU va mai fi realizată>.
Ba mai mult decât atât, Consiliul Județean Constanța, roșu tot pe vremea aceea, solicită totodată ÎNLOCUIREA acestei propuneri de proiect cu cea de construire a unui nou Acvariu, ca alternativă la imposibilitatea susținerii la finanțare a porturilor dobrogene. Deci după ce că nu au fost în stare să depună documentele necesare, au și scos acest proiect de pe lista de priorități la finanțare. Acest lucru au uitat să-l mai comunice și publicului… oare de ce?
Cireașa de pe tort o reprezintă răspunsul Ministerului la solicitarea domnului Horia Țuțuianu: <precizăm că în Hotărârea Guvernului nr. 558/2017, construirea unui noi acvariu NU se regăsește printre investițiile corespunzătoare activității majore prevăzute la art. 2 lit d. ,,dezvoltarea turistică echilibrată și integrată a zonei turistice din Delta Dunării şi a litoralului Mării Negre>. Adică PSD-iștii noștri de atât au fost în stare:
să nu depună actele necesare pentru un proiect care avea finanțare deja
apoi au eliminat un proiect eligibil, cu un impact benefic major, pentru care aveau banii să îl finalizeze ca în final să propună un proiect pentru care nu puteau primi niciun leu, deoarece nu făcea parte dintr-o listă pe care ei nici măcar (probabil) nu o citiseră. P.S.: Noul Acvariul se face acum din fondurile CJC.
Cam asta a fost cu competența și transparența roșie la Constanța. În continuare, cred că realizarea de miniporturi turistice la Dunăre reprezintă cheia succesului pentru dezvoltarea turismului și a comunităților locale din zona de vest a județului, însă trebuie să o luăm de la zero. Am avut deja săptămâna aceasta o întâlnire cu reprezentanții CJC, singura instituție capabilă să atragă fondurile necesare realizării unui astfel de proiect”, a transmis Deputatul Bogdan Bola.