Fără categorie

Ce s-a întâmplat în plen la Strasbourg

Ce s-a întâmplat în plen la Strasbourg
Ce s-a întâmplat în plen la Strasbourg Criza din zona euro, siguranța exploatării resurselor de petrol și gaz offshore și transparența pieței energiei sunt doar câteva din temele dezbătute de Parlament în prima perioadă de sesiune de după vară. Deputaţii europeni au mai cerut sprijin pentru femeile antreprenor, iar președintele Poloniei, Bronisław Komorowski, în vizită la Parlament, a cerut „mai multă Europă“ pentru ieșirea din criză.

Sursa : © Parlamentul European

Criza din zona euro, siguranța exploatării resurselor de petrol și gaz offshore și transparența pieței energiei sunt doar câteva din temele dezbătute de Parlament în prima perioadă de sesiune de după vară. Deputaţii europeni au mai cerut sprijin pentru femeile antreprenor, iar președintele Poloniei, Bronisław Komorowski, în vizită la Parlament, a cerut „mai multă Europă“ pentru ieșirea din criză.

O strategie eficientă privind materiile prime pentru Europa: pe 13 septembrie, Parlamentul European a votat un raport din proprie inițiativă al eurodeputatului Reinhard Bütikofer (Grupul Verzilor/Alianţa Liberă Europeană, Germania) care cere o strategie de inovare mai ambițioasă, bazată pe folosirea eficientă și reciclarea materialelor prime pentru o dezvoltare durabilă și o industrie competitivă.

Sprijinirea femeilor în întreprinderile mici și mijlocii și a celor cu vârste peste 50 de ani care se întorc la lucru: marți, Parlamentul European a adoptat o rezoluție care cere un mai bun sprijin financiar și educațional pentru femeile care își înființează sau gestionează o întreprindere mică sau mijlocie. Deputații au mai cerut măsuri care să permită femeilor de peste 50 de ani să continue să lucreze sau să se întoarcă la muncă.

Siguranța activităților petroliere și gaziere offshore: după dezastrul de la Deepwater Horizon din Golful Mexicului, Parlamentul European a adoptat o rezoluție – marți – care cere ca în exploatarea offshore a resurselor de petrol și gaze să se respecte standarde înalte de siguranță și mediu.

Produsele cu dublă utilizare: marți, deputaţii europeni au adoptat un raport al portughezului Vital Moreira, de la Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor și Democraţilor din Parlamentul European, privind regimul comunitar pentru controlul exporturilor, transferului, serviciilor de intermediere și tranzitului de produse cu dublă utilizare.

Integritatea şi transparenţa pieţei energiei: consumatorii europeni nu ar trebui să mai plătească prețuri excesiv de mari pentru consumul de energie. Deputaţii europeni au adoptat miercuri reguli pentru prevenirea abuzurilor în comercializarea energiei angros. Aceasta va fi monitorizată independent în întreaga Uniune.

Criza din zona euro: situația economică îi îngrijorează încă pe liderii europeni. Președintele Comisiei Europene,  José Manuel Barroso, a propus introducerea obligațiunilor europene, iar premierul polonez, Jan Vincent Rostowski, a spus că „dacă zona euro se destramă, UE nu îi va supraviețui mult timp“. Doi eurodeputați responsabili cu pachetul privind guvernanța economică au discutat pe Facebook cu europenii.

Bugetul UE pe 2012: Miercuri dimineață, Consiliul a prezentat Parlamentului European poziția sa privind bugetul UE pentru 2012. Secretarul de stat polonez a arătat că poziția Consiliului se bazează pe o majoritate mică, deoarece unele state membre doresc o creștere zero a bugetului. Consiliul propune o creștere de 2,9% pentru angajamente și de 2,02% pentru plăți, în timp ce Comisia propusese o creștere de 3,7%, respectiv 4,9%. Parlamentul va vota asupra bugetului pe 26 octombrie.

Cartonaș roșu pentru corupție: Deputaţii europeni și Comisia Europeană vor să combată corupția, care costă în UE aproximativ 120 de miliarde de euro anual. Lipsa unei voințe politice în statele membre subminează, însă, aceste eforturi. Într-o rezoluție adoptată joi, Parlamentul European cere implementarea legislației existente și o mai bună cooperare.

Siria și Libia: după o vară fierbinte în țările arabe din jurul Mediteranei, deputaţii europeni au condamnat violența din Siria și încălcările drepturilor omului. Deputaţii europeni au spus joi, într-o rezoluție, că președintele Bashar al Assad ar trebui să demisioneze. „Nu putem permite regimului sirian să continue să omoare cetățeni sirieni. Sper că opoziția se va uni pentru a oferi o alternativă credibilă pentru tranziția democratică“, a spus preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. Deputaţii europeni au mai felicitat poporul libian pentru curaj și hotărâre și au salutat căderea regimului Gaddafi.

Președintele polonez cere „mai multă Europă“: Adresându-se Parlamentului marți, președintele Poloniei, Bronisław Komorowski, a arătat nevoia unei reacții europene unite la criză, apărând moneda euro pe piața internă. Dumnealui a amintit și sloganul președinției poloneze a UE: „mai multă Europă“.

Parlamentul European cere eliberarea imediată a lui Dawit Isaak: joi, în cadrul dezbaterii privind drepturile omului în lume, deputaţii europeni au cerut eliberarea jurnalistului eritreo-suedez Dawit Isaak, care este de 10 ani în închisoare, fără să fi avut un proces sau o audiere.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top