Fără categorie

„Creatorii Neversea” au sărit din lac în puț

După ce au insistat luni de zile pe locația din cartierul Faleză Nord, „Creatorii Untold” care organizează anul acesta festivalul Neversea au schimbat locul de desfășurare pentru Plaja Modern, unde s-a desfășurat recent evenimentul Forza Zu. Doar ca, așa cum a arătat desfășurarea concertului radio Zu, pe Plaja Modern lucrurile pot lua rapid o întorsătură urâtă. Furtuna abătută în timpul acestuia i-a determinat pe mii de participanți să o ia la fugă prin hârtoape, alte câteva mii rămânând blocați în trafic cu orele.

Plaja Modern are avantajul că prezintă în teorie un acces mai bun, atât pietonal cât și la mijloacele de transport în comun, dar și că este o locație testată cu ocazia evenimentului Forza Zu. Doar ca așa cum au aratat testele, rezultatul poate fi unul nefast. Desfășurat în ziua de 17 iunie, Forza Zu a fost un fiasco, din cauza vremii nefavorabile. Zecile de mii de spectatori (între 80.000 cât au anunțat cei de la Radio Zu și 15-20.000 cât au estimat autoritățile) au fost puse pe fugă de furtuna abătută peste Plaja Modern, iar concertul s-a întrerupt definitiv la jumătatea spectacolului.

Forza nu a fost cu ei…

Așa cum au observat mai multe persoane pe rețelele de socializare, Forza Zu nu se compară cu Forța Naturii. Furtuna abătută asupra Constanței în 17 iunie 2017 a făcut harcea-parcea evenimentul patronat de Buzdu și Morar. Vântul puternic amenința să dărâme ecranele-gigant, iar ploaia i-a udat până la piele pe participanți. Speriați de vijelie, mii de oameni care nu au mai încăput pe scările de acces au luat-o la fugă peste coclauri, printre copacii și boscheții de pe faleză. Cei care veniseră cu mașina și care s-au considerat inițial mai norocoși au rămas blocați în trafic, unii dintre ei ore întregi. Ieșirea din peninsulă se face pe două căi cu o singură bandă pe sens – Bulevardul Marinarilor (care se termină într-un sens giratoriu) și Strada Mircea cel Bătrân, care e întreruptă de două semne STOP, mașinile ce ies pe această cale din Peninsulă dând prioritate atât celor ce vin dinspre Bulevardul Marinarilor, cât și celor care circulă pe Bulevadul Ferdinand.
În ciuda eforturilor organizatorilor, concertul nu a mai putut fi reluat. Ploaia udase scena și echipamentele, iar riscul de electrocutare era major. Inițial, s-a promis continuarea evenimentului în zilele ulterioare. Dar pentru asta trebuiau alte autorizații, echipamente, artiști liberi de contract etc., așa că totul a fost lăsat baltă.

Capcana auto

Zona peninsulară și mai ales capătul ei dinspre Plaja Modern este cunoscută de constănțeni ca fiind o capcană auto. Accesul tradițional dificil a devenit și mai complicat odată cu desemnarea unor zone pietonale și a unor sensuri unice, în ultimii 5 ani. Ambuteiajele și traficul lent sunt comune, chiar și în zilele în care nu sunt evenimente deosebite. Iar restricțiile impuse de concerte și festivaluri provoacă adesea blocaje.
Pentru șoferii care nu cunosc bine zona, șoseaua ce coboară dinspre Comandamentul Marinei devine adesea o capcană. Accesul se face dintr-un singur sens, strada se inundă complet în mai multe porțiuni, la cea mai mică ploaie, și se termină brusc la intrarea pe Plaja Modern. După concesionarea parcării din spatele Portului Tomis, mașinile ajunse la capătul drumului rămân prinse între trei bariere și trebuie să întoarcă pe șosea. E de ajuns un singur șofer inconștient sau neîndemânatic pentru ca accesul mașinilor de Poliție sau Salvare să devină imposibil. De accesul mașinilor de pompieri nu mai vorbim…

Parcări ioc, acces pietonal problematic

Pe hârtie, Plaja Modern oferă numeroase spații de parcare. În practică, lucrurile sunt complet diferite. Parcarea mare de la capătul străzii de acces a funcționat cu ocazia Forza Zu mult sub capacitate, fiind închiriată cel mai probabil pentru mașinile staff-ului și artiștilor. Iar celelalte două parcări – de la intrarea în Portul Tomis și cea paralelă cu cheul – sunt în mod tradițional ocupate de personalul și clienții restaurantelor din zonă. Deasupra, străzile Peninsulei sunt mici și locurile de parcare puține. Colac peste pupăză – accesul auto în zonă va fi cel mai probabil restricționat, deci chiar dacă vor fi locuri de parcare, ele nu vor putea fi accesate… cu mașina. Nici accesul cu trasportul în comun nu e mai facil decât în locația abandonată, din Faleză Nord. Deși la Poarta 2 se întretaie mai multe linii de transport, participanții la Neversea trebuie să traverseze peninsula și să coboare pe una din scările de acces.
Și mai problematic va fi accesul pietonal. În locația inițială, faleza înaltă oferea, pe lângă avantajul unei acustici net superioare, și pe acela al unui acces simplu și eficient. Atât intrarea cât și evacuarea se făceau de-a lungul plajei, pe un singur drum ce permitea disiparea publicului spre largile alei exclusiv pietonale din cartierul Faleză Nord. La Plaja Modern, lucrurile se complică: Principala cale de acces este dinspre Portul Tomis, unde pietonii vor face slalom printre mașinile din staff și cele de aprovizionare. Iar de o parte și de alta a locației scenelor există zeci de scări și cărări ce coboară dinspre faleză, ce vor transforma misiunea organizatorilor într-una de coșmar. Pe lângă necesitatea desfășurării a mii de metri de garduri și zeci-sute de paznici în plus, organizatorii riscă – în caz de urgență – repetarea scenariului de la Forza Zu, când mii de oameni au luat-o la goană prin boscheți…

Un articol de Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top