Actualitate

Cel mai mare ONG de mediu din lume laudă noua Lege a Pescuitului

Cea mai importantă organizație neguvernamentală de mediu din lume, WWF, salută inițiativa Legii Pescuitului și „în special elementele referitoare la îmbunătățirea cadrului legal privind protecția sturionilor, programul multianual de repopulare și populare de susținere, obligativitatea raportării capturilor accidentale, precum și măsurile pentru pescari cum ar fi organizarea piețelor volante, posibilitatea de organizare a turismului pescăresc, etc”.

Inițiator al acestei legi, deputatul liberal Bogdan Bola arată că în Comisia de Mediu a Senatului se ignoră acest lucru, la fel cum se ignoră alte scrisori de susținere din partea unor instituții de profil paneuropene.

„Mai grav este că se ignoră și avizul favorabil dat de Ministerul Mediului (care a avut doar trei completări la proiectul nostru), senatorii din Comisie alegând să asculte doar vorbele, multe mincinoase, ale unui secretar din Ministerul Agriculturii. Cu patru abțineri (USR) și trei voturi împotrivă (PSD), nicio discuție despre mediu nu a mai contat”, transmite Bola.

Inițiatorii legii nu înțeleg de ce actul legislativ este blocat, în condițiile în care au făcut modificările solicitate de Consiliul Legislativ, care vizau doar chestiuni de tehnică legislativă și au adus amendamente utile și necesare (discutate cu pescari în ultimeloe luni), cum ar fi:

➡️ eliminarea testului pentru obținerea permisului de pescuit,

➡️ eliminarea taxei pentru licența de pescuit pentru ambarcațiunile sub 10 cai putere,

➡️ prelungirea perioadei de pescuit la scrumbie și rizeafcă,

➡️ prioritizarea alocării cotelor de pescuit pentru pescarii care au domiciliul în zona atribuită/limitrofă

➡️ permiterea pescuitului la scrumbie și în Marea Neagră pe timpul nopții

„În România, WWF (World Wide Fund for Nature) lucrează încă din anul 2006 pentru protejarea mediului acvatic natural, iar acum ne vine în sprijin. Mai mult, vine și cu idei bune pe care le-am analizat și le vom introduce în lege. Multe dintre aceste inițiative până acum nu au fost băgate în seamă de cei care azi îi mint pe pescari că vrem să îi închidem sau să le punem piedici. Adică aceiași politruci care au <gândit> până acum legile care i-au împins pe români să consume din import 80% din peștele servit și au dus evaziunea fiscală la peste 70% din acest domeniu al economiei naționale.

Proiectul nostru legislativ va ajunge curând în Camera Deputaților – cameră decizională – la dezbateri. Orice propunere corectă și în folosul tuturor, nu doar a unor <jmekeri> va fi luată în considerare și aplicată! Doar împreună vom putea restabili echilibrul dintre pescar, habitat natural și resursă piscicolă, care înseamnă de fapt o mai bună biodiversitate! Asta ne dorim!

P.s. pentru fanii <specialistului> de la Agricultură care tot mizează pe accesul dragei hidraulice în perimetrul Deltei Dunării, uitați aici un răspuns oficial din partea Ministerului din care face parte: <traularea de fund în general, poate avea unele efecte negative asupra ecosistemului marin. Draga hidraulică nu numai că răzuiește suprafața sedimentului, dar și sapă în el resuspendând cantități impresionante de sediment. Răscolirea substratului duce implicit la antrenarea în spațiul înconjurător, sub acțiunea curenților, a sedimentelor fine (particule care conțin atât substanțe minerale cât și substanțe organice și toxice depozitate pe fundul mării)>. Cam diferă de ce vă minte omul ăla pe vorbe dulci și frumoase, așa-i?”, a concluzionat Bola.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top