Fără categorie

Comunicat de presa

In dupa-amiaza zilei de 2 februarie a.c. a avut loc, la sediul Departamentului de Afaceri Europene, a 4-a reuniune de coordonare a afacerilor europene din acest an. Reuniunea a fost prezidata de seful DAE, dl Vasile Puscas, la ea participand reprezentanti la nivel decizional din cadrul ministerelor, autoritatilor si institutiilor publice centrale, precum si a structurilor de afaceri europene din cadrul Parlamentului Romaniei.
Prima parte a reuniunii a fost dedicata analizei modalitatilor prin care va fi asigurata coordonarea procesului de pregatire, formulare, adoptare si sustinere a pozitiei promovate de Romania in cadrul Consiliului Uniunii Europene si al structurilor de lucru ale acestuia. In a doua parte a reuniunii, au fost discutate: programul legislativ si de lucru al Comisiei Europene pentru 2009, pregatirea Consiliului European de primavara, Planul de actiune pentru implementarea Programului National de Reforma si Agenda presedintiei cehe a Consiliului UE.In…

In dupa-amiaza zilei de 2 februarie a.c. a avut loc, la sediul Departamentului de Afaceri Europene, a 4-a reuniune de coordonare a afacerilor europene din acest an. Reuniunea a fost prezidata de seful DAE, dl Vasile Puscas, la ea participand reprezentanti la nivel decizional din cadrul ministerelor, autoritatilor si institutiilor publice centrale, precum si a structurilor de afaceri europene din cadrul Parlamentului Romaniei.
Prima parte a reuniunii a fost dedicata analizei modalitatilor prin care va fi asigurata coordonarea procesului de pregatire, formulare, adoptare si sustinere a pozitiei promovate de Romania in cadrul Consiliului Uniunii Europene si al structurilor de lucru ale acestuia. In a doua parte a reuniunii, au fost discutate: programul legislativ si de lucru al Comisiei Europene pentru 2009, pregatirea Consiliului European de primavara, Planul de actiune pentru implementarea Programului National de Reforma si Agenda presedintiei cehe a Consiliului UE.In ceea ce priveste Programul legislativ si de lucru al Comisiei Europene pentru 2009, Departamentul pentru Afaceri Europene a facut o prima evaluare a documentului, in principal prin prisma domeniilor in care initiativele Comisiei Europene au un impact semnificativ la nivel national, identificand ministerele cu responsabilitati in domeniu.

Seful DAE a subliniat faptul ca Programul de lucru al Comisiei Europene trebuie sa reprezinte, pentru institutiile din Romania, oportunitatea de a cunoaste si evalua din timp viitoarele initiative strategice si legislative care vor fi pe agenda Uniunii Europene si de a promova eficient interesele nationale la nivel comunitar. Aceasta prima evaluare realizata de DAE va continua cu evaluari de impact si proiecte de pozitii ale Romaniei, care vor fi realizate in cadrul sistemului national de coordonare a afacerilor europene.

Un alt punct pe agenda l-a reprezentat pregatirea Consiliului European de primavara, la care participa sefii de stat si de guvern din statele membre ale Uniunii Europene, ce va avea loc la Bruxelles, in perioada 19 – 20 martie 2009. Avand in vedere importanta subiectelor abordate, precum si calendarul ambitios propus de Presedintia ceha, Dl. Puscas a solicitat ministerelor si institutiilor administratiei centrale sa asigure pregatirea din timp a mandatelor si a eventualelor elemente de interventie pentru lucrarile fiecarui Consiliu UE si grup de lucru, astfel incat sa poata fi asigurata exprimarea unei pozitii unitare, coerente a Romaniei la documentele care vor constitui contributii la Consiliul European de primavara.

Seful DAE a insistat pe necesitatea indeplinirii masurilor prevazute in Planul de actiune pentru implementarea Programului National de Reforma, prin asigurarea resurselor financiare pentru actiunile din plan; identificarea si introducerea in planul de actiuni care raspund recomandarilor specifice de tara din Raportul strategic al Comisiei cu privire la implementarea Strategiei Lisabona, precum si elaborarea unui mecanism de monitorizare a implementarii planului de actiune si alerta timpurie.

In contextul obiectivelor Agendei presedintiei Cehe a Consiliului UE, seful DAE a insistat pe promovarea eficienta a obiectivelor Romaniei in domeniile prioritare ale presedintiei: o Europa competitiva (Economie), Energie si schimbari climatice (Energie) si o Europa sigura si deschisa (Relatii Externe).

In ultima parte a reuniunii au fost discutate punctual propunerile reprezentantilor Romaniei la reuniunile COREPER 1 si 2 (reuniunile reprezentantilor permanenti ai statelor membre), formatiunilor Consiliului de ministri si ale grupurilor de lucru din saptamana in curs, precum si aspecte legate de transpunerea si implementarea acquis-ului comunitar.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top