Comunicat de presa

Cooperarea stransa intre Romania si Germania in vederea promovarii bunelor practici in domeniul absorbtiei fondurilor europene, atat la nivelul administratiei centrale romanesti, dar mai ales la nivel local, este un obiectiv asupra caruia se vor concentra cele doua parti.

Seful DAE, domnul ministru Vasile Puscas a avut azi, 24 martie a.c. o intrevedere cu Presedintele Parlamentului Landului german Hessa, domnul Norbet Kartmann. Cu acest prilej au fost abordate o serie de aspecte ce vizeaza cooperarea in domeniul afacerilor europene, la nivel bilateral, precum si subiecte de interes aflate pe agenda europeana.

Oficialul german a fost interesat de situatia actuala a Romaniei si de stadiul reformelor in diferite domenii de interes european, precum reforma justitiei, reforma administraþiei publice si a statului de drept, absobtia fondurilor europene, proiecte de dezvoltare si modernizare a societatii romanesti. Acesta a tinut sa precizeze « europenizarea tarii » nu este numai o obligatie asumata la nivel european de catre Romania, dar este si in interesul cetatenilor romani ca aceste reforme sa fie continuate sustinut.

Ministrul Vasile Puscas a reafirmat determinarea actualului guvern de a dezvolta si consolida statul de drept si institutiile acestuia in sensul prevederilor asumate prin Tratatul de Aderare a Romaniei la Uniunea Europeana. Obiectivul principal il reprezinta recuperarea intarzierilor inregistrate in anumite domenii datorita ritmului lent imprimat acestora dupa momentul aderarii, precum si crearea conditiilor pentru ca beneficiile aderarii si apartenentei la constructia europeana sa se faca simtite la nivelul cetateanului de rand, atat la nivel central, dar mai ales la nivel local. Evolutiile disruptive de dupa momentul aderarii au produs efecte neasteptate, fiind necesare acum eforturi sustinute pe plan intern pentru a recredibiliza si a repozitiona Romania pe masura potentialului pe care il are.

In acest context, cei doi oficiali au convenit asupra consolidarii colaborarii la nivel regional, identificand o serie de modalitati si instrumente necesare pentru a promova o politica regionala in spiritul bunelor practici rezultate din experienta partenerilor germani in gestionarea, la nivel local, a fondurilor europene. Astfel, in perioada urmatoare va fi dezvoltat un proiect de colaborare regionala adresat autoritatilor locale, prin care primarii cu rezultate deosebite in gestionarea finantarilor europeane in landul Hessa vor impartasi colegilor lor romani din experienta acumulata si modul in care au fost solutionate dificultatile intampinate.