Exclusiv

Ce a pățit preotul-candidat la Primăria Constanța

Ce a pățit preotul-candidat la Primăria Constanța

Ce a pățit preotul-candidat la Primăria Constanța, în condițiile în care regulamentele bisericești interzic implicarea clericilor în politică?

Valentin Verechet este preot în parohia „Sfinții patru martiri de la Niculițel” din Constanța și a anunțat recent că vrea să fie primar, sfidând o interdicție a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în acest sens.

El a mărturisit într-un amplu interviu pe care ni l-a acordat recent că Dumnezeu l-a pus să candideze și că nu se teme de sancțiunile pe care ÎPS Teodosie, șeful său ierarhic, le poate lua împotriva sa.

Candidează din partea lui Dumnezeu

„Mi s-a mai pus întrebarea aceasta. Răspunsul este simplu și sec și este – M-am sfătuit cu Dumnezeu. Dar cum să explici treaba asta?

Am simțit că trebuie să candidez. Ceea ce fac nu e o lucrare sau un fapt de indisciplină, de erezie, dar pot să fiu oprit în sensul acesta (oprit de la a sluji – n.red.) pe măsuri de echilibru, de ordine, de orânduială.

Chiar nu-mi fac nicio problemă din aspectul ăsta, eu văd lucrurile așa cum sunt și vom merge înainte. Simt că pot să ofer mai mult oamenilor orașului în care trăim, simt că este momentul și internațional și național, lucrurile parcă cer o implicare mai profundă din partea noastră, a tuturor. Nu am nici cel mai mic gând că nu fac ceea ce nu trebuie”, a spus Berechet.

Preotul Berechet spune că își susține campania din donații și că are bani pentru chiria la sediu doar pentru 3 luni, exact cât a mai rămas până la alegeri:

„Oamenii mă susțin! Uitați, acolo avem o cutiuță pe care scrie <Donați>. Oamenii susțin. V-am spus că e ceva din popor. A, spuneți că e goală cutia? Cred că am trecut eu pe acolo, am trecut mai înainte. Iar moral și spiritual, o să fie Dumnezeu.

Nu pot să numesc o persoană care a zis că mă susține, că plătește, nu. Dar eu nu cheltuiesc nimic, sunt un om mai zgârcit și din milostenia oamenilor s-au strâns suficient ca să rezistăm trei luni. Dacă românul e înțelept, vom rezista mult, dacă nu…

Fac ceea ce fac, ca să am conștiința pe care Dumnezeu mi-o dă înaintea poporului că am făcut ce am putut”.

Ce a pățit preotul-candidat la Primăria Constanța

La câteva zile după ce ne-a acordat interviul, ÎPS Teodosie l-a suspendat de la slujire. Altfel spus, preotul Berechet participă la slujbă ca orice enoriaș, fără să aibă dreptul de a oficia.

Decizia lui Teodosie se aliniază Îndreptarului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române privind anul electoral. Acesta interzice preoților să candideze la funcția de primar și să participe la alegeri din partea unui partid politic.

Preoții pot candida, cu dispensă, ca independenți și numai pentru funcția de consilier local sau județean, în următoarele condiții:

a) în lipsa unor candidați laici ortodocși, bine pregătiți, capabili să reprezinte eficient comunitățile din care provin și în a căror componență intră credincioși ortodocși;
b) în cazul încălcării neutralității politice sau în cazul susținerii publice pe plan local a unui partid politic de către deservenții altor culte sau organizații religioase;
c) în cazul promovării de către unele partide politice a unor oameni politici care au atacat în mod constant instituția Bisericii și valorile morale creștine ale societății sau candidarea respectivelor persoane ca independenți.

Mihai Răzvan ROTARU

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top