Fără categorie

Conducerea administrației din Tulcea, prezentă la Ziua Porților Deschise la combinatul Alum

Președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu, vicepreședinții Dumitru Mergeani și George Luchici, dar și administratorul public al județului, Vasile Strat au participat la evenimentele organizate cu ocazia „Zilelor Deschise la Alum“.

După o scurtă prezentare a societății, președintele CJ Tulcea, primarul municipiului, prefectul județului, au vorbit despre importanța acestei companii în spațiul economic tulcean, mai ales în contextul ultimelor investiții pentru dezvoltarea Vimetco Alum, care a ajuns la peste 700 de angajați. Reprezentanții Alum au amintit în acest context că în 2018 societatea împlinește 45 de ani de activitate: sunt patru decenii și jumătate de prezență activă în mediul economic tulcean. 

Invitații au făcut apoi o vizită în teren, pentru a cunoaște procesele tehnologice, după care au ajuns și la halda de șlam.
„Felicit Alum pentru faptul că, iată, au o activitate extrem de productivă și reușesc să intre în competiție cu marii producători din zonă. Este salutar faptul că discutăm, astăzi, despre 720 de angajați ai societății, o creștere semnificativă în ultimii ani“, a transmis președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu.

Donație de 45.000 de euro pentru Spitalul Județean de Urgență Tulcea

În cadrul prezentării efectuate de conducerea Alum, a fost menționat și faptul că, de-a lungul timpului, societatea s-a implicat într-o serie de donații pentru comunitate. În acest sens, chiar la începutul acestei săptămâni a fost semnat un contract de sponsorizare cu Spitalul Județean de Urgență Tulcea pentru achiziționarea unui ecograf.
„Știam de această donație și, în calitate de beneficiar (ca administrator al spitalului județean), vreau să vă spun că această achiziție este binevenită, în contextul unui master plan de dezvoltare a sistemului sanitar din județul nostru“, a declarat președintele Consiliului Județean Tulcea, Horia Teodorescu.

Scurt istoric

Pusă în funcțiune în 1973, Alum are la bază tehnologia Aluterv a procesului Bayer de obţinere a aluminei. Capacitatea de producţie proiectată iniţială a fost 250.000 tone alumină calcinată pe an. În perioada 1982-1986 a avut loc o primă etapă de investiții care a condus la creșterea capacităţii de producție la 400.000 tone alumină calcinată pe an. In prezent, Alum are o capacitate de producție de 600.000, fiind principalul furnizor de alumină calcinată metalurgică pentru Alro Slatina.
Materia primă este asigurată din Sierra Leone Africa, mina aparținând Alum din 2011, iar din 2014 aproximativ 15% din producție este comercializată pe piața internă și externă ca hidroxid de aluminiu umed (produs chimic pentru tratarea apei) și alumină calcinată destinată aplicațiilor non-metalurgice (materiale refractare, materie primă pentru alumine speciale).

Șlamul roșu, deșeu rezultat în urma procesului de extracție al aluminei din bauxită, este transportat din uzina de alumină sub formă de suspensie, pe o distanță de 5 km, prin conducte, până la halda de șlam unde este îngroșat și depozitat în fază densă în concordanță cu noile prevederi UE.
Tehnologia de depozitare a șlamului roșu în fază lichidă a fost modificată începând cu 2010. Astfel, s-a crescut concentrația în solide a șlamului depozitat în haldă de la ~ 17% la ~54%. Pentru aceasta s-a instalat un sistem de depunere șlam în fază densă format din îngroșător de șlam (tehnologie Neyrtec Franța), sistem de automatizare cu monitorizare continuă densitate șlam roșu, sistem de pompare șlam îngroșat pe halda de șlam, sistem de pompare soluție rezultată din șlam către uzină pentru valorificare.
„În ultimii ani au fost efectuate lucrări de cercetare de către Alum și în cooperare cu institute de cercetare pentru a identifica soluții de a converti șlamul roșu într-un produs comercial utilizabil în industria metalurgică sau de construcții, respectiv ca adjuvant pentru ameliorarea solurilor acide“, spune Gheorghe Dobra, Alum.
Rezultatele obținute de Alum au fost prezentate în cadrul a două conferințe internaționale: Redmud Conference – Bauxite Residue Valorization and Best Practices – Universitatea Catolică din Leuven, Octombrie 2015, al XXII-lea Congres Internațional de Minerale și Metale Neferoase, 2016 Krasnoyarsk Russia, unde Alum a fost premiat cu Diploma de onoare pentru lucrarea „Bauxite residue safety disposal and possibilities to further utilization”.
În perioada 2012 – 2016 au fost efectuate o serie de teste industriale de utilizare a șlamului în producția de ciment. În prezent, Alum, prin intermediul Innovation Hub organizat de către European Aluminium, face parte dintr-un consorțiu care a aplicat pentru finanțarea unui studiu de cercetare în cadrul programului Horizon 2020. Acest studiu se va derula pe o perioadă de cinci ani și are ca obiect dezvoltarea de tehnologii de utilizare a șlamului roșu în alte industrii.
La halda de șlam, Alum are în plan implementarea unui proiect de investiții care prevede achiziția și instalarea unor filtre presă care vor permite reducerea umidității șlamului de la ~48% la ~20% în scopul creșterii duratei de exploatare a haldei de șlam, respectiv posibilităților de valorificare a șlamului roșu.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top