Actualitate

Casa memorială „Panait Cerna”, un loc de atracție pentru turiștii care vizitează Tulcea

Poetul Panait Cerna și-a luat numele după localitatea în care s-a născut în anul 1881 (25 septembrie). Acum, comuna Cerna păstrează vie memoria celui care a promovat acest nume atât în țară cât și în străinătate, invitându-vă să treceți pragul Casei memoriale „Panait Cerna”.

Aflată sub coordonarea Institutului de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion” din Tulcea, casa în care s-a născut poetul Panait Cerna este o locuință de meșteșugar de la sfârșitul secolului XIX. „Ea prezintă atât aspectele cele mai importante privind viața şi opera acestuia, cât şi o expoziție etnografică ce ilustrează specificul zonei”, spun specialiștii Institutului.

Casa memorială este situată în centrul localității, în apropierea bisericii, astfel încât turiștilor le este foarte ușor să o găsească. Într-una dintre săli se regăsesc reproduceri după fotografii din viața poetului, documente, acte de stare civilă și operele sale, iar în alte două încăperi sunt surprinse aspecte din viața țăranului român.

Destin frânt la 32 de ani

Pe 25 septembrie 1881 se naște în comuna Cerna, județul Tulcea, Panait Stanciof, cel care va ajunge cunoscut în lume ca Panait Cerna. Tatăl său, învățătorul Panait Stanciof (venit din Bulgaria), își părăsește familia înainte de nașterea copilului. Mama sa, Maria, se recăsătorește cu Naum Costea, macedoromân, agricultor și cojocar.

Școala primară o face în satul natal, apoi, în anul 1893 se înscrie la liceul „Nicolae Bălcescu” din Brăila pe care îl termina. Traduce poezie, scrie versuri, iar în 1897 (24 august) debutează în revista „Foaia interesantă” a lui George Coșbuc cu poezia Trecut (după Lenau), semnată Panait Cerna.

În 1900 se înscrie la facultățile de Fizico-Chimie și Filozofie din București, în final urmând Filosofia unde este coleg cu Eugen Lovinescu. În anul 1901 încep să se manifeste primele semne ale bolii de plămâni. Publică poezii în diferite reviste din țară, fiind apreciat de Coșbuc, Titu Maiorescu și Vlahuță.

În octombrie 1908 Panait Cerna câștigă o bursă cu tema „Literaturile germanice cu deosebita aplicare în estetică” și se înscrie la Universitatea din Berlin. Începe să lucreze la un studiu asupra lui Faust de Goethe.

În ianuarie 1909, la Berlin, începe să scrie ampla poezie Poporul, iar în 1913 își susține teza de doctorat Lirica de idei. Își ia doctoratul cu magna cum laude. Se îngrijește de tipărirea lucrării care apare sub titlul Die Gedankenlyrik. Inaugural — Dissertation. Halle a.S. Heinrich John, 1913. În limba română se vă tipări de-abia peste 60 de ani.

Pe 26 martie 1913, la Leipzig, Panait Cerna moare bolnav de pneumonie, fiind înmormântat pe 28 martie la Leipzig.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top