Fără categorie

Comisia se angajează să aloce 110 milioane EUR pentru finalizarea lucrărilor de securitate la Cernobîl

Marți, 19 aprilie, la 25 de ani de la tragicul accident de la Cernobîl, comisarul european Andris Piealgs va anunța, în cadrul unei conferințe la nivel înalt care va avea loc la Kiev, angajamentul Comisiei Europene de a aloca 110 milioane EUR pentru a asigura stabilizarea și eliminarea riscurilor pentru mediu la centrala de la Cernobîl. Comisia a alocat până în prezent o sumă importantă – aproximativ 470 milioane EUR – pentru proiecte legate de Cernobîl, în special pentru securitate nucleară, dar și pentru programe de sprijinire a populației locale și de asigurare a accesului familiilor afectate la asistență medicală de calitate. Sunt necesare 740 de milioane EUR suplimentare din partea comunității internaționale pentru finalizarea, până în 2015, a proiectelor importante de la Cernobîl.

Președintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, care va participa la reuniunea la nivel înalt de la Kiev privind securitatea nucleară, a declarat: „Securitatea nucleară este o problemă globală care nec…

Marți, 19 aprilie, la 25 de ani de la tragicul accident de la Cernobîl, comisarul european Andris Piealgs va anunța, în cadrul unei conferințe la nivel înalt care va avea loc la Kiev, angajamentul Comisiei Europene de a aloca 110 milioane EUR pentru a asigura stabilizarea și eliminarea riscurilor pentru mediu la centrala de la Cernobîl. Comisia a alocat până în prezent o sumă importantă – aproximativ 470 milioane EUR – pentru proiecte legate de Cernobîl, în special pentru securitate nucleară, dar și pentru programe de sprijinire a populației locale și de asigurare a accesului familiilor afectate la asistență medicală de calitate. Sunt necesare 740 de milioane EUR suplimentare din partea comunității internaționale pentru finalizarea, până în 2015, a proiectelor importante de la Cernobîl.

Președintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, care va participa la reuniunea la nivel înalt de la Kiev privind securitatea nucleară, a declarat: „Securitatea nucleară este o problemă globală care necesită un răspuns global. Angajamentul nostru financiar, care reflectă rolul de lider al Comisiei Europene în domeniul securității nucleare, va fi esențial pentru ca Cernobîlul să redevină un loc sigur. Ne exprimăm speranța că partenerii noștri cheie își vor majora, de asemenea, contribuțiile în vederea finalizării lucrărilor la structura de securitate până în 2015. În cadrul reuniunii la nivel înalt privind securitatea nucleară voi face, de asemenea, un apel insistent în vederea realizării de progrese pentru atingerea celor mai înalte standarde posibile la nivel global pentru centralele nucleare”.

Comisarul pentru dezvoltare, Andris Piebalgs, care va reprezenta Comisia la conferința donatorilor, a declarat: „Accidentul recent de la Fukushima din Japonia a demonstrat că securitatea nucleară rămâne o problemă importantă. UE va continua să acționeze cu rapiditate, în interesul cetățenilor ei, în vederea securizării centralelor nucleare și prevenirii accidentelor. Angajamentul de astăzi reprezintă un important pas înainte în ceea ce privește contribuția la acoperirea deficitului de finanțare, și transmite un semnal clar cu privire la angajamentul Comisiei de a face tot ce este posibil pentru ca Cernobîlul să devină un loc sigur, atât pentru populația locală cât și pentru mediu.”

Participarea Comisiei la evenimentele din Kiev

La 19 aprilie, președintele Barroso va deschide reuniunea la nivel înalt privind securitatea nucleară care va consolida cooperarea globală și capacitățile de prevenire a accidentelor nucleare și de reducere a efectelor acestora. Comisarul Piebalgs va participa la conferința donatorilor pentru Cernobîl pentru a contribui la strângerea fondurilor care mai sunt necesare pentru ca Cernobîlul să devină un loc complet sigur până în 2015.

La 20 aprilie, comisarul Piebalgs va participa la o conferință la nivel înalt intitulată „La 25 de ani după dezastrul de la Cernobîl. Securitate pentru viitor”. Evenimentul va avea loc la Kiev, în perioada 20-22 aprilie. Este așteptată, între altele, participarea Secretarului General al ONU, Ban Ki Moon și a Directorului General al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, iar conferința este organizată de Guvernul Ukrainei.

Cum va fi utilizat noul angajament financiar?

Noul angajament financiar va fi utilizat în principal pentru finalizarea noii structuri de securitate – o structură gigantică în formă de cupolă care va acoperi reactorul numărul 4 deteriorat al centralei de la Cernobîl, în vederea izolării acestuia și pentru a permite dezmembrarea lui în viitor. Mărimea structurii este fără precedent și, odată construită, cupola va fi suficient de lungă pentru a acoperi aproape două terenuri de fotbal și destul de înaltă pentru a adăposti Statuia Libertății. Angajamentul financiar va contribui, de asemenea, la finalizarea construcției instalației de depozitare a combustibilului uzat care, odată construită, va depozita combustibilul uzat de la reactoarele care au rămas în funcțiune după accident, acest lucru fiind necesar pentru dezafectarea centralei.

Contribuția UE la sporirea securității centralei de la Cernobîl

Imediat după producerea accidentului de la Cernobîl, Comisia Europeană a acționat în vederea îmbunătățirii securității nucleare și pentru a face față consecințelor dezastrului. Realizările importante de până acum ale Comisiei [în mare măsură prin intermediul Fondului privind realizarea unei structuri de protecție la Cernobîl (Chernobyl Shelter Fund) și prin contribuțiile internaționale la Contul pentru securitate nucleară], au constat în stabilizarea structurii de protecție existente, punerea în practică a unei infrastructuri care respectă reglementările internaționale în materie de sănătate și care oferă cea mai bună protecție posibilă pentru lucrătorii de la fața locului, precum și în construirea de instalații în vederea viitoarei dezafectări.

În plus față de contribuțiile la fondurile internaționale gestionate de BERD (Fondul privind realizarea unei structuri de protecție la Cernobîl și contribuțiile internaționale la Contul pentru securitate nucleară), Comisia a finanțat proiecte pentru studierea, evaluarea și reducerea consecințelor accidentului. De asemenea, Comisia a contribuit la proiectele de gestionare a deșeurilor radioactive, necesare pentru restaurarea sitului. În mod cert, acțiunile puse deja în aplicare au creat condițiile care au făcut posibilă începerea construcției noii structuri de securitate.

Pe lângă securizarea zonei, Comisia a derulat proiecte sociale în domenii precum asistența medicală, educația și horticultura, pentru a-i ajuta pe cei afectați de efectele accidentului să își refacă viețile. Proiectele Copiii Cernobîlului au fost create pentru a ajuta mamele și copiii contaminați în urma catastrofei, prin asigurarea accesului la asistență medicală de calitate pentru toți nou-născuții din zonă, precum și prin accesul părinților la un curs destinat îmbunătățirii competențelor parentale. Proiectul a oferit, de asemenea, echipamente pentru spitale (seturi de resuscitare a nou-născuților, seturi de ventilare, incubatoare pentru nou-născuți, lămpi pentru fototerapie), a înființat cursuri de nutriție pentru familiile vulnerabile din regiune și a instalat terenuri de joacă în aer liber pentru copiii mici.

De asemenea, Comisia a sprijinit un program de reabilitare destinat dezvoltării oportunităților economice din sectorul agricol și înființării de întreprinderi private, contribuind la crearea de noi locuri de muncă și la încasarea de impozite în regiune. De exemplu, 70 de familii din regiune au beneficiat de formare la fața locului în domeniul cultivării fructelor și au primit toate uneltele necesare. De atunci, participanții au înregistrat deja unele succese – vânzarea primelor lor recolte de căpșuni și mere – fapt ce a contribuit la revitalizarea regiunii și a încurajat alte persoane să își înființeze propriile întreprinderi.

Informații suplimentare:

MEMO/11/252

Pentru informații privind activitatea Comisiei la Cernobîl:

http://ec.europa.eu/europeaid/what/energy/chernobyl_en.htm

Un dosar de presă conținând detalii priind activitățile Comisiei la Cernobîl este disponibil aici 

Site-ul internet al DG Dezvoltare și Cooperare – EuropeAid:

http://ec.europa.eu/europeaid/what/energy/chernobyl_en.htm

Site-ul comisarului european pentru dezvoltare, Andris Piebalgs:

http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/piebalgs/index_en.htm

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top