Actualitate

Carantinarea Constanței intră în vigoare peste câteva ore, dar prevederile ei nu sunt cunoscute

Deși carantina urmează a fi impusă de la ora 20.00 a zilei de vineri 20 noiembrie, hotărârea prin care ea e instituită nu a fost publicată, până la ora 11 a acestei zile. Nici ordinul șefului DSU Raed Arafat – necesar pentru ca hotărârea să fie pusă în aplicare, nu a fost publicat. Practic, nu e clar dacă proiectul de carantinare a fost adoptat ca atare sau cu modificări, și nici care sunt regulile care vor fi aplicate cert, începând peste doar 8 ore.
Astăzi, Prefectura Constanța a anunțat printr-un comunicat de presă faptul că decizia a fost votată. Totodată, a subliniat că măsurile restrictive se pot institui doar prin ordin al șefului DSU, Raed Arafat – deci simpla votare a hotărârii de către membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nu înseamnă că ea va fi și pusă în executare.
Încă de ieri, prefectura a pus la dispoziția presei proiectul hotărârii, care includea o serie de prevederi, multe dintre ele ambigue sau imposibil de pus în aplicare. Comunicatul de presă postat ulterior pe site-ul instituției preia prin metoda copy/paste aceste ”propuneri”, fără a se menționa dacă ele au fost adoptate ca atare.
Am încercat să obținem mai multe detalii de la Prefectură, dar nu ne-a răspuns nimeni la telefon.

 

Atenție ce declarație completați!

Deși carantinarea Municipiului Constanța este cea mai importantă decizie luată în ultimii ani la sediul prefecturii, comunicatul public privind votarea carantinării nu figurează pe prima pagină a site-ului de internet al instituției, el fiind ascuns în secțiunea ”Comunicate de presă”.
Deși carantina va include în mod cert obligația de a avea o declarație pe propria răspundere de fiecare dată când ieșim pe stradă, pe prima pagină a site-ului prefecturii este încărcată vechea declarație, în care se specifică faptul că ea este valabilă pentru intervalul orar 23.00-05.00. Deci, practic, cine va folosi această declarație pentru deplasările din timpul zilei, sau chiar și în seara aceasta, după ora 20.00, este pasibil de amendă.
În timp ce vechea declarație este pusă la derută, noul model al declarației nu a fost încărcat pe site.
Nu este singurul document lipsă, tot nepublicat fiind și ordinul șefului DSU – prin care se instituie efectiv carantina și încep să fie date amenzi. De altfel, site-ul DSU nu a mai fost actualizat de luni, 16 noiembrie. Între timp, Raed Arafat a semnat încă 12 ordine de carantinare pentru diferite localități din țară, ordine care nu au fost publicate pe site. Cetățenii acestor localități au aflat de carantină din presă, sau direct de la polițiștii care au venit să le dea amendă pe baza ordinelor invizibile ale lui Arafat.

Răzvan PETRE

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top