Consiliul European

Criza de apoi

La fel cum, în orice victorie este şi o înfrângere, orice neajuns, orice eveniment negativ are şi o parte bună. Din greşeli, înveţi; ce nu te omoară, te face mai puternic; sau, de ce nu? – un şut în fund = un pas înainte. Aşadar, care este faţa bună a crizei?

Un articol de Răzvan PETRE

În România, mai mult ca oriunde, criza mondială a determinat schimbarea radicală a strategiilor guvernamentale. La acest fapt a contribuit şi seria de competiţii electorale, care a amânat stabilirea unei strategii anti-criză până în ceasul al XII-lea. De la anii de prosperitate ai guvernării Tăriceanu, în care economia, PIB-ul, bugetul creşteau ca Făt-Frumos, s-a trecut direct la un deficit monstruos. Cu toate acestea, pe ultima sută de metri, Tăriceanu a mărit pensiile şi aparatul administrativ, Parlamentul şi Băsescu au promis şi au promovat creşteri salariale şi ale punctului de pensie. Cuvintele frumoase şi hotărâte rostite de PD-L şi PSD în 2008, după formarea alianţei de guvernare, încep să aibă scadenţă de-abia acum.
România trebuie să strângă serios cureaua, dar nimeni din guvern sau de prin altă parte nu e bucuros să anunţe tăieri de funcţii, sau scăderi de salarii. Împinşi de acest fior populist, guvernanţii sunt forţaţi să descopere soluţii pe care până deunăzi le ignorau. Un exemplu în acest sens sunt acele active ale Statului care nu au fost încă privatizate sau externalizate de tot. Toate aceste regii, întreprinderi, companii, în situaţia în care sunt profitabile (şi multe dintre ele chiar sunt) pot deveni o portiţă de scăpare din faţa nemulţumirii populare. Pus în faţa unei alegeri imposibile, orice om politic ar prefera să se agaţe de aceste surse de venit, decât să concedieze, brusc şi masiv, o sumedenie de angajaţi.
Un alt capitol la care criza i-a servit Statului român o lecţie e cel al aparatului administrativ. În perioada 2004-2009, numărul funcţionarilor care freacă menta prin birouri a sporit cu 400.000. Imens. Cifra nu a fost divulgată de vreun om din Sistem – am aflat-o cu toţii din gura tipului acela cu faţă de căpcăun, care reprezintă FMI în România. Cum ar veni, în anii de prosperitate, Administraţia şi-a permis să încarce lista sinecurilor cu aproape jumătate de milion de posturi. Din păcate, deşi acum ne dăm seama unde am greşit, această tumoră administrativă nu poate fi extirpată. Sinecura creată pentru Anton din PNL este acum pe mâna lui Marcu din PD-L; aşadar, nu contează că locul în care unul dintre ei turna beton (iar celălalt trage acum cu arcul) nu intereasă pe nimeni. Răul a fost făcut, iar un loc de muncă desfiinţat, care poate crea nemulţumiri în rândul electoratului, va fi de două ori mai greu de eliminat, când este ocupat de un membru al clientelei politice.
Ultima redută ce va rezista reformei impuse de criză, reprezintă şi cea mai serioasă provocare a Administraţiei române din toate timpurile – eliminarea mafiei statale. În urmă cu câteva luni, o persoană mi-a explicat mecanismul jafului într-o anume instituţie de stat. Era vorba – atenţie – de o instituţie din cadrul sistemului sanitar (acel sistem despre care se spune că este lovit de o subfinanţare cronică). Extrapolând, îmi dau seama că, dacă într-un spital se pot fura miliarde de lei lunar, în întreaga economie românească, jaful are proporţii ce se pot măsura la nivelul zecilor de procente din PIB. În România se fură, la scară industrială. Aş îndrăzni să spun că, dacă jaful s-ar opri mâine, nu am mai avea nevoie să ne împrumutăm un leu de la FMI şi am ieşi din criză prin propriile forţe. Dar drumul până acolo e lung şi anevoios – e un „drum în lucru”…

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top