Actualitate

Constanța are cel mai bun parchet sportiv din România! E la nivel de NBA și la standarde olimpice VIDEO

CSM Constanța a prezentat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, detalii despre noul parchet modular recent montat în Sala Sporturilor. Acesta a înlocuit vechiul parchet, care era foarte uzat și punea în pericol integritatea fizică a jucătorilor. După ce noua Sală Polivalentă din Constanța va fi gata, parchetul va fi mutat acolo. Această suprafață de joc de ultimă generație, produsă de renumita companie americană Connor, este în totalitate asemănătoare celei utilizate în ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice și este preferată de majoritatea echipelor din NBA.

Parchetul a fost personalizat cu însemnele clubului municipal și a fost deja supus testelor sportivilor din echipele de handbal și baschet. Acești sportivi au reușit deja să câștige primele meciuri pe această nouă suprafață de joc. Baschetbaliștii au învins CSM Târgu Mureș cu 84 la 70, în timp ce handbaliștii au triumfat în fața CSM București cu 28-26.

Sistemul de parchet instalat în Sala Sporturilor din Constanța este confecționat din lemn de arțar de Grad 1, reprezentând un unicat în România din punct de vedere al calității. Datorită densității și texturii sale specifice, provenind de la o specie de arțar care crește exclusiv la nord de paralela 35, în Statele Unite și Canada, acest parchet se remarcă prin rezistența sa excepțională în timp, având o durată de viață ce depășește 30 de ani, perioadă în care poate fi recondiționat de până la șase ori.

Această suprafață este folosită la cel mai înalt nivel

În prezent, majoritatea echipelor din NBA folosesc un parchet similar, inclusiv nume sonore precum Boston Celtics, Golden State Warriors, Milwaukee Bucks, Brooklyn Nets sau Philadelphia 76ers. De asemenea, cele mai recente două ediții ale Jocurilor Olimpice, Rio 2016 și Tokyo 2020, s-au desfășurat pe un parchet Connor, în timp ce turneul final al NCAA se desfășoară pe un sistem de parchet modular asemănător începând cu anul 2006.

Pe lângă calitatea incontestabilă a lemnului, cu o suprafață perfect netedă, sistemul Powershock, plasat sub stratul de lemn, oferă o elasticitate esențială pentru protejarea articulațiilor sportivilor și pentru a asigura un nivel sporit de siguranță.

Acest sistem modular demonstrează fiabilitate și rezistență în timp, putând face față cu succes repetatelor operații de montare și demontare necesare în cazul unei arene multifuncționale, capabilă să găzduiască nu doar meciuri de baschet, ci și alte evenimente precum conferințe sau concerte.

„Constanța reafirmă astfel angajamentul său față de dezvoltarea sportului de înaltă calitate și oferă sportivilor și comunității o infrastructură optimă pentru excelență și distracție”, au transmis reprezentanții CSM.

Ce au spus sportivii despre suprafața de joc

Despre calitatea acestei suprafațe de joc au vorbit și câțiva sportivi reprezentativi ai clubului, care au avut ocazia să îl și probeze.

„Cât ne-am antrenat a fost foarte bun, se vede că are o aderență foarte bună, la volei predominante sunt săriturile, ca și la baschet și la handbal și cred că e o suprafață foarte bună și vom putea în continuare să ne antrenăm pe ea și să obținem rezultate bune. Calitatea suprafeței contează pentru articulațiile gleznei, și la genunchi este foarte important, pentru menisc și pentru a nu ne accidenta. Este foarte important să fie foarte elastică, asta ajută în sărituri, în desprinderea de la sol și eu cred că vom reuși să sărim cât mai mult pe acest parchet” – Grigore Andrei, component al echipei masculine de volei.

„În primul rând, calitatea parchetului este foarte importantă pentru antrenamente, pentru meciuri. Este foarte important că am ajuns la un standard european, mai ales că jucăm în Cupele Europene. Eu mă simt foarte bine jucând în această sală, pe parchetul acesta nou, sezonul trecut am jucat împotriva echipei, dar am jucat pe parchetul vechi. Se simte foarte bine diferența și ne bucurăm nespus de mult că s-a schimbat parchetul” – Annemarie Gödri-Părău, de la echipa de baschet.

„La fel ca și la handbal și la baschet, clar că suprafața este foarte importantă atât la aterizări, schimbări de direcție, sărituri. Mulțumim organelor competente pentru cumpărarea acestei suprafețe, iar noi ca sportivi nu rămâne decât ca să ne bucurăm și să încercăm să câștigăm fiecare meci” – Ionuț Nistor de la handbal.

„Este o diferență mare între parchetul vechi și parchetul nou, ne bucurăm pentru acest parchet deoarece așa ne putem axa mai mult pe pregătire și pentru orice performanță pe care o avem în fața noastră. Sper că parchetul o să fie un exemplu pentru toate echipele și toate sălile de sport din România, deoarece fiecare sportiv, indiferent de ce sport practică are nevoie de un parchet bun, ca să nu ne mai gândim la accidentări sau orice altceva” – Torok Roland, component al echipei de baschet.

Despre calitatea parchetului și importanța infrastructurii și dotărilor pentru sportivii CSM au vorbit și Andreea Cârlioru, șef birou compartiment Sport la CSM Constanța și Cezar Bărăgău, preparator fizic al echipei de baschet.

Președintele CSM Constanța: Vechiul parchet era atât de vechi, că trebuia cârpit mereu

La rândul său, Andrei Talpeș, Directorul CSM Constanța, a vorbit despre importanța acestei suprafețe de joc. Oficialul CSM a arătat că vechiul parchet era foarte degradat și trebuia mereu cârpit și clubul pe care îl conduce rămăsese singurul important din România care nu avea o suprafață de joc omologată internațional.

„După cum bine știți, vechea suprafață avea peste 20 de ani vechime, era uzată și moral și fizic. Sportivii noștri adaptează extrem de bine la orice fel de condiții și se antrenează în orice condiții, dar atât timp cât voi fi la conducerea acestui club, voi încerca să le ofer cele mai bune condiții, atât de pregătire sportivă cât și din toate punctele de vedere.

Așa cum am mai spus, Constanța de peste 20 de ani a cam fost repetentă la capitolul Infrastructură, și eram cam singurul club important care nu deținea o suprafață omologată de EHF Fiba sau FIVB. Adică federațiile internaționale ale sporturilor de echipă, baschet, handbal și volei. Și chestia asta ne aducea mari deservicii, de imagine mai ales și din punct de vedere al sănătății sportivilor.

De fiecare dată, trebuia să cârpim, pe românește, această suprafață, se făceau eforturi enorme ca aceasta să nu cedeze sub greutatea sportivilor, pentru că era veche. Mă bucur încă o dată că am găsit înțelegere la DJTS Constanța și că avem în acest moment o suprafață cu cel mai modern produs de pe piață și, așa cum e vorba, că cei din urmă vor fi cei dintâi, așa se va întâmpla și aici.

Este de menționat că această suprafață de joc este portabilă. În orice moment, când va fi gata Sala Polivalentă, o vom monta acolo. Vom continua să facem lucrurile așa cum trebuie făcute și, oricâte piedici am avea, oricâte probleme se vor pune, nu vom ceda, ci vom face tot ce depinde de noi să îmbunătățim infrastructura din orașul nostru”.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top