Opinii

Ceatalchioi va fi reconstruit pe o movilă artificială

Jurnaliştii DEZVĂLUIRI au aflat, neoficial, o posibilă soluţie pentru ca localitatea Ceatalchioi să nu mai fie inundată în viitor. Surse din Consiliul Judeţean Tulcea ne-au declarat că specialiştii în domeniu au propus construirea unei movile artificiale pe care să fie ridicat  noul sat. Ideea a fost sugerată şi de premierul Emil Boc, prezent pe 11 iulie a.c. la şedinţa Comitetului Judeţean Tulcea pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a evalua situaţia produsă de inundaţii în judeţ. Premierul a făcut referire la găsirea unor soluţii pe termen lung, fără însă a preciza însă care sunt acestea: „Am venit aici să găsim soluţii pe termen lung, nu doar de pe o zi pe alta. Există soluţii imediate, casele modulare, pentru a nu sta sub cerul liber, dar după aceea va trebui să găsim soluţii pentru a le reconstrui şi pentru a preveni ca inundaţiile să mai creeze probleme”, a declarat, printre altele premierul.

Un articol de Andreea PAVEL

Soluţia pe termen lung, la care a făcut referire Emil Boc, în vizita de la Tulcea, este construirea movilei artificiale, despre care jurnaliştii DEZVĂLUIRI au aflat în exclusivitate de la surse din CJT. Se pare că digurile nu sunt de ajuns pentru că locuinţele, fiind construite aproape de nivelul mării, vor fi afectate de fiecare dată când vor veni inundaţiile. Astfel, casele oamenilor vor fi construite pe o zonă supraînălţată, datorită unei platforme din pământ pentru realizarea căreia specialiştii din CJT au întocmit un proiect pe care îl vor depune la Guvern în vederea analizării şi, mai apoi, a finanţării. Din câte se pare, proiectul va începe să fie implementat prin săparea unui canal în zonă, pentru ca pământul necesar pentru ridicarea platformei să fie adus din împrejurimi şi astfel, lucrarea să fie efectuată cât mai eficient, iar costurile să fie minime.

90% din localitate s-a dus pe apa Dunării

Cele mai mari pagube provocate de inundaţii în vara anului 2010 au fost înregistrate în  comuna Ceatalchioi, care a fost afectată în proporţie de 90%. În cadrul aceleiaşi vizite la Tulcea, premierul Boc a declarat că situaţia în care se află tulcenii este mai gravă chiar şi decât cea în care s-a aflat România în urma inundaţiilor din 1970. Astfel, dezastrul de la Ceatalchioi s-a produs în urma ruperii digului care apăra zona. Reprezentanţii Administraţiei Naţionale “Apele Române” au informat presa la acea vreme că 213 locuinţe din cele 250 existente în localitate au fost afectate grav de inundaţii, 60 de persoane au fost evacuate de urgenţă, iar alţi 50 au refuzat să-şi părăsească gospodăriile.

Bani europeni de la Fondul Solidaritatea

În cadrul vizitei premierului la Tulcea, Victor Tarhon, preşedintele Consiliului Judeţean Tulcea a pledat pentru generarea unei analize amănunţite, la nivel guvernamental, faţă de evenimentele provocate de Dunăre, amintind că în Delta Dunării trăiesc 15.000 de oameni şi a propus implementarea unui plan de apărare strategic împotriva inundaţiilor. Victor Tarhon a mai subliniat efortul depus de autorităţi şi de voluntari în perioada 05-11 iulie 2010 pentru apărarea localităţii Grindu, remarcând totodată intervenţia Guvernului României şi a mulţumit celor care au dat o mână de ajutor, punctând necesitatea ajutorării populaţiei afectate de inundaţii. Preşedintele CJT a conchis prin a-i spune premierului că vizita acestuia nu ar trebui să fie ultima prezenţă a lui Boc la Tulcea, deoarece oamenii îl aşteaptă, în contextul în care acesta poate să aducă lămuriri la toate neliniştile acestora. Emil Boc a fost mulţumit de modul în care s-au mobilizat Prefectura şi CJT, evitându-se astfel pierderea de vieţi omeneşti. De asemenea, prim-ministrul a subliniat necesitatea evaluării pagubelor pentru a fi accesat în timp util fondul de solidaritate al UE. Acesta a mai menţionat discuţiile avute cu Comisia Europeană pentru a realoca o serie din fondurile destinate agriculturii pentru refacerea infrastructurii rurale afectată de inundaţii.

Constanţa ajută sinistraţii din Ceatalchioi

Locuitorii din comuna constănţeană Cumpăna nu au rămas indiferenţi la tragedia prin care au trecut în această vară localnicii din Ceatalchioi. În general, primele ajutoare au sosit de la constănţenii care aveau rude sau cunoştinţe în comuna tulceană devastată de apele Dunării, dar şi prin împrejurimi. În mod particular şi organizat au reacţionat locuitorii comunei Cumpăna. La iniţiativa Primăriei (reprezentată prin edilul Mariana Gâju), a Consiliului Local, dar şi a celor două biserici din localitate, cumpănenii au iniţiat o campanie de strângere de fonduri şi ajutoare materiale pentru sinistraţii din Ceatalchioi. Vineri, 30.07.2010, dis de dimineaţă, reprezentanţii administraţiei publice locale şi ai societăţii civile au însoţit convoiul umanitar care a distribuit ajutoare în Ceatalchioi. Toate produsele au fost distribuite prin cei 20 de delegaţi ai comunei, însoţiţi de primarul Mariana Gâju, care a declarat: “Sperăm ca prin acest mic gest umanitar să ajute şi comuna Cumpăna la alinarea suferinţei semenilor noştri”.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top