Fără categorie

COMUNICAT DE PRESA

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea i-a conferit generalului-maior în rezervă Dumitru Dorin Prunariu Emblema „Onoarea Armatei României”, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate şi pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României, în cadrul unei ceremonii care a avut loc joi, 19 mai, la sediul Ministerului Apărării Naţionale.

Ministrul Gabriel Oprea a subliniat, în discursul susţinut în cadrul ceremoniei, faptul că zborul de acum 30 de ani în spaţiul cosmic al lui Dumitru Prunariu a adus poporului român un prestigiu imens în rândul celorlalte naţiuni ale lumii.

Rememorând momentul zborului primului cosmonaut român în spaţiu, ministrul Apărării a declarat: „Nimeni nu poate uita seara istorică din urmă cu 30 de ani, când, de la cosmodromul de la Baikonur, locotenentul-major inginer, pe atunci, Dumitru Prunariu îşi lua zborul, la bordul navei spaţiale Soyuz-40, pentru a duce în spaţiu tricolorul românesc, pe care îl purta în inimă …

Ministrul apărării naţionale Gabriel Oprea i-a conferit generalului-maior în rezervă Dumitru Dorin Prunariu Emblema „Onoarea Armatei României”, în semn de înaltă apreciere pentru întreaga activitate şi pentru merite deosebite care au contribuit la ridicarea prestigiului Armatei României, în cadrul unei ceremonii care a avut loc joi, 19 mai, la sediul Ministerului Apărării Naţionale.

Ministrul Gabriel Oprea a subliniat, în discursul susţinut în cadrul ceremoniei, faptul că zborul de acum 30 de ani în spaţiul cosmic al lui Dumitru Prunariu a adus poporului român un prestigiu imens în rândul celorlalte naţiuni ale lumii.

Rememorând momentul zborului primului cosmonaut român în spaţiu, ministrul Apărării a declarat: „Nimeni nu poate uita seara istorică din urmă cu 30 de ani, când, de la cosmodromul de la Baikonur, locotenentul-major inginer, pe atunci, Dumitru Prunariu îşi lua zborul, la bordul navei spaţiale Soyuz-40, pentru a duce în spaţiu tricolorul românesc, pe care îl purta în inimă şi pe costumul de zbor.

Aveam 20 de ani atunci, eram elev al Şcolii Militare de Ofiţeri din Sibiu şi îmi aduc aminte de parcă ar fi fost ieri, mândria pe care am simţit-o, că un tânăr ofiţer al armatei punea România pe harta selectă şi extrem de restrânsă a naţiunilor care au reuşit să trimită cosmonauţi în spaţiu. Şi sunt convins că toată România a simţit la fel şi a fost alături de dumneavoastră, domnule general Prunariu, ţinându-şi răsuflarea, până la revenirea din misiune.”

Domnul Gabriel Oprea şi-a declarat bucuria că a avut ocazia să onoreze, alături de echipa de conducere a ministerului, în calitate de ministru al apărării naţionale, una dintre cele mai importante şi strălucite personalităţi ale Armatei României contemporane, domnul general-maior în rezervă Dumitru Prunariu:

„Această realizare excepţională, a dumneavoastră, a comunităţii ştiinţifice româneşti, a Armatei României, va rămâne înscrisă cu litere de aur în cartea de istorie a neamului. V-am conferit cea mai înaltă distincţie a Ministerului Apărării Naţionale, Emblema „Onoarea Armatei României”, pentru că istorica dumneavoastră realizare a adus onoare şi prestigiu armatei din care faceţi parte, domnule general.”

În cuvântul său, generalul-maior (r.) Dumitru Prunariu a mulţumit în mod deosebit ministrului Gabriel Oprea pentru onoarea făcută de a primi cea mai înaltă distincţie a Ministerului Apărării Naţionale: „Voi purta mereu în suflet uniforma militară, chiar în calitate de general în rezervă, pentru că instituţiei militare îi datorez atât de mult, atât suportul permanent în formarea mea în calitate de cosmonaut, dar şi ulterior, şi în permanenţă voi rămâne acelaşi ofiţer devotat patriei mele, România.

Fiind implicat direct în anumite activităţi, constatând cum se rezolvă anumite probleme, stând de vorbă cu o serie întreagă de militari, care acum sunt mai mulţumiţi decât înainte, pentru că multora le-a crescut pensia, am ajuns la concluzia că, efectiv, eforturile depuse de domnul ministru Gabriel Oprea sunt deosebite şi că nu numai că simte viaţa militară, dar o respectă, o susţine şi caută să obţină cele mai bune condiţii pentru militari, atât pentru cei activi, cât şi pentru cei în rezervă.

Domnul ministru Oprea mi-a făcut astăzi o surpriză deosebită. Am primit Emblema „Onoarea Armatei României”, în cadrul acestei ceremonii emoţionante, în prezenţa întregii conduceri a M.Ap.N. Protocolul deosebit al acestei ceremonii m-a impresionat”.

Referindu-se la zborul de acum 30 de ani, cosmonautul a arătat: „A fost un eveniment deosebit, care a ridicat România la un înalt nivel de cercetare a spaţiului cosmic şi mă bucur mult că acesta a fost continuat şi după anul 1990, când am contribuit direct, alături de câţiva colegi ai mei, la elaborarea Hotărârii de Guvern privind înfiinţarea Agenţiei Spaţiale Române ca instituţie guvernamentală. Am progresat de atunci permanent, ajungând să încheiem acorduri guvernamentale, cu Agenţia Spaţială Europeană, cu NASA, cu Agenţia Spaţială Franceză, cu alte agenţii spaţiale din lume, iar de anul acesta am devenit, cu o recunoaştere deplină a capacităţilor noastre ştiinţifice, tehnologice şi manageriale, membri plini ai Agenţiei Spaţiale Europene.”

Generalul-maior (r.) Prunariu a subliniat că s-a simţit, în toată activitatea sa, mândru de statutul său de militar al Armatei României: „În toate funcţiile pe care le-am avut, indiferent că au fost militare sau civile, am reprezentat cu multă mândrie instituţia militară, fie că aceste funcţii s-au referit la preşedinţia Agenţiei Spaţiale Române, la cea de ambasador în Federaţia Rusă sau, cea mai nouă pe care o am, cea de preşedinte al Comitetului ONU pentru explorarea paşnică a spaţiului extraatmosferic, ales de către 70 de state ale lumii”.
* * *
Dumitru Dorin Prunariu, al 103-lea pământean care a ajuns în spaţiu, ofiţer al Armatei României în perioada 1978-2007, a efectuat pregătirea completă de specialitate necesară realizării unui zbor cosmic în Orăşelul Stelar de lângă Moscova, unde a obţinut, după trei ani, note maxime la examenele finale de calificare, fiind repartizat în echipaj cu cosmonautul rus Leonid Popov.

În perioada 14-22 mai 1981, cei doi astronauţi au efectuat, la bordul navei cosmice Soyuz-40 şi al laboratorului spaţial Saliut-6, un zbor cosmic cu o durată totală de şapte zile, 20 de ore şi 42 de minute. Pe timpul zborului, au fost realizate mai multe experimente ştiinţifice din domeniul astrofizicii, al studiului radiaţiilor cosmice, al tehnologiilor spaţiale, al medicinei, biologiei şi psihologiei, experimente gândite şi proiectate în cea mai mare parte de specialişti români.

În calitate de preşedinte al Agenţiei Spaţiale Române, membru al Comisiei de Astronautică a Academiei Române, membru al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Membru fondator al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic, membru al Academiei Internaţionale de Astronautică, preşedinte al Subcomitetului Ştiinţific şi Tehnic al Comitetului ONU pentru explorarea în scopuri paşnice a spaţiului extraatmosferic, generalul Dumitru Dorin Prunariu, doctor în ştiinţe aero-spaţiale, a contribuit permanent la ridicarea prestigiului Armatei şi României.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top