Fără categorie

CJ Tulcea trebuie să suporte 600.000 RON pentru indolenţa altora

Drumul Tulcea-Murighiol şi „Triunghiul mănăstirilor” sunt două dintre proiectele realizate în stil românesc

Cum era de aşteptat, nu se putea să treacă anul fără să fie descoperite alte proiecte gândite, redactate şi implementate prost, adică tipic românesc, şi a căror îmbunătăţire să implice sute de mii de lei suportaţi din bugetele consiliilor judeţene. Două astfel de exemple regăsim în judeţul Tulcea, acolo unde Consiliul Judeţean se vede nevoit să scoată din buzunar nu mai puţin de 600.000 de RON pentru rectificarea unui proiect construit superficial încă de la început.

Un articol de Andreea PAVEL

Proiecte diferite, greşeli identice

Nicu Mihai, managerul proiectului “Modernizarea infrastructurii de acces către zona turistică Murighiol-Uzlina-Dunavăţu-lacul Razim”, a declarat în timpul unei conferinţe de presă, că pe parcursul derulării proiectului, specialiştii au constatat că cei care au întocmit proiectul nu au ţinut cont de o serie de aspecte vitale pentru ca rezultatul final să fie unul eficient şi de bună calitate. Mai precis, conform spuselor lui Nicu Mihai, echipa care a lucrat la proiect nu a luat în calcul necesitatea regularizării cursului de apă pentru ca acesta să nu afecteze drumul. Astfel, supraînălţarea drumurilor pe diguri şi a celor de betonare pe sub poduri au fost declarate cheltuieli neeligibile şi însumează 600.000 RON care trebuie plătiţi de Consiliul Judeţean Tulcea. Norocul tulcenilor este că celelalte “scăpări” ale fostei echipe au fost declarate eligibile şi nu vor fi suportate de instituţia tulceană. Este vorba de mărirea suprafeţei de trotuare de la 4000 mp, la 19.000 mp, de construirea unor benzi de accelerare şi decelerare şi de construirea unui sens giratoriu la Mahmudia. Un al doilea exemplu, tot în Tulcea, este parcă tras la indigo în ce priveşte greşelile atât de costisitoare provocate fie de neatenţie, fie de incompetenţă. În cadrul proiectului privind modernizarea infrastructurii din zona mănăstirilor Saon-Cocoşu-Celic-Dere, zonă cunoscută sub numele de “Triunghiul mănăstirilor”, a fost omisă necesitatea construirii unei suprafeţe de 7500 mp de trotuare, necesitatea realizării podeţelor care să permită accesul la locuinţe (3000 de podeţe) şi, nu în cele din urmă, fiind vorba de un proiect european, normal ar fi fost să fie prevăzute de crearea unor piste pentru biciclişti. Suma finală? Aproape 50 de miliarde de lei vechi.

Preşedintele CJT: Sunt siderat că proiectele moştenite au atâtea probleme

Declaraţia lui Victor Tarhon, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea, în cadrul conferinţei de la jumătatea lunii iunie a.c., atunci când a discutat pe marginea problemelor apărute, citată de Agerpres, este următoarea: “Am rămas siderat când am văzut o serie întreagă de proiecte pe care le-am moştenit, proiecte prezentate a fi bine făcute, care atunci când au fost puse în operă au generat o sumedenie de probleme. Le-am promovat în vederea execuţiei pentru că generaseră deja cheltuieli din bani publici. Surprizele vin însă în continuare, iar riscurile sunt enorme, până la a da până la ultimul leu înapoi din fonduri proprii ale CJ, ceea ce consider că vorbeşte de la sine despre importanţa şi responsabilitatea care ne apasă (…) Avem un exemplu şi, pentru că vreau să învăţăm maximum din el, am dispus să se întocmească fişe ale fiecărei investiţii ce se derulează sau s-a derulat în CJ atât cu fonduri europene, cât şi cu fonduri guvernamentale şi să constatăm care sunt greşelile, în dorinţa de a nu le mai repeta!”.

Cu musca pe căciulă, unii o iau înainte cu explicaţiile

Aceeaşi sursă citată a redat replica rapidă şi vehementă a lui Octavian Motoc, fostul şef al Serviciului Managementul Proiectelor, din cadrul CJT. Potrivit acestuia, dacă se constată greşeli după realizarea lucrărilor, atunci nu este vina celor care au scris un proiect pentru a se primi bani europeni. Ne-am întreba noi retoric: atunci a cui este vina?
“Nu mă aşteptam la o asemenea reacţie lipsită de orice temei din partea unui om care nu a făcut în viaţa lui un proiect. (…) În cadrul celor două proiecte, drumul Tulcea-Dunavăţu şi Triunghiul Mănăstirilor, proiecte pe care ni le asumăm, considerăm că nu am făcut greşeli şi ne asumăm proiectele cu eventualele deficienţe. (…) Sumele trecute în buget ar fi fost acoperitoare pentru tot ce era de realizat, însă sunt proiecte, Tulcea-Dunavăţu de exemplu, care a fost câştigat la 60% din bugetul iniţial, iar când apare o creştere de buget de 1% din valoarea lui cred că nu ar trebui să ne mire, pentru că nu există un proiect de o asemenea valoare care să nu conducă la cheltuieli suplimentare”, este declaraţia lui Octavian Motoc pentru Agerpres.

Campanie electorală cu doi ani înainte?

Întrebarea care se ridică acum este: de ce Octavian Motoc a reacţionat atât de dur şi s-a simţit lezat de declaraţia pe care Victor Tarhon a făcut-o şi prin care anunţa că o serie de proiecte conţine greşeli ce nu mai trebuie repetate? De menţionat este faptul că preşedintele CJT nu a precizat numele vreunei persoane şi nici nu s-a grăbit să acuze fără argumente, în stânga şi dreapta. “În prezent, se află în derulare o analiză în urma căruia se va stabili vinovatul pentru erorile constatate pe parcursul desfăşurării proiectelor. Până când analiza proiectelor se va finaliza, nu putem acuza pe nimeni, de nimic”, a conchis Victor Tarhon. Atunci, revenind la întrebare, dacă aşa stau lucrurile şi nimeni nu acuză pe nimeni până nu există probele necesare pentru lansarea unor astfel de afirmaţii, de ce Motoc a sărit ca ars şi s-a grăbit cu declaraţiile mai ceva ca domnişoara care se grăbeşte la măritat? Se simte cumva cu musca pe căciulă?
Până una alta, în încheiere, precizăm faptul că, surse neoficiale din Tulcea susţin faptul că explicaţia pentru comportamentul lui Motoc şi depunerea demisiei de către acesta din funcţia pe care o avea în Consiliul Judeţean, este foarte simplă: Se pare că Octavian Motoc va fi candidatul PNL la Primăria Tulcea, la alegerile din 2012. Între timp, te pomeneşti că o fi început campania electorală…

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top