Actualitate

Comuna Carcaliu, pas important pentru modernizarea și eficientizarea sistemului de iluminat public

Dacă la începutul acestui an, Consiliul Local Carcaliu, județul Tulcea, au aprobat o hotărâre privind proiectul inițiat de primarul Gheorghe Panfil pentru participarea la Programul de creștere a eficienței energetice a infrastructurii de iluminat public, acum s-a trecut la o nouă etapă: achiziționarea de servicii de proiectare.

Recent, Primăria Carcaliu a achiziționat prin sistemul public de achiziții – SEAP – servicii pentru elaborarea SF/DALI aferente proiectului de modernizare a iluminatului public, finanțat prin AFM pentru comune cu mai puțin de 5.001 de locuitori.

Concret, primăria a achiziționat servicii pentru elaborarea documentației de avizare a lucrărilor de intervenții. Prin documentația de avizare a lucrărilor de intervenții se asigură o utilizare raționala și eficientă a investiției, astfel încât să se respecte cerințele economice, financiare și sociale aplicabile în domeniul respectiv si conform cu ghidul de finanțare. Executarea serviciilor se va realiza cu personal calificat, autorizat ANRE, echipamente de lucru la înălțime (autoscări) autorizate, aparate de măsură și control dedicate lucrărilor de iluminat public.

Obiectivul general al proiectului îl constituie creșterea eficienței energetice a sistemului se iluminat public prin înlocuirea corpurilor de iluminat având un consum ridicat de energie electrică cu corpuri de iluminat cu LED, precum şi achiziționarea şi instalarea sistemelor de telegestiune care permit reglarea fluxului luminos la nivelul întregului obiectiv de investiții în Comuna Carcaliu, județul Tulcea.

Situația proiectată propune înlocuirea aparatelor de iluminat existente cu consum mare de energie, în număr de 273 de bucăți cu aparate de iluminat cu LED de putere 20W, cu eficiență energetică ridicată pentru iluminatul căilor de circulație rutieră și/sau pietonală, integrat într-un sistem de telegestiune cu comunicație wireless.

Totodată, se propune înlocuirea aparatelor de iluminat existente cu consum mare de energie, în număr de 79 de bucăți cu aparate de iluminat cu LED de putere 40W, cu eficiență energetică ridicată pentru iluminatul căilor de circulație rutieră și/sau pietonală, integrat într-un sistem de telegestiune cu comunicație wireless și instalarea unui sistem de telegestiune prin montarea unui controler pentru telegestiune la nivel de aparat de iluminat, pentru comandă și control fără fir, de la distanță, în număr de 352 de bucăți.

Prin acest proiect, Primăria Carcaliu își propune reducerea consumului anual de energie primară în sistemul iluminat public (kWH/an) cu 30.212,00 kWh/an și scăderea anuală a gazelor cu efect de seră (echivalent tone de CO2) cu 43,83%.

Valoarea totală a investiției este de 1.066.584,43 de lei, cu TVA, din care valoarea totală eligibilă nerambursabilă, inclusiv TVA, este de 1.000.000,00 de lei.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top