Consiliul European

Chiricheș, căpitanul unei țări mici

Considerat a fi cel mai bun jucător al generației sale, Vlad Chiricheș s-a transferat anul acesta la Tottenham Hotspur, contra unei sume-record. Deși e greu să te impui într-un campionat ca cel al Angliei, iar Tottenham e una din echipele cu evoluția cea mai spectaculoasă în ultimii ani, Chiricheș a reușit să se adapteze rapid și să devină un jucător de bază. Context în care a intrat în atenția reporterilor, care l-au întrebat inclusiv de rolul în care a fost distribuit la Națională – acela de căpitan. Băiat modest, Vlad a minimalizat importanța acestui fapt, dar, din păcate, a făcut-o într-un mod neinspirat. Dacă ar fi să îl credem, vorbele i-au fost scoase din context, dar cert este că el a afirmat că “România e o țară mică”. “O gafă!”, au afirmat unii. “Un adevărat profet!”, le dau eu replica acum.

Un editorial de Răzvan PETRE

Cam în aceeși perioadă în care Chiricheș se impunea ca titular la Tottenham și dădea cu bâta în balta naționalismului deuset, un alt camarad de națională reușea să prindă primul 11 la o altă echipă engleză de top. Costel Pantilimon, pensionar de lux și etern Nr. 2 – la Națională, dar și la echipa de club – ajungea să apere buturile Manchester City atât în compețiile secundare (Cupa Ligii etc.), cât și în campionat. Reușita lui Pantilimon ar fi trebuit să fie una de senzație. Mai întâi, pentru că portarii promovează greu, doar în rarele ocazii când titularul postului se accidentează în timpul meciului iar ei au norocul să facă un meci extraordinar, sau alte asemenea situații excepționale. Apoi, pentru că cel căruia Pantilimon i-a “furat” locul e chiar titularul naționalei engleze – Joe Hart. Ținut pe bancă după o serie de erori, Hart a pierdut încrederea antrenorului de la club, dar nu și pe cea a conaționalilor. În sprijinul său s-au ridicat, pe rând, antrenorul și jucătorii naționalei, alți portari ai echipelor din Premier League, foste glorii ale fotbalului britanic.
De partea cealaltă, Pantilimon a rămas singur în ploaia engleză. Ni s-a umflat pipota naționalistă când a ajuns titular, ziarele de sport au profitat și au băgat niște titluri-capcană (deși Pantilimon era cap de afiș, în articole se vorbea despre Tottenham și aprope deloc despre el), iar de susținut, nu l-a susținut nimeni. Ba, mai mult, eternul selecționer Victor Pițurcă era să nici nu îl convoace la națională, în locul să fiind preferați Tătărușanu (accidentat, plimbat inutil la barajul cu Grecia) și feblețea antrenorului – Bogdan Lobonț – care (exceptând Naționala) nu a mai fost titular la nicio echipă cam de pe vrema când apăra la Rapid, în urmă cu vreo 10 ani. Ce semnal mai bun să dai antrenorului de la Manchester City, atunci când în locul lui Pantilimon titularizezi un portar care e pe final de carieră, iar la echipa de club încălzește cu fundul banca de rezerve?
Momentan, locul lui Pantilimon în poarta celor de la Manchester City este asigurat, el confirmând prin prestații sigure. Dar pare să fie o minune de trei zile – City își caută deja alt portar și îl au în vizor pe titularul postului la naționala Braziliei. De unde se vede că încrederea investită de conaționali poate fi un criteriu important pentru managerii echipelor de club…
Revenind la declarația lui Chiricheș, tind să îi dau dreptate – România chiar e o țară mică. Ba, aș adăuga și că e populată de oameni mici, care nu știu să își susțină valorile, colegii, sau propriul interes. Fie că e vorba de un portar de fotbal, de cineaști respectați la nivel mondial, de oamenii de știință care fabrică celule și sânge artificial, dar care nu primesc sprijin pentru a-și valorifica cercetările. Sau de domnitorul Brâncoveanu, arestat la 1711de un mic detașament de turci direct din palatul său, în timp ce oștirile țării se făceau că plouă, și preacinstit deunăzi de Ponta cu o plăcuță dezvelită la locul în care a fost ucis, pe care scria “întru statornica amintire a istoriei comune a popoarelor roman și turc”. Ne mândrim cu realizările lor și altora ca ei, dar nu ridicăm un deget pentru a-i ajuta, pentru a ne demonstra solidaritatea, sau pentru a demonstra că îi merităm.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top