Actualitate

Compania IULIUS: Spațiile verzi sunt una dintre soluțiile de care are nevoie planeta

În contextul în care schimbările climatice au efecte vizibile în viața de zi de zi, nevoia de a găsi soluții pentru sănătatea planetei este din ce în ce mai vizibilă. În acest context, spațiile verzi joacă un rol crucial în combaterea schimbărilor climatice și în eforturile de a construi un viitor sustenabil.

www.facebook.com/IosifMiclausPhotogr

Cu toate că urbanizarea în continuă creștere și dezvoltarea industrială au venit cu beneficii semnificative societății umane, acestea au avut și un impact mare asupra mediului înconjurător. Defrișările masive, poluarea atmosferică și supraîncălzirea globală sunt doar câteva dintre consecințele nefaste ale acestor procese. Astfel, spațiile verzi devin o resursă neprețuită pentru a contracara aceste amenințări și pentru a crea un echilibru între mediul urban și natură.

Spațiile verzi în contextul schimbărilor climatice

Spațiile verzi, cum ar fi parcurile, grădinile, zonele protejate și pădurile urbane, au un rol multifuncțional în încetinirea schimbărilor climatice. Un rol al acestora este de a absorbi dioxidul de carbon care este principalul gaz cu efect de seră responsabil pentru încălzirea globală și de a elibera oxigenul, esențial pentru respirația tuturor organismelor vii de pe planetă. Mai mult, când ne gândim la temperaturile ridicate din timpul verilor, vegetația abundentă a spațiilor verzi poate contribui la reducerea temperaturilor prin procesul de evaporare și umbrire, contracarând valul de căldură observat în zonele urbane dens populate.

Un alt rol crucial al acestor spații este conservarea biodiversității, oferind un habitat pentru o varietate mare de plante și animale și contribuind la menținerea echilibrului și stabilității ecosistemelor. De asemenea, servesc ca și coridoare ecologice ce facilitează migrația și dispersarea speciilor într-un peisaj fragmentat de urbanizare.

Importanța grădinilor urbane din proiectele mixte IULIUS

IULIUS este o companie orientată către dezvoltarea urbană sustenabilă prin construirea unor proiecte inovatoare mixed-use în orașe precum Iași, Timișoara, Cluj-Napoca și, în curs de dezvoltare, Constanța. La baza acestor proiecte stă principiul sustenabilității, vizibil prin crearea ecosistemelor urbane, care promovează un mediu sănătos pentru comunitățile locale și servesc drept exemplu de bunăstare și inovație.

Angajamentul IULIUS față de sustenabilitate este exprimat prin crearea grădinilor urbane de la zero, iar până acum, investiții de peste 18 milioane de euro au fost alocate celor trei grădini din proiectele mixed-use construite în Iași, Timișoara și Cluj-Napoca. Aceste grădini urbane nu sunt doar spații verzi convenționale, ci reprezintă adevărate paradisuri urbane, concepute pentru a aduce natura mai aproape de inima orașelor. Investițiile semnificative evidențiază devotamentul IULIUS atât pentru îmbunătățirea calității vieții în comunitățile locale, cât și pentru susținerea mediului înconjurător.

Cu peste 130.000 metri pătrați, grădinile urbane IULIUS însumează peste 80.000 de arbori și arbuști, dar și gazon care oferă locuitorilor din jur o oază de relaxare chiar în mijlocul orașelor. De asemenea, s-a acordat o atenție foarte mare realizării lor și, chiar dacă o parte se află deasupra parcărilor subterane, au fost organizate o serie de lucrări care să permită vegetației să se dezvolte similar cu spațiile verzi pe sol natural. Arbori precum platani, arțari roșii, stejari piramidali, castani, tei, carpeni, metasequoia și ginkgo biloba, cu înălțimi ce ajung până la 13 metri  și cu vârste ce ating aproape 60 de ani, au fost aduși din străinătate, au fost aclimatizați cu atenție și sunt o parte din cei care fac grădinile IULIUS remarcabile. Pe lângă aceștia, au fost plantate hortensii, azalee, trandafiri, narcise, crini și multe alte specii de flori cu scopul de a oferi un loc perfect pentru relaxare tuturor celor care ajung în aceste locații, indiferent de anotimp. Din raportul de sustenabilitate IULIUS reiese și că arborii sunt mai mult decât un element decorativ, deoarece absorb peste 75 de tone de dioxid de carbon anual, transformând aceste grădini într-un pilon important în menținerea mediului curat în respectivele orașe.

Prin completarea proiectelor mixed-use cu aceste grădini urbane construite de la 0, IULIUS demonstrează atât implicarea sa în  a le oferi locuitorilor spații de relaxare sustenabile, dar și atenția cu care se preocupă de mediul înconjurător.

Constanța, pe harta dezvoltărilor IULIUS

În urma parteneriatului încheiat anul trecut cu Oil Terminal, IULIUS urmează să investească peste 800 milioane de euro în dezvoltarea unui proiect mixed-use pe un teren de 38 de hectare, inactiv de 10 ani din Constanța Astfel, după revitalizarea urbană a orașelor Iași, Timișoara și Cluj, IULIUS aduce conceptul său în orașul de la malul mării, iar proiectul mixed-use va integra pe lângă componenta de birouri, o grădină botanică, parc, clădiri cu funcțiuni publice și  o zonă rezidențială  ce va avea la bază principiile sustenabilității urbane. Acestea vor fi construite pe un fundament similar cu proiectele deja existente în portofoliul IULIUS și va include  oaza de natură de care orașul are nevoie, oferind, în același timp, oportunități de interacțiune socială și experiențe în aer liber pentru întreaga comunitate, dar și pentru turiștii care vizitează orașul.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top