Exclusiv

Ce trebuie să știi înainte de a te angaja ca bucătar?

A fi bucătar în ziua de azi nu se rezumă numai la știi tehnic ce ai de făcut ci este nevoie și de inspirație artistică. Pasiunea joacă de asemenea un rol important în această meserie. La întocmirea unei rețete, pe lângă sarcina tehnică de a cunoaște cantitatea de ingrediente care trebuie folosită e nevoie de existența plăcerii de a atinge ingredientele, de a le curăța,de a le tăia, de a le pregăti, a le mirosi șaua le gusta.

 

Un bucătar profesionist va cunoaște și va respecta întotdeauna normele igienico sanitare specifice, își va planifica activitatea în amănunt și își va organiza bucătăria astfel încât să fie mereu ordine și disciplină. Este important ca bucătăria să fie echipată corect, bucătarul să verifice săptămânal termenul de valabilitate al ingredientelor din frigider, să mențină cuțitele si ustensilele cu lama ascuțită. În plus, bucătarul are datoria să folosească vase adecvate pentru preparatele gătite, să respecte rețeta întocmai, fără a mai adăuga sau schimba ceva, să cântărească corect ingredientele și să își organizeze eficient timpul.

E ideal ca bucătar să deții fermitate în braț-mână, să ai dexteritate manuală și dexteritate la degete, să ai abilitatea generală de învățare, să ai rapiditate în reacții și capacitate decizională. Creativitatea este un atu şi este prezentă mai ales atunci când găteşti, dar și când serveşti mâncarea. Pentru a deveni un bucătar recunoscut este important să fi 
o persoană ordonată, cu simţ estetic dezvoltat să fii perfecţionist.

În bucatărie este mereu mult de treabă, timpul trece foarte repede. Se lucrează întru-un ritm alert, cu o viteză greu de urmărit. În bucătărie se depășește de multe ori orarul, din cauza faptului că o comandă nu poate fi abandonată la mijloc, locul de muncă trebuie curățat și igienizat. Programul de lucru include seri, nopţi şi weekend-uri la rând. Acest aspect presupune mai puţin timp petrecut cu prietenii şi familia.

Un bucătar trebuie să dezvolte competențe sociale precum: comunicarea la locul de muncă, să fie deschis la ideea de a desfășura munca în echipă. Cert este că în bucătărie vei întâlni tot felul de oameni, unii mai colegiali, alții mai răutăcioși. Unii vor fi dispuși să îți dea o mână de ajutor, alții te vor refuza cu răutate. E important ca tu să fii un coleg cu spirit de echipă și vei avea doar de caștigat. Gătitul presupune implicarea mai multor persoane care depind unul de celălalt și e importantă coordonarea la timp și constantă a tuturor acțiunilor.

Nu în cele din urmă, un bucătar trebuie să aibă deprinderi tehnice si de gestionare a resurselor, să cunoască producția culinară și procesarea diferitelor preparate precum metode de preparare a alimentelor, depozitarea sau refigerarea lor.

Un angajator va urmări ca viitorul bucătar să știe să întocmească documentele specifice, să știe să pregătească antreuri reci și calde, fripturi, gustări reci și calde, mâncări ce au la bază carnea, legumele, preparate lichide, deserturi, fructe de mare, sosuri, salate și aluaturi de bază.

Meseria de bucătar implică și anumite riscuri sau accidente precum arsuri la nivelul mâinilor sau al feței deci de natură termică, datorită aburului sau a unor lichide fierbinți. Sunt șanse de a suferi dureri de spate sau de mâini, pot apărea eczeme sau se poate instala diabetul. Bineînțeles că nu este o regulă ca un bucătar să aibă de a face cu ele ci doar că există o probabilitate.

Clientul este cel mai important factor în această meserie. Ținta finală este aceea de a-l satisface pe client. E important să fi conștiincios, să fii corect, serios și scrupulos. Mai mult, trebuie să dai dovadă de comportament exigent și meticulos în realizarea sarcinilor.

În spatele acestei meserii frumoase regăsim stresul și oboseala care pot cu ușurintă să instaleze o stare de surmenaj. Acest loc de muncă implică sarcini repetitive și de rutină. Însă satisfacțiile profesionale nu sunt totuși puține. Din munca bucătarului reiese un complex de servicii în folosul celorlalti. Cântărește mult faptul că ești respectat și partea materială care este importantă. Cu puţină curiozitate poţi descoperi şi învăţa în fiecare zi, ceva nou.

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top