Consiliul European

Ce căuta costumu-n Vamă?

Poate ştiţi că dacă cineva, de exemplu o ţigancă, îşi ridică fusta pentru a-şi arăta părţile intime, în semn de ostilitate sau dispreţ, despre respectivul se spune că „a făcut o poză”. Nu contează dacă sunteţi familiari cu expresia asta. Important este să ştiţi că ministrul turismului s-a aflat în vizită de lucru la Vama Veche de 1 mai. Prilej cu care un tinerel aflat în zonă şi-a lăsat jos pantalonii şi i-a arătat „cucul”. Suprins, ministrul s-a făcut că plouă, iar tânărul a fost etichetat prin presă ca „vamaiot pilit, beţiv, mizerabil, pastilat, nesimţit”. Gestul, în sine, e deplasat. Eu nu l-aş face. Dar dacă ar fi să aleg între gestul tânărului cu pantalonii în vine şi vizita ministrului în Vamă, aş spune, fără să mă gândesc de două ori, că aceasta de pe urmă este infinit mai stupidă, mai reprobabilă, şi de un prost-gust imens.

Un articol de Răzvan PETRE

Ca să îmi înţelegeţi alegerea, fac o paranteză – o incursiune în vremurile „bune”: Aveam un amic care lucra în Vamă, la unul din barurile clasice. Sătul de muncă 14-16 ore pe zi, 7 zile pe săptămână, şi cu 10 kile mai slab decât atunci când se angajase, omul s-a decis să îşi dea demisia cu câteva săptămâni înainte de finalul sezonului. Patronii – cunoştinţe vechi ale vamaioţilor – erau de altă părere. Ei i-au chemat pe poliţiştii locali (care haleau, la propriu şi la figurat, de la respectivii patroni), iar ei i-au confiscat amicului cartea de identitate, lăsând-o ulterior în grija patronilor. Ca să fie siguri că amicul n-o tuleşte, patronii i-au luat şi cortul cu tot ce era înăuntru şi telefonul mobil. Rămas doar cu hainele de pe el, amicul m-a sunat de pe telefonul unui client, ca să-l evacuez din Vamă, mai ales că patronii îi promiseseră şi o corecţie fizică, după închiderea programului. Când m-a sunat, eram la tatăl meu, iar el a ţinut să mă însoţească în Vamă. Am plecat în scurt, cu hainele cu care venisem de la serviciu – eu în blugi, tatăl meu, în costum. Ajunşi în Vamă, l-am căutat pe amic în locurile pe care le frecventa. Nu l-am găsit în seara aceea, dar am avut parte, în schimb, de o scenă-şoc: Tatăl meu, la intrarea în cârciuma „Jack” – o speluncă soioasă de pe a doua stradă. În secunda în care tata, în cămaşă, cu costum şi ac de cravată, a apărut în uşa cârciumii, toţi puştanii ce sprijineau halbe de bere au devenit palizi, barmanul s-a speriat şi părea că şi ceasul de pe peretele barului începuse să se topească, asemeni celor pictate de Dali. Morala – omul în costum e semn rău, în Vamă.

Tot în costum a descins şi ministrul turismului la Vama Veche. Speriat de vamaiotul turmentat, probabil că nu a observat următoarele:

  • Infrastructura e varză – nu ştiu ce e mai penibil, drumul din dreapta şoselei principale, care la prima ploaie şi trei zile după se transformă într-o baie de mocirlă, sau drumul din stânga, plombat cu pavele până în dreptul unui hotel deţinut de Ştim-Noi-Cine.
  • Capacele de canalizare – furate, multe din ele, aşa încât o clipă de neatenţie te poate face să îţi rupi picioarele sau maşina în hăurile rămase în urmă.
  • Lipsa totală de planificare urbană, care face ca pe ţărm, în loc de cluburi, restaurante sau baruri, să fi apărut deja o duzină de hoteluri.
  • Lipsa locurilor de parcare, atât în staţiune, cât mai ales pe drumul naţional – unde pe seară abia are loc să treacă o maşină mică, de autospeciale de pompieri sau autobuze nici nu se pune problema.
  • Prezenţa stupid de masivă a forţelor de ordine – din suta în suta de metri dai nas în nas cu un poliţist sau jandarm, fapt de neconceput într-o staţiune turistică, demn de un stat poliţienesc, şi care dovedeşte cu prisosinţă că în MAI nivelul de prostie se situează încă la cote uriaşe.

Ministrul turismului nu a măcănit nimic despre astea, ba chiar s-a declarat mulțumit de ce a văzut (nu e clar dacă se referea inclusiv la „cucul vamaiot”). Fiind unul din mulții miniștri-fantomă ai actualului guvern, el a profitat de ocazie pentru a ieși din anonimat. Nu în ultimul rând, a fost vorba de o vizită electorală, ministrul promițând marea cu sarea, atât primarilor de pe Litoral, cât și investitorilor, pentru a se asigura că și unii și alții „o să țină aproape”, în vederea alegerilor. Din declarațiile lui reiese că s-a văzut cu câțiva investitori, cu patronatul din turism și cu autoritățile locale. Despre turiști – nimic. Ba, mai mult, ministrul a promis că va promova, pe lângă facilități fiscale pentru operatorii din turism, și măsuri care să permită continuarea lucrărilor edilitare în timpul sezonului estival. Aceasta din urmă este o măsură solicitată insistent de primari și unii agenți economici, dar una care ar avea impact negativ asupra turiștilor – o categorie de cetățeni care, se pare, nu figurează pe lista ministrului… turismului.
Dacă ținem cont că a venit la plimbare, să se dea important și să strângă bani și susținători pentru campaniile electorale din acest an, atunci șocantul moment exhibiționist încasat de ministru la Vama Veche poate fi trecut la capitolul „justă retribuție”. Să zică mersi că a scăpat doar cu „poza” făcută de băiatul acela.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top