Actualitate

„Cattani” de la ANPC îi RECLAMĂ pe OLANDEZI la Comisia Europeană: Aduc carne refrigerată din America de Sud, o congelează cu lunile și o vând în România

Șeful ANPC spune că ar trimite această carne în Olanda și ar vrea să o vadă în farfuriile celor care dau ne dau lecții despre comunitatea europeană.

Aproximativ 2,8 tone de carne au fost scoase definitiv din circulație și retrase de la consum, ca urmare a verificărilor efectuate de comisarii pentru protecția consumatorilor la furnizorii restaurantelor din Piața Alba Iulia, din sectorul 3 al Capitalei, potrivit Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). După acțiunile de verificare efectuate de Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea București-Ilfov la unitățile de alimentație publică din zona comercială Piața Alba Iulia din sectorul 3 al Capitalei (Bd. Decebal și Bd Basarabia), controlul a fost extins la furnizorii acestor unități.

Decizia a fost luată după verificările efectuate la SC Arogant SRL (Restaurantul „Arogant”), unde au fost găsite deficiențe în produsele de carne ambalate cu care era aprovizionată unitatea, a declarat ANPC într-un comunicat de presă. Președintele ANPC, Horia Constantinescu, a subliniat că, probabil, mii de produse din America de Sud sunt cumpărate de către companiile olandeze, în formă proaspătă și congelată în Olanda, și vândute ulterior pe piața din România, ceea ce este interzis de regulamentele europene.

Horia Constatinescu a declarat că se îndoiește că astfel de practici folosite de unii operatori economici olandezi sunt acceptate în Olanda, mai ales că activitatea lor este strict reglementată de Regulamentul 853/2004 privind comercializarea produselor de carne sau pește.

Cel supranumit Cattani de România spune că este foarte probabil ca mii de tone de produse din America de Sud să fie cumpărate de aceste companii, în formă proaspătă, adică refrigerată, nu congelată, apoi transportate în Olanda și congelate acolo, după câteva luni de la punerea lor pe piață în țara de origine – congelate lent, având în vedere acumulările de sânge, lichid și gheață din interiorul ambalajelor, precum și arsurile de congelare evidente – și apoi vândute pe piața din România, cu toate că acest lucru este strict interzis de actele normative europene. Mai mult decât atât, firmele emit documente și prelungesc durabilitatea minimă (data de expirare) cu cel puțin un an.

Aș trimite carnea în Olanda și aș vrea să o văd pe farfuriile celor care ne țin lecții despre comunitatea europeană”

„Aș trimite carnea românească în aceleași condiții și aș vrea să o văd pe farfuriile celor care ne țin lecții despre comunitatea europeană. Dacă produsul nu a fost vândut în termen, îl vom congela aici și îl vom trimite să fie vândut, ca și cum ar fi proaspăt. Acest lucru este inacceptabil și sper că autoritățile olandeze vor lua notă,” a spus Horia Constantinescu.

Verificările documentelor celor două companii, SC Oceanis Seafood Europa SRL și SC Rompex Distribution SRL, vor continua în zilele următoare. Produsele retrase de la comercializare au fost sigilate și vor fi predate către o firmă de neutralizare. În urma acțiunilor de verificare au fost emise 120.000 de lei în amenzi, au fost acordate șase avertismente, iar pentru cinci operatori economici a fost decisă oprirea temporară a prestării serviciilor, până la remedierea deficiențelor.

De asemenea, au fost constatate deficiențe legate de produse cu etichete aplicate în care data durabilității minimale era depășită, însă produsul era refrigerat. La aceleași produse, etichetele aplicate menționau prelungirea datei limită de consum inițială și schimbarea stării termice în produs congelat. Ușa depozitului și perdeaua frigorifică aveau cantități considerabile de gheață în exces și urme de șoc mecanic pe exteriorul ușii de depozitare.

O altă parte din produse, importate din America de Sud, aveau o dublă etichetare similară, cea a producătorului, care menționa produsul refrigerat, cu o anumită dată a durabilității minimale, și cea a distribuitorului, pentru un produs congelat, cu o altă dată de expirare. Această neconcordanță se referea la informațiile legate de producție, ambalare și dată limită de consum, în sensul în care distribuitorul nu respecta recomandările, condițiile de păstrare/depozitare și de consum atribuite de producător.

Șeful ANPC a declarat că intenționează să anunțe Comisia Europeană despre aceste practici ale companiilor olandeze.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top