Opinii

Cătălin Măruţă prezintă Sărbătoarea Teilor de la Luncaviţa (Tulcea)

Comuna Luncaviţa, din judeţul Tulcea, se pregăteşte de sărbătoare. La sfârşitul lunii iunie, ori la începutul lunii iulie, Primăria Luncaviţa, reprezentată de primarul Ştefan Ilie, marchează printr-o mare petrecere, Sărbătoarea Teilor. În acest an, festivitatea va avea loc duminică, 1 iulie, pe terenul de fotbal din comuna Luncaviţa. Primarul Ştefan Ilie, care acordă o deosebită importanţă imaginii şi promovării localităţii, a dat de veste din timp despre petrecere, anunţând artiştii care vor sosi în Luncaviţa: CRBL, Jean de la Craiova, Marius Ciprian Pop şi Ceteraşii de la Cluj, Daniela Condurache, Gabriel Dorobanţu, Andrei Duban, Tiberiu Ceia, Gheorghe Turda, Ghiocel de la Luncaviţa, Baladele Deltei (ansamblu din Tulcea), Ştefan Ilie (primarul localităţii) şi Dobrogea Band, Otilia şi DJ Traian. Prezentatorul petrecerii va fi nimeni altul decât Cătălin Măruţă, moderatorul emisiunii Happy Hour.

Un articol de Andreea PAVEL
Cristian Andrei LEONTE

„Cântarea teiului” şi prosperitatea apicultorilor luncăviţeni

De 11 ani, la finalul lunii iunie (sau începutul lunii iulie), comuna Luncaviţa este în sărbătoare. Mii de localnici se adună din toate comunele învecinate pentru a „cânta teiul“ (producerea mierii a fost, alături de pescuit, principala activitate a luncăviţenilor). Stupăritul a devenit una dintre ocupaţiile de bază ale comunei, alături de pescuit. Importanţa teiului a făcut ca acesta şi rodul lui prin apicultură, mierea de albine, să fie apreciată, valorificată la nivel internaţional şi bineînţeles sărbătorită. De asemenea, albina reprezintă unul din simbolurile Stemei Comunei Luncaviţa, alături de Munţii Măcinului şi de Lunca Dunării. Devenită o tradiţie la Luncaviţa, sărbătoarea a fost interzisă în anii 70, atunci când regimul comunist le-a interzis localnicilor să mai păstreze legătura cu vechile orânduiri. În teritoriul administrativ există peste 5.000 de hectare de pădure în care predomină teiul şi care, împreună cu întreaga zonă, Luncaviţa-Rachelu-Hamcearca-Cerna, formează cea mai întinsă zonă meliferă din Europa. Sărbătoarea Teilor celebrează în stil tradiţional îmbinarea cântecului şi geamparalei dobrogene cu mierea din flori de tei, meşteşugul local al împletiturilor din stuf şi bucătăria tradiţională locală: borş de peşte, ştiucă umplută sau chiroşti.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top