Fără categorie

CNCD confirmă ancheta Dezvăluiri : Favoritismele de la Colegiul Mircea cel Bătrân sunt discriminatorii!

În urmă cu două luni, publicația „Dezvăluiri” a prezentat public un document adoptat de Consiliul Profesoral al Colegiului Mircea cel Bătrân din Constanța (CNMB) care prevedea că, în clasa a V-a, copiii angajaților colegiului pot intra fără a susține examen de admitere. Acest favoritism a intrat și în atenția Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) care, prin hotărârea 528/03.08.2016 constată că la Colegiul Mircea se poate vorbi de discriminare.

Un articol de Călin GAVRILAȘ

Membri CNCD au ajuns la concluzia că articolul 10 din procedura de admitere în clasa a V-a, care stipula că “pot fi înscriși, peste efectivul de 90 de locuri, copiii cadrelor didactice din CNMB sau ai personalului angajat al CNMB, fără obligația susținerii examenului”, favorizează un tratament discriminatoriu, încălcându-se dreptul la educație prevăzut de Constituția României. În acest sens, cu unanimitate de voturi, membri CNCD au luat decizia sancționării cu avertisment a Colegiului.
În replică, directorul CNMB, Vasile Nicoară, a declarat că instituția pe care o conduce „a luat act de această decizie și am modificat regulamentul de admitere. Copiii angajaților vor susține și ei examen”. În urmă cu două luni, același director ne explica de ce această decizie nu este nici ilegală, nici imorală: „nu încalcă legea deoarece, dacă am avea solicitări ale angajaților noștri de a-și aduce copiii la învățământ de masă, am solicita suplimentarea cu numărul respectiv de locuri de la Inspectoratul Școlar. Ideea pornește de la solicitarea colectivului didactic pentru mai multe motive întemeiate: 80% din personalul didactic este feminin, mame care se ocupă de copii și care la anumite evenimente trebuie învoite pentru a-și duce copiii la școlile din cartierele în care locuiesc”.
Doar că CNCD nu a dat dreptate corpului profesoral al Colegiului Mircea cel Bătrân susținând că o asemenea „prevedere descurajează părinții care doresc să îşi înscrie copiii la instituţia de învăţământ reclamată în prezenta cauză, fiind de natură a împiedica accesul la educație în condiții de egalitate”. De altfel, CNMB era singurul colegiu din Constanța care prevedea asemenea favoritisme pentru copiii angajaților care urmau să intre în clasa a V-a.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top