Fără categorie

Claudiu Palaz promite facilități fiscale, renunțarea la cozile umilinței, siguranța cetățeanului și reabilitarea termică a blocurilor

Candidatul la primăria Constanța din partea Mișcării Populare (MP), Claudiu Palaz, a vorbit despre proiectele sale în ceea ce privește modernizarea orașului. Pentru că suntem la câteva luni distanță de campania electorală propriu-zisă, Palaz e evitat să ofere foarte multe detalii în ceea ce privește strategia de campanie sau anumite soluții concrete la problemele cetățeanului. Probabil, o va face în perioada respectivă.

Interviu realizat de Călin GAVRILAȘ

„Voi face o curățenie a mentalităților în Primărie!”

„În programul meu nu veți vedea neapărat șosea de coastă, nu veți vedea că vin cu o pasarelă, nu, în programul meu vor fi proiecte care vor avea ca efect confortul constănțeanului.” Prima măsură a candidatului Claudiu Palaz, în cazul în care acesta va ocupa locul de primar, este una care vizează mai mult partea administrativă. „Curățenia în primărie, în ceea ce privește modul de abordare a angajaților față de cetățean. Nu alți angajați. Angajaţii actuali vor avea de ales între a se comporta preferențial față de cei cu care au aranjamente și a se comporta ca un adevărat funcționar public. Am reușit acest lucru în Prefectură, de ce nu aș reuși și în Primărie? Voi face o curățenie a mentalităților. Faptul că se apelează la un prieten, azi, în Primăria Constanța lasă loc de suspiciune privind traficul de influență.”

Dacă prima măsură ar fi curățenia mentalităților din instituția publică, Palaz ne-a enumerat și câteva probleme ale orașului. La fel ca orice candidat, a înșiruit deja problemele cunoscute ale fiecărui oraș: spațiile verzi și locurile de parcare. „Și mie mi-ar plăcea acum să mă duc în centru să fac o parcare de 20 de etaje și, uite, am rezolvat parcarea. Sunt promisiuni aberante. Constanța are nevoie de proiecte care să se facă de a doua zi. În primul rând trebuie dat drumul la investiții în Constanța și creată oportunitatea pentru tineri de a-și face firme scutite de taxe locale. În momentul în care ai creat o facilitate fiscală nu numai că nu-i ceri să-ți dea o sponsorizare pentru caravana vieții pe care a făcut-o in Mamaia, dimpotrivă, omul acela știe că muncește pentru el. Această categorie de mici întreprinzători pot reprezenta coloana vertebrală pentru Constanța. Sunt soluții reale, nu trebuie să reinventez eu roata.”. Nu numai micii investitori care vor crea noi locuri de muncă și vor genera venituri locale sunt doriți de candidatul MP, ci și marii investitori care în timp și-au dorit să vină în zonă. „Marii investitori au plecat din Constanța pentru că au fost călăriți de administrația locală. Nicăieri în România nu s-a pus condiția <cumperi terenul de la mine și te las să construiești>. Avem dovada unui Mall pentru care s-a cerut șpagă (de către administrație) un milion și ceva de euro să se construiască.”

„Constănțenii nu vor renunța la puiul congelat!”

Investițiile în oraș vor putea rezolva, în viziunea lui Claudiu Palaz, o parte din problema locurilor de muncă. Însă, Constanța are foarte mulți beneficiari ai diverselor ajutoare sociale, iar imaginile cu cozile formate din persoane în vârstă ce așteaptă celebrul pui congelat sunt celebre în toată România. „Constănțenii nu vor renunța la puiul congelat nici anul acesta. L-am văzut pe Făgădău că a ieșit cu varianta cu tichetele, vreau să vă spun că acea idee cu tichetele este ideea mea din 2012 pe care am spus-o în campanie. Nu mă deranjează că a preluat-o Făgădău, dacă se va ține de ea și o va aplica. Nu sunt de acord cu umilirea omului de a-l pune să stea la coadă pentru pui și ulei. Nu sunt de acord nici cu susținerea acestor categorii cu șantajul de a-ți asigura votul. Mulți din cei care primesc aceste alimente, sunt convins că nu sunt pe merit beneficiari, dar fac parte din acea categorie de votanți care se încolonează și merg la vot.”

„Cine va avea curajul să rezilieze contractele cu firmele lui Mazăre sau Nicușor?”

Campania electorală din 2016 va fi una foarte dură. Claudiu Palaz deși spune că o să abordeze un limbaj și un mesaj curat și civilizat, ne asigură că nu-i va menaja pe contracandidați. „Vom avea o campanie cu mesaje curate, dar să nu vă imaginați că nu voi spune ce au făcut contracandidații mei. Credeți că, dacă eu arăt că Făgădău e omul lui Mazăre și că tatăl său a ajutat la privatizarea Mobitom și vin cu hârtii concrete, vi se pare că e murdar sau vi se pare că sunt corect față de constănțean că-i arăt cine este contracandidatul meu? Candidații care-și doresc blat vin și-mi propun o campanie curată pe lucruri pozitive. Și atunci, nu înseamnă că manipulăm alegătorul și nu îi dăm posibilitatea să aleagă între faptele bune și faptele rele ale unuia? E posibil ca faptele rele ale unuia să nu conteze pentru constănțeni și votul tot acolo să meargă.” În același timp, Palaz este pregătit să i se răspundă cu aceeași monedă din partea celorlalți candidați la primărie. Nu puține au fost situațiile în care media a publicat diferite dezvăluiri despre fostul prefect al județului. „Am fost sunat de un grup de jurnaliști de pe la București care încearcă prin diferite presiuni să oprească aceste candidaturi: domnule, vezi că o să iasă… Îmi asum asta și știu că va urma asta. Cât a ieșit până acum despre mine (articole în presă n.r.), cred că s-au scris romane. Depinde de constănțeni dacă o să le placă orice ciorbă reîncălzită. Dar, în schimb, despre contracandidații mei sunt lucruri care nu s-au spus. Și vreau să vă spun că sunt documentat bine.”
Deși obiectivul de a ajunge primar al Constanței în 2016 poate părea pentru mulți iluzoriu, Claudiu Palaz e hotărât să demonstreze contrariul. În 2020 ar fi prea târziu. „Sunt hotărât să ajung primar în Constanța în 2016. Până în 2020 vi se pare că va mai rămâne ceva din Constanța? Dacă ar veni oricare dintre ei, sug și ultima urmă de sânge care a rămas în buget. Și-a pus vreun candidat problema cum reabilitezi administrația orașului? Cine va avea curajul să rezilieze contractele cu firmele lui Mazăre sau Nicușor? Cine, în afară de mine, va avea curajul să analizeze toate contractele cu primăria, iar unele, eventual, să fie reziliate. Pentru a rezilia un contract trebuie să aplici un principiu: pe hoț nu trebuie să-l lași să fure, iar pe leneș nu trebuie să-l lași să stea!”

„Nu veți mai vedea cozile umilinței în 2020!”

Folosindu-ne de imaginație, l-am întrebat pe Claudiu Palaz cum va arăta orașul Constanța în anul 2020 după patru ani de administrație Palaz, în cazul în care acesta va fi ales primar? „Clasa de mijloc va avea o altă poziție în Constanța. Nu vor mai fi presiuni pe firme o dată la patru ani pentru a duce votul într-o anumită direcție. Se va realiza sigur o fluidizare a traficului din oraș. Locurile de parcare vor fi cele care se pot face în mod pertinent. Dacă am ajunge cu spațiile verzi la nivel de Timișoara sau Iași pentru mine ar fi extraordinar. Nu veți mai vedea cozile umilinței. Am soluții pentru toate astea dar o să vi le spun în campanie. Și un lucru foarte important este siguranța cetățeanului. Mă interesează să găsesc varianta legislativă pentru a crea un corp public de gardieni aflați în subordinea primăriei.”
O altă problemă majoră a Constanței este prețul gigacaloriei, preț care bate toate topurile naționale. Din cauza acestuia, foarte mulți oameni beneficiază de diferite subvenții la căldură, ele fiind interpretate și ca pomeni electorale. Cum va rezolva Claudiu Palaz o astfel de problema? „Am varianta pentru izolarea blocurilor. Cu asta trebuie să începi ca să plătești mai puțin. Restul sunt povești, că-ți dau subvenție sau nu. Trebuie să faci o departajare clară între categoriile sociale. Și primăria nu va reuși niciodată să o facă. Mie azi nu mi se pare o departajare pertinentă, mi se pare că e una electorală. Izolarea blocurilor s-a făcut în București, de ce nu s-ar face și în Constanța prin parteneriate public-privat? Recuperarea banilor, în timp, se face prin preţul la întreținere. Da, măsura populistă spusă de toți contracandidații e micșorăm prețurile la gigacalorie. Din punctul meu de vedere este o afirmație care nu are acoperire.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top