Fără categorie

„Candidații la Primăria Constanța puteau mai mult. Făgădău pare a fi scăpat în câștigător!” Interviu cu analistul politic Mihai Petre

Analistul Mihai Petre nu este străin deloc de mediul politic pe care astăzi îl analizează cu sânge rece. În CV-ul său ocupă un loc important experiența de membru al PD-L Constanța și un post de consilier județean. Mihai Petre a avut intenția de a candida ca independent la fotoliul de primar al orașului. S-a retras din cursă pentru că nu a reuşit să strângă numărul necesar de semnături, iar acum, ca un fin observator al fenomenului politic local și național, ne vorbește despre cum arată campania electorală și principalii patru candidați la funcția de primar al Constanței.

Candidații lasă de dorit la capitolul programe electorale

Încă de la începutul discuției noastre despre programele și proiectele principalilor candidați la Primăria Constanța (Decebal Făgădău – PSD, Vergil Chițac – PNL, Claudiu Palaz – PMP și Gigi Chiru – ALDE), Mihai Petre se arată dezamăgit de oferta cu care aceștia vin în fața alegătorilor: Nu se poate spune că avem astăzi o dezbatere pe programe și pe proiecte, avem o dezbatere pe câteva teme importante care privesc viața municipiului Constanța, însă candidații lasă de dorit la capitolul programe serioase.
Își amintește însă, că la începutul acestui an a fost și el unul dintre actorii politici care își anunța intenția de a candida la funcția de primar, mai întâi din partea formațiunii M10, apoi ca independent. Primul program care a intrat în spațiul public și a fost supus unei dezbateri a fost al meu înainte de a face eu pasul înapoi din candidatura pentru primărie. Eu am lansat programul în luna februarie și pot să spun că din programul meu s-au inspirat mai toți candidații.

Este vizibil la Vergil Chițac faptul că a intrat campania electorală fără program și a făcut un program din mers

Analistul politic Mihai Petre recunoaște că sunt câteva puncte din fostul său proiect de campanie electorală care se regăsesc în programul candidatului PNL: Am citit programul domnului Vergil Chițac și am regăsit jumătate din programul dânsului, din programul meu. Dar asta nu înseamnă neapărat că a plagiat, poate că vedem soluțiile la fel la problemele municipiului Constanța. Însă sunt câteva chestiuni care mi-au sărit în ochii și cred că se trece de registrul soluțiilor comune. Vă dau două exemple: Teatrul de Balet Oleg Danovski și revenirea sa la municipalitate – asta este o idee pe care eu am lansat-o în spațiul public de foarte mult timp și asta este în programul domnului Chițac (deci, pot spune că e luată de la mine) și traseul cultural-religios despre care numai eu am vorbit în precampania electorală.
Dar nu numai lipsa de autenticitate a unor idei este problematică la candidatul PNL. Mihai Petre, identifică cea mai mare problemă a domnului Chițac este PNL. Eu am convingerea că dânsul s-a dus acolo fiind amăgit de faptul că va avea o echipă foarte puternică și că i se va pune pe masă și un program gata făcut. După ce a acceptat să intre în politică și să preia organizația municipală, a văzut pe ce s-a dus și a văzut că nu are nici oameni și nu are nici program.
Iar aceste probleme rezultă și din faptul că echipa sa de campanie nu este formată din oameni care să cunoască foarte bine nevoile constănțenilor. Dânșii (oamenii de la București) nu știu care sunt problemele și este foarte greu să vii și să spui și să faci un program valabil și valid cât timp tu nu ești de aici. Nepăsarea și lipsa de respect față de constănțean cu care PNL a tratat ani de zile Constanța și constănțeanul a condus la faptul că domnul Chițac atunci când a ajuns (nominalizat și la conducerea filialei locale n.n) a văzut că are un gol pe masă. Și a trebuit să facă ceva, să prezinte opiniei publice și nu i-a ieșit un program foarte rău.
Candidatura lui Vergil Chițac din partea PNL a trezit multe speranțe, dar și multe orgolii. De aceea, Mihai Petre, vorbește de o scădere a sprijinului de care se bucură fostul rector al Academiei Navale în rândul propriilor membri de partid. Sunt convins că, inițial, PNL Constanța l-a dorit pe Vergil Chițac candidat, deoarece ceilalți sunt cu mult sub domnia sa. Și-au dorit un candidat care să fie cu totul altfel, să vină din exterior, să aibă și o experiență profesională și un CV educațional deosebit. Pe parcurs, cred că nu și-au mai dorit pentru că Vergil Chițac chiar a încercat să schimbe ceva în partid și s-a lovit de PNL. Nici nu prea văd o susținere din partea membrilor care sunt cu nume și cu state vechi în politica liberală constănțeană care vin să spună: domnule, Chițac e cel mai bun, îl sprijinim, e primarul ideal pentru Constanța.
Nu doar „plagiatul” unor teme din programul său electoral îl analizează Mihai Petre, ci și anumite similitudini de idei cu discursul politic al președintelui Statelor Unite ale Americii. Unele sunt cuvânt cu cuvânt, într-adevăr, dar nu și-a făcut discursul dânsul. Eu sunt convins că nu știe de unde au venit ideile acelui discurs și ar fi trebuit să aibă o discuție cu cei care i-au făcut discursul.

Eu sunt convins că Gigi Chiru crede că este pe primul loc, dar nu este

Și șansele candidatului ALDE, Gigi Chiru, sunt analizate de Mihai Petre, cel care ne explică de ce acesta se află într-o mare eroare de interpretare a unor sondaje de opinie mai vechi. Chiru are la bază un sondaj făcut cu vreo două sau trei luni în urmă, sondaj în care se pare că era pe primul loc cumva și îi depășise pe ceilalți contracandidați de dreapta. Dar nu cu mult, 2-3 procente. Acest sondaj era valabil în condițiile în care el ar fi candidat din partea PNL. Plecarea la ALDE nu înseamnă conservarea voturilor.
Propunerea pe care Chiru a lansat-o în spațiul public în ultima vreme, aceea de a se face un sondaj pentru determinarea celui mai bun candidat de dreapta, este, în opinia analistului politic Mihai Petre, o temă care nu-l avantajează deloc pe reprezentantul ALDE. Eu dacă aș fi în locul domnului Chițac aș accepta provocarea acum, aș spune: facem sondajul și domnul Chiru n-ar ieși cel mai bine din acest sondaj de opinie. Este evident că astăzi, în orice sondaj făcut de oricine, chiar și de casa lui Chiru de sondaje, că Vergil Chițac este al doilea după Decebal Făgădău, primul dintre candidații dreptei. Deci, este un calcul eronat pe care și-l face domnul Chiru. O astfel de propunere în condițiile în care niciun candidat nu se poate retrage de pe buletinele de vot este nerealistă. Era bine dacă Gigi Chiru făcea această propunere până în clipa în care se puteau retrage candidații din procesul electoral.

Nu mi se par foarte consistente atacurile lui Claudiu Palaz

Candidatul PMP la primăria Constanța și-a început campania electorală cu anumite atacuri publice la adresa contracandidaților săi. E tipic pentru Claudiu Palaz să atace, este ceea ce l-a și confirmat. A atacat și în 2012 și înainte, în timpul administrației Mazăre-Constantinescu. Își atacă competitorii electorali pentru că dorește să se legitimeze ca fiind candidatul de dreapta care se bate cu administrația PSD. Dar, mie nu mi se par foarte consistente atacurile lui Palaz și dacă aș fi fost în locul lui aș fi vorbit mai mult despre ceea ce vreau să fac eu pentru Constanța și mai puțin despre ce fac ceilalți, ne spune Mihai Petre. De asemenea, analistul politic ține să precizeze că programul electoral al lui Palaz nu este unul spectaculos ci este mai degrabă un schelet de program care trebuie să fie umplut cu carne. E complicat cu 6 pagini (programul lui Claudiu Palaz n.n) să vii și să te bați la primăria municipiului Constanța. Ai nevoie de un program mai consistent.

Scrisoarea către cetățeni a lui Decebal Făgădău nu poate să țină loc de program electoral

Actualul viceprimar cu atribuții de primar, Decebal Făgădău, candidatul PSD la funcția de edil al Constanței, este criticat de analistul politic Mihai Petre pentru că a înlocuit programul electoral cu o scrisoare adresată locuitorilor orașului. Această scrisoare, într-adevăr cu multe idei și soluții la probleme, nu poate să țină loc la un program electoral. Dacă ești primar în funcție și vrei să câștigi alegerile ai nevoie de mai mult de o scrisoare și de o conferință de presă și de trei postări pe Facebook.
Cu toate acestea, în scrisoare se regăsesc anumite idei care încă așteaptă să fie puse în practică: Sunt două chestiuni foarte importante în scrisoarea lu Decebal Făgădău pe care spune că le face și pe care eu nu văd să le fi făcut în vreun fel: registrul local al spațiilor verzi și planul urbanistic general, ne explică Mihai Petre.

Dacă până acum nu ai făcut nimic, nu poți să recuperezi în 30 de zile. Făgădău pare a fi scăpat în câștigător

Lipsa unor candidați din spațiul public timp de patru ani și apariția lor doar în preajma campaniei electorale este considerată de Mihai Petre o încercare sortită eșecului de a convinge electoratul să le acorde votul. Dacă el a fost absent până acum și a lipsit din peisajul public, nu-l ajută cu nimic această campanie electorală. Poate să iasă oriunde, dar în 30 de zile este greu să câștigi notorietate și să o transformi în credibilitate și intenție de vot. Astăzi, această lege îi favorizează pe toți cei care au făcut campanie din 2012 până în prezent.
Cum vede un analist politic rezultatul acestei campanii? Care va fi ierarhia și care sunt principalii câștigători de la localele de anul acesta? Sunt numai câteva întrebări la care Mihai Petre ne-a răspuns. Favorit este Decebal Făgădău, pe locul doi, Vergil Chițac și se va da o bătălie strânsă între Gigi Chiru și Claudiu Palaz pentru locurile 3 și 4. Făgădău pare a fi scăpat în câștigător. Dacă ar fi fost un singur candidat al dreptei, decis de la începutul anului, am fi avut o competiție mult mai complicată. La Decebal Făgădău se pune întrebarea dacă va câștiga cu 50% + 1%, dacă nu va câștiga cu majoritate atunci se pune întrebarea cu cine va face alianță în Consiliul Local, iar răspunsul la această întrebare nu-l poate da nimeni, deoarece el depinde de prezența la vot. Nu cred că s-a întâmplat ceva cu electoratul lui Radu Mazăre ca să nu fie absorbit de Decebal Făgădău. Pot să vă spun că sunt chiar și oameni de dreapta care-l vor vota pe Făgădău, însă nu vor vota PSD la Consiliul Local. Din acest punct de vedere, PSD are un candidat care va rupe ceva și din electoratul de dreapta. Vergil Chițac însă, nu rupe nimic din electoratul de stânga.
Poziția în partid a celor doi candidați care vor ocupa locurile 3 și 4 este foarte dificilă. În legătură cu Palaz și Gigi Chiru este cert că indiferent care dintre ei iese pe locul 3 sau 4, dacă ies sub 10%, vor avea mari probleme pe viitor cu cariera politică. Deci, ei se bat pentru a depăși 10% pentru a arăta că încă mai contează în Constanța, ne-a explicat Mihai Petre.

Sloganuri electorale fără inventivitate

Mihai Petre face o scurtă analiză și a mesajelor cu care cei patru principali candidați la funcția de primar al Constanței vin în fața alegătorilor. Domnul Vergil Chițac vine cu Constanța Puternică, termenul de puternic a fost utilizat mai întâi de Mugur Isărescu, apoi de Traian Băsescu atunci când a câștigat conducerea PD. Și PSD a folosit puternic în alegerile europarlamentare. De asemenea, Constanța Altfel, despre care dânsul vorbește a fost folosit în 2012 de Florin Gheorghe, parlamentar PSD de Constanța. Acesta este rezultatul unei echipe care nu știe foarte bine ce are de făcut
Palaz folosește sloganul din 2012, Deschide Constanța. Este corect pentru că a fost orașul închis și în ultimii patru ani de zile. La Făgădău n-am văzut până acum un slogan de campanie electorală, iar la Gigi Chiru, de asemenea, n-am văzut absolut nimic. Astăzi, eu cred că toți candidații puteau mai mult decât au oferit și cred că acest oraș merită cu mult mai mult decât oferă această campanie electorală și poate că în timpul rămas, cei patru candidați vor da tot ce pot pentru a ne demonstra că noi constănțenii merităm ce-i mai bun de la candidați.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top