Prefectul județului Tulcea, Cristian Iordan, consideră că și în trecut alegerea guvernatorului ARBDD s-a făcut tot printr-un proces de consulltare, iar la final decizia a fost una politică. Întrebat despre reporterii Dezvăluiri ce calități ar trebui să aibă viitorul guvernator, prefectului de Tulcea l-a numit pe Ivan Patzaichin, despre care a spus că are „suficiente calităţi pentru a ocupa această demnitate”.
Desemnarea unui guvernator al ARBDD cred că s-a făcut de fiecare dată printr-un proces de consultare. Poate nu la fel de extinsă cum se vrea acum, dar autorităţile de mediu şi cele judeţene au fost consultate. Că decizia a fost, la final, tot una politică este altă discuţie.
De aceea, eu cred că unii au înțeles greşit că acest proces de consultare publică ar putea fi echivalent cu un proces electoral. Mai degrabă se va defini un profil de guvernator, iar acest lucru este benefic şi pentru viitoarele guvernări, şi NU o persoană anume. Nu aş vrea să comentez decizia domniei sale şi cred că cel mai în măsură să vă răspundă ar fi chiar domnia sa.
Cum spuneam mai devreme, consider că nu trebuie să fim consultaţi cu privire la nume ci la un profil de guvernator. Nu am fost solicitat să fac parte din acest grup consultativ până în prezent.
În ceea ce privește profilul viitorului guvernator al ARBDD, consider că domnia sa (Ivan Patzaichin-n.red.) are suficiente calităţi pentru a ocupa această demnitate. Cu siguranţă mai multe decât alţi foşti guvernatori…, a spus Cristian Iordan, pentru Dezvăluiri.
Întrebat despre cele mai stringente probleme pe care ar trebui să le rezolve viitorul guvernator al ARBDD, prefectul Iordan a făcut trimitere la planul de management al Deltei Dunării și la fondurile europene cu care ar trebui finanțate diverse proiecte:
Dacă ne referim la aspectele ce ţin de ARBDD, ca instituţie, sau de o decizie a Guvernatorului ARBDD, atunci vorbim de planul de management. Un plan de management al ARBDD este în vigoare în momentul de faţă, dar, pe de altă parte, în derulare este un proiect de finanţare europeană de circa 10 milioane de euro prin care se doreşte updatarea acestuia prin revizuire şi actualizare. Iar dacă pentru acest plan de management din 2019 s-au găsit fonduri europene consider că fonduri însutite ar fi trebuit găsite şi pentru rezolvarea, cum le spuneţi dumneavoastră, „celor mai stringente probleme din Delta Dunării”.