COMUNICATE

Colectarea gunoiului din Cernavodă, o activitate făcută prost, pe bani mulţi

Primăria caută o firmă privată pentru rentabilizarea activităţii derulate în prezent de SC Utilităţi SRL

O platformă de gunoi fără gard, fără angajaţi, fără cântar, la care oricine aruncă deşeuri fără să plătească şi unde diverşi indivizi scormonesc după fier, plastic şi carton; containere din care hoţii fură deşeuri pe care apoi le vând; o staţie de sortare care nu sortează mai nimic.
Aşa funcţionează serviciul de colectare a deşeurilor din Cernavodă, desfăşurat de către SC Utilităţi SRL. Şi toate acestea se întâmplă după ce Uniunea Europeană a plătit peste 600 mii euro pentru un proiect de management al deşeurilor din Cernavodă şi zona limitrofă.
În timp ce, peste tot în lume, companiile care se ocupă de adunarea deşeurilor fac profituri bune, şeful serviciului de gunoi din cadrul SC Utilităţi SRL Cernavodă, Nicolae Zlate, în loc să îşi rentabilizeze activitatea se plânge că Primăria şi Consiliul Local nu îi dau destui bani. Viceprimarul Floriean Hristea îi cântă în strună şi a găsit o soluţie, pe banii cetăţenilor: vrea ca taxa de habitat să crească de trei ori!

Un articol de Mihai Răzvan ROTARU
UE a plătit peste 600.000 de euro pentru colectarea selectivă a deşeurilor din Cernavodă

Între 2008 şi 2010, Primăria Cernavodă a implementat un proiect de management al deşeurilor, cu finanţare europeană. UE a plătit peste 600.000 euro pentru ca gunoiul să fie colectat după normele europene, astfel ca Cernavodă să devină un oraş curat.
Pe termen mediu şi lung, scopul proiectului este de a contribui la reabilitarea şi protecţia mediului în oraşul Cernavodă şi comunele limitrofe Seimeni, Saligny şi Rasova.
Transpus în practică, acest proiect a însemnat construirea a 90 de platforme de precolectare a deşeurilor, pe care s-au amplasat câte trei containere de culori diferite, pentru diverse tipuri de deşeuri: hârtie/carton, plastice/PET şi refuzuri.
Primăria a dus şi o campanie de informare a cetăţenilor, care au fost învăţaţi să depoziteze selectiv deşeurile.
Conform proiectului, după depozitare, deşeurile urmau să fie transportate cu autovehicule speciale la o staţie de transfer. Aici, deşeurile reciclabile (plastic, carton, hârtie) urmau să fie compactate şi valorificate. Restul deşeurilor urmau să fie duse la platforma de gunoi a oraşului.

Garda de Mediu şi Corpul de Control al Primăriei au constatat nereguli grave

Toată această activitate funcţionează însă… doar pe hârtie. În realitate, întreg sistemul are deficienţe grave, lucru constatat şi de comisarii Gărzii de Mediu Constanţa, care au efectuat un control la platforma de gunoi a oraşului Cernavodă, în octombrie 2010 şi au aplicat şi o amendă.
Controlul Gărzii de Mediu a fost dublat de cel al inspectorilor Corpului de Control al Primăriei, care au constatat următoarele:

  • deşeurile de pe platforme nu sunt colectate pe categorii pentru a fi sortate pe banda din Staţie, ci sunt duse direct în rampă, unde persoane din afara SC Utilităţi Publice Cernavodă le selectează în vederea reciclării;
  • deşeurile de la case nu se colectează selectiv (hârtie, plastic), deci nu se reciclează nimic;
  • nu au fost încheiate contracte cu comunele Seimeni şi Rasova şi nici cu agenţii economici de pe raza lor, aşa cum prevedea proiectul;
  • în contractul cu localitatea Saligny s-a emis o factură care e neîncasată;
  • din centralizatorul cu cantităţile recuperate se constată că în Staţie nu există activitate, întrucât nu se sortează deşeurile colectate de la populaţie, iar deşeurile preluate de la agenţii economici se sortează inutil, când ar putea fi preluate pe categorii;
  • rampa de gunoi a oraşului nu este împrejmuită şi nu are personal care să facă recepţia şi înregistrarea deşeurilor intrate în rampă; de aceea, la rampă îşi fac veacul tot felul de persoane care scurmă prin gunoi în căutare de deşeuri pe care apoi le vând; de asemenea, oricine (firme, persoane fizice) poate să depoziteze gunoi fără a plăti nicio taxă;
  • nu se sortează în Staţie deşeurile colectate de pe platformele din oraş motivându-se că “la punctele de colectare din oraş (pubele) nu se gasesc pet-uri şi cartoane”. 

SC Utilităţi stă cu mâna întinsă la Primărie, în loc să recicleze şi să vândă deşeuri

Consiliul Local a stabilit, printr-o hotârâre, ca SC Utilităţi să primească taxa de habitat încasată de la cetăţeni de către Serviciul de Impozite şi Taxe al Primăriei. S-a stabilit o taxă de trei lei pentru locatarii de la bloc şi patru lei pentru cei care locuiesc la case (micşorându-se taxa anterioară, care era de 5,4 lei). S-a ajuns astfel la un buget de 5,5 miliarde lei vechi pentru anul 2011.
La această sumă ar trebui să se adauge sumele provenite din contractele pe care SC Utilităţi le încheie direct cu societăţile comerciale, precum şi banii obţinuţi din vânzarea deşeurilor către diverse firme de reciclare.
În realitate, încasările din vânzarea deşeurilor sunt insignifiante. Spre exemplu, în luna februarie, SC Utilităţi nu a vândut deloc plastic, în timp ce persoanele care adună peturi direct de la containere au vândut câteva tone. SC Utilităţi mai pierde bani şi pentru că nu încasează taxă pentru depozitarea deşeurilor la rampa de gunoi.

Nicolae Zlate are soluţii, dar nu le aplică

Am încercat, într-o discuţie cu şeful serviciului, Nicolae Zlate, să aflăm de ce activitatea se desfăşoară atât de deficitar.
“Nu avem destui bani ca să facem investiţii, ni s-a furat gardul de la platforma de deşeuri, oamenii ne fură gunoiul direct din containere. Dacă cineva vine direct la rampă, cu căruţa, să arunce gunoi, eu îl las, chiar dacă nu plăteşte, că altfel îl aruncă la marginea oraşului şi e mai rău aşa. Cu staţia de sortare e o problemă, căci proiectul a fost conceput prost (paradoxal e faptul că tocmai Zlate a fost managerul proiectului de management al deşeurilor! – n.red), containerele nu au sistem de scurgere şi deşeurile sunt prea murdare pentru a le pune pe bandă. Şi mai e o problemă cu personalul. Nu avem destui oameni ca să păzim containerele. De aceea cred că ar trebui să primim mai mulţi bani de la Primărie”, ne-a declarat Nicolae Zlate.
Şeful serviciului recunoaşte totuşi că din 30 de persoane care lucrează în acest serviciu, 10 sunt şefi! Şi e conştient că această activitate poate deveni profitabilă cu o mai bună organizare şi după îndepărtarea hoţilor de la containere.
Am discutat despre aceşti hoţi şi cu şeful Poliţiei Locale Cernavodă, Constantin Racu. El ne-a declarat că angajaţii săi au amendat de mai multe ori, în baza unei Hotărâri a Consiliului Local, cu sume cuprinse între 50 şi 500 lei, persoanele surprinse că răscoleau în gunoaie. De asemenea, Corpul de Control al Primăriei a amendat SC Xanadu SRL şi SC RCV Industry SRL, cele două societăţi care au cumpărat deşeuri provenite din containerele aparţinând SC Utilităţi.

Soluţia privată

Pentru ieşirea din acestă situaţie şi pentru a îmbunătăţi activitatea de colectare a deşeurilor, primarul Mariana Mircea a iniţiat un proiect de hotărâre pentru atribuirea acestui serviciu unei firme private. HCL nr. 70 din 28.03.2011 aprobă iniţerea procedurii de achiziţie a “Managementului activităţii de gestionare a deşeurilor”.
Administratorul SC RCV Industry, Dan Ioan ne-a declarat că această activitate se poate derula în cele mai bune condiţii şi poate fi şi profitabilă: “În acest moment, colectarea deşeurilor e prost făcută, de aceea nu sunt rezultate. E nevoie de o anumită experienţă în domeniu şi mai ales de oameni care într-adevăr să recicleze, nu să stea în birouri, cum se întâmplă în acest moment la SC Utilităţi. Dacă voi câştiga această licitaţie, toată lumea va avea o surpriză plăcută. Hoţii din containere vor dispărea, iar activitatea se va desfăşura foarte bine”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top