Fără categorie

Comisarul Dacian Cioloş vizitează China pentru a promova produsele alimentare europene de calitate

Dacian Cioloş, Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, va efectua o vizită în China începând de duminică, 20 martie, până vineri, 25 martie, cu scopul de a promova produsele alimentare și băuturile europene de calitate care beneficiază de indicații geografice (IG). Comisarul va fi însoțit de o delegație formată din 30 de directori de companii producătoare de alimente și de băuturi din întreaga Uniune Europeană, ce reprezintă o varietate atractivă de produse renumite pe plan mondial. Cu ocazia întâlnirilor cu administrația chineză, comisarul va analiza și posibilitățile de recunoaștere reciprocă a produselor alimentare și a băuturilor cu indicație geografică din China și din Europa. Comisarul Cioloş va participa de asemenea la întâlniri între întreprinderi și autorități pe tema agriculturii și a indicațiilor geografice, și va lansa oficial Proiectul emblematic privind schimburile comerciale dintre UE și China, unul dintre cele mai mari programe realizate vreodată de UE în dom…

Dacian Cioloş, Comisarul pentru agricultură și dezvoltare rurală, va efectua o vizită în China începând de duminică, 20 martie, până vineri, 25 martie, cu scopul de a promova produsele alimentare și băuturile europene de calitate care beneficiază de indicații geografice (IG). Comisarul va fi însoțit de o delegație formată din 30 de directori de companii producătoare de alimente și de băuturi din întreaga Uniune Europeană, ce reprezintă o varietate atractivă de produse renumite pe plan mondial. Cu ocazia întâlnirilor cu administrația chineză, comisarul va analiza și posibilitățile de recunoaștere reciprocă a produselor alimentare și a băuturilor cu indicație geografică din China și din Europa. Comisarul Cioloş va participa de asemenea la întâlniri între întreprinderi și autorități pe tema agriculturii și a indicațiilor geografice, și va lansa oficial Proiectul emblematic privind schimburile comerciale dintre UE și China, unul dintre cele mai mari programe realizate vreodată de UE în domeniul schimburilor comerciale. Împreună cu reprezentanții companiilor, comisarul va vizita Shanghai, Hangzhou, Suzhou și Beijing, inclusiv o regiune în care se cultivă ceaiul Long Jing, celebru în toate lumea, pentru a afla mai multe despre tradițiile gastronomice renumite ale Chinei și pentru a descoperi bogăția mediului rural chinez.

Înaintea acestei vizite de referință, comisarul UE Dacian Cioloș a declarat: „Scopul vizitei noastre este acela de a suscita interesul consumatorilor chinezi pentru produsele de calitate europene. Avem acum peste 3 200 de produse alimentare, vinuri și băuturi spirtoase înregistrate cărora li s-a acordat un statut special, acela de indicații geografice, deoarece au fost parțial sau integral produse într-o anumită zonă geografică în care se recurge la tradiții și know‑how recunoscute. Din nefericire, adesea numai cunoscătorii știu de existența lor. Sper ca datorită vizitei noastre acest lucru să se schimbe.”

China are la rândul său o mulțime de produse tradiționale, iar comisarul Cioloş îi va întâlni pe omologii săi din cadrul guvernului chinez pentru a discuta în legătură cu modul optim de a proteja reciproc aceste denumiri și de a promova comercializarea lor pe piețele din UE și din China. Comisarul se va întâlni cu înalți demnitari din guvernul chinez, inclusiv cu viceprim-ministrul Hui Liangyu (responsabil cu agricultura), cu ministrul agriculturii, Han Changfu, cu cel al comerțului, Chen Deming, cu ministrul Zhi Shuping din cadrul Administrației generale chineze pentru controlul calității, inspecție și carantină, precum și cu ministrul adjunct al Administrației de stat pentru industrie și comerț, Fu Shuangjian.

Bucătăria chinezească se bucură de o foarte mare popularitate în Europa. Un studiu din 2006 arată că mâncarea chinezească și cea cu specific oriental se bucură, în Uniunea Europeană, de cea mai mare popularitate în rândul mâncărurilor străine, deținând o cotă de piață de 42%, ceea ce demonstrează gradul ridicat de entuziasm față de produsele chinezești în Europa. Intensitatea schimburilor comerciale cu produse agricole dintre UE și China a crescut substanțial în ultimii ani, exporturile din UE fiind în 2010 cu 50 % peste nivelul din 2009 (a se vedea tabelul din anexa 1).

La Shanghai, domnul Cioloş va acorda un premiu unora dintre cei mai buni bucătari șefi din oraș în cadrul unei demonstrații de gătit unde aceștia se vor întrece în a oferi creații originale care să îmbine influențele europene cu cele chinezești. De asemenea, comisarul Cioloș va anunța o săptămână de promovare a produselor europene cu indicație geografică în mai multe restaurante celebre din Shanghai.

 

Sursa:CE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top