Politic

Cine este Florin Cîțu, liberalul desemnat pentru funcția de premier. „Un semnal puternic de stabilitate și încredere”

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat miercuri, 26 februarie, numele persoanei desemnate să ocupe funcția de prim-ministru al Guvernului – Florin Cîțu, ministrul interimar al Finanțelor.

Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele și cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns iarăși la consultări și la desemnări. PNL a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile care au fost stricate. Guvernul Orban a venit cu o agendă reformatoare, a reușit în timp record să vină cu buget pe anul 2020 și s-a apucat de lucruri importante, printre care schimbarea legislației privind alegerile locale. Acest lucru nu a fost agreat de PSD, care s-a opus vehement reformelor. A reușit să adune o majoritate care a trecut o moțiune de cenzură prin Parlament.

După care am dorit să deblochez repede situația. Am convocat consultări, am desemnat un prim-ministru. Surpriza neplăcută – PSD a început de tergiverseze procedurile. Au trecut cele 15 zile în care ar fi trebuit să aibă un vot, nu s-a votat și atunci am intrat în riscul unui blocaj total în Parlament. Pentru a depăși blocajul, Ludovic Orban și-a depus mandatul”, a declarat la Palatul Cotroceni președintele României.

Klaus Iohannis a dat asigurări că instituția sa și PNL nu doresc să blocheze România, dimpotrivă, își doresc să meargă mai departe în rezolvarea problemelor țării.

„După consultări, acum am decis deja să fac o desemnare. Așadar, am decis să desemnez pentru poziția de prim-ministru pe domnul Vasile Florin Cîțu, actualmente ministru al Finanțelor, care se va prezenta, sper, într-un timp scurt în fața Parlamentului cu o echipă guvernamentală și cu un program de guvernare”, a adăugat Klaus Iohannis.

Cine este Florin Cîțu

Florin Cîțu, actualul ministru al Finanțelor din guvernul demis Orban 1, are 47 de ani și a ieșit în evidență prin discursul destul de acid la adresa guvernărilor PSD. Este senator PNL din anul 2016.

Florin Cîțu absolvit Grinnell College din SUA (1996), un masterat în economie în cadrul Iowa State University (2002), iar din 2002 este doctorand al Iowa State University.

A fost economist în cadrul Băncii Naţionale a Noii Zeelande (2001-2003) şi în cadrul Băncii Europene de Investiţii (2003-2005).

În cadrul ING Bank, a lucrat ca economist şef (2006-2007) şi şef al departamentului pieţe financiare (2007-2011), pentru ca ulterior să fie consultant şi analist economic.

A fost ales senator în circumscripția electorală numărul 42 Bucureşti, cu prilejul alegerilor parlamentare din 11 decembrie 2016. A fost membru al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială (22-26 decembrie 2016), membru şi vicepreședinte în Comisia pentru buget, finanțe, activitate bancară şi piaţă de capital (22 decembrie 2016-31 ianuarie 2018), membru (27 decembrie 2016 – 23 septembrie 2018) şi preşedinte (1 februarie 2018-16 septembrie 2018) al Comisiei economice, industrii şi servicii.

Este membru în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (din 1 februarie 2018) şi al Comisiei pentru afaceri europene (24 septembrie 2018).

De asemenea, este membru al Grupului parlamentar de prietenie cu Georgia (din 26 aprilie 2017) şi membru şi vicepreședinte al Grupului parlamentar de prietenie cu Australia (din 26 aprilie 2017).

Ludovic Orban: „ Are toate calitățile pentru această funcție”

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat presei, imediat după nominalizarea lui Cîțu ca premier desemnat, că propunerea este una firească și salutară.

„L-am susținut în desemnare și este ministru de Finanțe. Într-un guvern, premierul depinde în cea mai mare măsură de ministrul Finanțelor. A demonstrat în cariera anterioară, cât și în ceea ce a făcut în trei luni și jumătate, că a fost un ministru de Finanțe foarte bun, cunoaște problematica guvernării în general și are toate calitățile pentru a fi propus pentru această funcție. Tocmai unul dintre motivele desemnării lui Cîţu a fost să dăm un semnal puternic de stabilitate şi de încredere către pieţe”, a spus Orban.

De asemenea, președintele PNL a adăugat că liberalii vor căuta să formeze o majoritate în Parlament în discuțiile pe care le vor purta. De aceste discuții și de votul în plen vor depinde alegerile parlamentare anticipate. „Noi vom purta discuții cu toate grupurile parlamentare, cu formațiunile politice, parlamentari individual, pentru că pe final de mandat sunt mulți electroni liberi. Noi ne ducem la negocieri pentru a încerca să formăm o majoritate”.

„Această numire mă încarcă de responsabilitate”

După nominalizarea sa ca premier desemnat de către președintele României, Florin Cîțu a declarat că „Această numire mă încarcă de responsabilitate. Este garanția continuității politicii PNL, pentru depesedizarea României. Voi veni cu o propunere de echipă în cel mai scurt timp.”

Propunerea listei cu membri cabinetului a venit destul de repede, ea fiind transmisă parlamentului vineri, 28 februarie. În zilele următoare, Florin Cîțu a anunțat că va demara un proces de negociere cu formațiunile parlamentare în vederea alcătuirii unei majorități. Din această echipă de negociere fac parte premierul desemnat, președintele PNL, liderii grupurilor parlamentare şi prim-vicepreşedinţii liberalilor.

„Începând de luni vom avea un calendar pentru aceste negocieri pentru a forma o majoritate. Sper că PSD nu va tergiversa şi de această dată calendarul. Sper să avem cât mai rapid audierile miniştrilor şi votul în Parlament. Să convingi PSD este mai greu, dar vom încerca”, a spus Cîțu.

Premierul desemnat a anunțat și câteva modificări ale programului de guvernare, în ceea ce privește Transporturile și Sănătatea.  „La Transporturi a apărut situația de la CFR Marfă şi la Sănătate situația coronavirus. Ceea ce includem în programul de guvernare este ceea ce am făcut în aceste zile pentru a reduce şi a stopa această epidemie şi planurile pentru viitor. Va fi hotărâre de Guvern săptămâna viitoare prin care suplimentăm fondurile pentru Ministerul Sănătăţii, în special pentru Terapie Intensivă, bani pe care îi luăm din Fondul de rezervă”, a mai spus Florin Cîțu.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top