COMUNICATE

Cooperația constănțeană, falimentată de afacerile lui Fulga și Caliminte

Caliminte si-a platit haraciul pentru a ramane la sefia ATCOM Constanta, cumparand utilaje second-hand importate dinItalia de fiica lui Ion Fulga, vicepresedintele UCECOM si omul de incredere al presedintelui Dumitru Danga. Avand mana libera, acesta a faramitat cooperatia constanteana, a pus mana pe patrimoniul acesteia si l-a instrainat dupa propriile relatii de cumetrie. Finului sau Vlad Radu i-a dat doua spatii comerciale, unul in Eforie si altul in satul de vacanta din statiunea Mamaia, iar mai nou si activele de la Tricotex, pe care nu apucase probabil sa le vanda pana la aparitia Legii 1/2005.

Un articol de ADRIAN CÂRLESCU

Presedintele ATCOM Constanta, septuagenarul Moisi Caliminte, este acuzat ca a falimentat cooperatia mestesugareasca din judetul Constanta, pentru a-si asigura bunastarea materiala, dar mai ales pentru a plati obolul pentru tinerea pe functie vicepresedintelui UCECOM Bucuresti, Ion Fulga.
Potrivit unui memoriu depus la comisa de abuzuri a Camerei Deputatilor de fostul deputat Stefan Giuglea (unul din initiatorii Legii Cooperatiei, mazilit de Caliminte de la conducerea cooperativei Munca si Arta) si de presedintii de la cooperativele Drum Nou si Electrotehnica, Niculae Tipa si Paul Ionescu, septuagenarul de la ATCOM ar fi dirijat faramitarea fara precedent a cooperativelor constantene, pentru a pune mana pe patrimoniul acumulat de-a lungul anilor prin munca membrilor cooperatori.
In urma cu cinci ani, Caliminte – care avea fapte grave la dosar – a aranjat la Bucuresti perpetuarea la nesfarsit in scaunul de sef la ATCOM, prin incheierea unui contract pagubos cu o firma care importa utilaje second-hand din Italia. Importatorul de rebuturi era fiica lui Ion Fulga, vicepresedintele UCECOM si mana dreapta a presedintelui Dumitru Danga.
Ani de zile, ATCOM a trebuit sa scoata la vanzare mai multe spatii comerciale pentru a-si achita ratele imense ale rablelor achizitionate. Avand haraciul achitat la zi, Caliminte a putut sa-si vada nestingherit de jefuirea cooperatiei constantene, impartind dupa criterii de cumetrie aproape tot ce era mai avantajos. Doua spatii comerciale cu pozitii de invidiat, primul in statiunea Eforie, iar al doilea in satul de vacanta din statiunea Mamaia, au ajuns la Vlad Radu, finul lui Caliminte si totodata contabilul-sef al ATCOM.
Tranzactiile sunt absolut paguboase, de vreme ce pe aceasta relatie de cumetrei ATCOM-ul a incasat sume ridicule, ba chiar si in rate. Alte doua spatii, unul de pe strada Stefan cel Mare (cea pe care se gasesc Tomis Mall, Prestige Mall si Casa Modei), iar celalalt pe bulevardul IG Duca au fost vandute fara respectarea legislatiei in vigoare, la preturi indoielnice, unor apropiati ai lui Caliminte. Insa marea problema a septuagenarului care nu se da desprins din scaun este cea a excedentului. Aparitia Legii 1/2005 a cooperatiei a fost resimtita de acesta ca o lovitura de gratie, de vreme ce la ATCOM se regaseau mai multe spatii si unitati productive, pe care nu apucase sa le instraineze diversilor cumetri. Or actul normativ citat prevede ca ATCOM-urile sa deveina simple organizati de reprezentare profesionala a cooperatorilor, fara scop lucrativ sau patrimonial.
Din acest punct de vedere, avutiile agonisite de la cooperatori trebuiau redate acestora, in conformitate cu legea. Simtind din timp dincotro bate vantul, Caliminte a tras toate sforile posibile pentru a-i inlatura pe toti incomozii din cooperatia mestesugareasca, inainte ca ATCOM-ul sa se reorganizeze potrivit noilor prevederi. In acest sens, maharul mestesugarilor a montat toate matrapazlacurile posibile pentru a-l da jos de la sefia cooperativei Munca si Arta, pe Stefan Giuglea. Prin aceleasi ilegalitati i-a indepartat pe mai multi candidati la presedentia unor cooperative, cum ar fi Autosud, Radiotehnica sau Igiena. Cand incomozii au fost pusi pe fuga, a organizat o sedinta la ATCOM privind „externalizarea” unitatilor lucrative. Astfel a fost infiintata o noua cooperativa, Tricotex SCM, care a preluat toate sectiile de tricotaje constituite de Caliminte ca sa-i faca pe plac lui Ion Fulga. Iar la sefia acesteia a fost impus finul Vlad Radu, care va avea grija sa rezolve treburile in timp util.
Dupa aceasta ultima reusita, Moisi Caliminte mai are doar doua proiecte majore: sa fie reales la conducerea ATCOM si sa termine de construit casa fiului sau, din cartierul Coiciu.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top