Opinii

Ce primării îngroaşă rândurile administraţiilor sărăcite?

A venit criza şi la ei

În Constanţa, criza economică face ravagii în administraţiile locale încă de-acum un an. Proiecte oprite din cauza lipsei banilor, conturi poprite, salarii înjumătăţite, restructurări în masă, ajutoare sociale tăiate, asistenţi personali pentru oamenii cu handicap, neplătiţi şi lista poate continua. Cu toate acestea, au existat primării care au rezistat crizei. Iată însă că acum, când preşedintele Băsescu vorbeşte despre ”grecizarea” României, aceste primării se alătură celor care deja s-au obişnuit cu situaţia. Pe de altă parte, au mai rămas câteva administraţii locale ce încă îşi mai pot asigura plata salariilor şi a celorlalte cheltuieli. Rămâne de văzut, însă, până când?

 Un articol de Andreea PAVEL, Sebastian Adrian TARCEA

La Pantelimon mai sunt bani doar pentru două luni

Banii de care dispune administraţia locală din comuna Pantelimon sunt suficienţi cât pentru acoperirea cheltuielilor de bază pentru următoarele trei, maximum patru luni. Şi asta datorită a 1,4 miliarde de lei vechi pentru care primarul Vasile Neicu i-a primit de la Consiliul Judeţean Constanţa pentru echilibrare: ”Nu ştiu cum o să mă descurc începând din vară, pentru că, deşi am redus cheltuielile cât am putut de mult, acestea tot sunt mari pentru posibilităţile noastre financiare. Ne costă 250 milioane de lei vechi doar salariile şi alte 270 milioane restul utilităţilor. Şi încă n-am pus la socoteală ajutorul social şi asistenţii personali pentru persoanele cu handicap”, a declarat edilul din Pantelimon.Vasile Neicu a mai precizat că soluţia salvatoare ar fi, ca şi în cazul altor primari, taxele şi impozitele provenite de la montarea şi funcţionarea stâlpilor eolieni pe raza comunei.În altă ordine de idei, un succes pe care primarul l-a înregistrat în faţa Elenei Buhaiev, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, este că edilul a reuşit să o convingă pe aceasta să nu defiinţeze şcolile din satele ce aparţin de comună. ”Argumentele? Foarte simple şi logice: în primul rând copiii care vin din alt sat sunt luaţi în râs de ceilalţi şi nu mai merg la şcoală şi pe de altă parte, acolo s-au investit foarte mulţi bani, în reabilitarea şcolilor şi grădiniţelor, pe vremea când nu ieşise legea asta cu desfiinţarea instituţilor aşa-zis inutile. E cea mai mare aberaţie să faci economie la învăţământ! Dimpotrivă, cei mai mulţi bani trebuie investiţi în şcoală, în educaţia unui copil!”, a conchis primarul Vasile Neicu.

Ciocârlia mai ”cântă” doar dacă se alocă fonduri suplimentare

Din păcate, primarul comunei Ciocârlia, Traian Dragomir, va intra, se pare, în rândul edililor care nu vor mai avea resursele necesare pentru plata salariilor angajaţilor şi a asistenţilor sociali. Singura soluţie care se întrevede pentru ca Primăria Ciocârlia să nu îngroaşe rândurile administraţiilor locale cu dificultăţi financiare mari este alocarea de fonduri suplimentare de către Consiliul Judeţean Constanţa şi Guvern. Acest lucru s-a întâmplat în ciuda faptului că edilul a respectat ordinele venite de la mai marii noştri şi a redus personalul şi cheltuielile. Degeaba, însă. Mai mult decât atât, primarul Dragomir are o serie de proiecte depuse pe la ministere, dar care implică finanţări ce nu ar putea fi susţinute financiar de administraţia locală. Edilul comunei Ciocârlia este de părere că accesarea fondurilor europene ar fi, poate, singura soluţie pentru modernizarea localităţii. Însă răspunsurile pentru finanţarea proiectelor se lasă încă aşteptate.

Din Castelu au mai rămas ruinele… investiţiilor

La începutul acestui an, în comuna Castelu, lucrurile păreau să meargă bine şi criza nu îşi făcuse încă simţită prezenţa. Acestea fiind zise, administraţia locală, reprezentată prin Nicolae Anghel, şi-a făcut planuri serioase în ce priveşte demararea unor proiecte. Doar că socoteală din târg nu s-a potrivit cu cea de acasă şi criza, care în cele din urmă a lovit şi comuna Castelu, a lăsat proiectele, planurile şi speranţele în aer. Astfel, edilul a depus mai multe proiecte care ar fi urmat să fie finanţate cu bani europeni dacă ar fi primit şi un răspuns. Acesta întârzie să apară, însă, şi, la fel şi banii. În ce priveşte Ministerul Dezvoltării, reprezentanţii instituţiei nu i-au dat veşti îmbucurătoare primarului, drept pentru care în următoarea perioadă, investiţiile din comuna Castelu vor lipsi. Partea bună este că, încă, administraţia locală mai are câţiva bănuţi, pentru cheltuielile lunare. Încă!

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top