Actualitate

Campanie electorală cu atacuri sub centură în Ucraina

Cei doi candidați, Volodimir Zelenski și Petro Poroșenko, au avut pe 11 aprilie a.c. un schimb de replici (în premieră) foarte acid și dur la unul din posturile de televiziune din Ucraina (emisiunea „Adevărul despre putere”, postul de televiziune 1+1).

Petro Poroşenko şi-a făcut apariţia inopinată în studioul emisiunii „Drept la putere” de la postul de televiziune 1+1 (care aparţine oligarhului ucrainean Igor Kolomoiski, un rival al şefului statului). Prezent în platou, Poroșenko l-a acuzat pe Zelenski că nu dorește să dialogheze cu acesta la televiziune, chemându-l în platou “chiar acum”, în timp ce Zelenski, contactat telefonic, a declarat că a plecat deja în Franța, unde urmează să se întâlnească astăzi cu președintele francez Emmanuel Macron; mai mult, Zelenski a declarat că Poroșenko cunoaște foarte bine faptul că el este deja plecat din țară, dat fiind urmărirea permanentă a lui Zelenski de către serviciile secrete ucrainene: „Petro Oleksiiovych știe foarte bine că sunt acum la Paris, în Franța, pentru că mașinile frumoase ale Serviciului de Securitate al Ucrainei m-au însoțit până la aeroport. Am o întâlnire la ora 15:00 cu Președintele Franței. Prin urmare, domnul Poroșenko știe că nu sunt la Kiev și este foarte ciudat faptul că mă invită la studioul „1 + 1”, a declarat Zelenski, adăugând că nu are avion privat, de aceea a fost nevoit să plece în Franța încă de joi.

Oleksandr Tkacenko, directorul general al Grupului media ucrainean 1+1, a anunțat că îl va da în judecată pe şeful statului, Petro Poroșenko, pentru că „a dat buzna în platoul postului privat 1+1 TV, fără a fi fost invitat”: „Ați întrat  în platoul unei televiziuni care aparţine unei companii private, fără a avea o invitație în acest sens şi folosindu-vă de statutul de șef de stat. Nu ați vrut să părăsiţi studioul nici măcar în urma recomandărilor politicoase ale prezentatoarei. Luni vă vom da în judecată, inclusiv pentru acuzațiile anterioare împotriva televiziunii 1+1” – a scris pe Facebook directorul general, într-un mesaj adresat preşedintelui Petro Poroşenko. Totodată, Tkacenko a subliniat că Poroșenko a fost invitat de mai multe ori în emisiuni la 1+1 TV, însă nu a dat curs invitaţiilor şi, în plus, le-a interzis reprezentanților săi să participe la emisiunile acestui televiziuni.

Candidații nu au convenit încă asupra desfășurării dezbaterii electorale directe. Poroșenko insistă pentru dezbateri în ziua de duminică, 14 aprilie, la Stadionul Olimpic, în timp ce Zelenski pledează pentru dezbateri la Stadionul Olimpic în ziua de vineri, 19 aprilie. Negocierile pe această temă continuă. Pentru ziua de vineri, 19 aprilie, când Legea electorală permite dezbaterile electorale între cei doi candidați, Zelenski a anunțat că îl așteaptă pe Poroșenko la Stadionul Olimpic, iar Poroșenko a declarat că se va afla la ora respectivă în studioul Companiei publice de radio și televiziune, unde ar trebui să aibă loc (potrivit legii) dezbaterea între candidați. Președintele Companiei de radio și televiziune a Ucrainei ia în calcul o eventuală teleconferință cu cei doi candidați în cazul în care cei doi candidați nu se prezintă în studioul Companiei în ziua de vineri, 19 aprilie, în intervalul orar 20.00-21.00, pentru dezbaterile electorale prevăzute de legea electorală. Această teleconferință ar putea avea loc după ora 21.00 a zilei de vineri, 19 aprilie, în organizarea Companiei publice de radio-tv, ca activitate electorală a ambilor candidați. În cazul în care un singur candidat se va prezenta la dezbaterile din studioul Companiei în intervalul menționat (20.00-21.00), emisiunea dedicată dezbaterii va avea loc, însă va fi tratată ca activitate de campanie electorală a celui prezent.

Cei doi candidați vor avea astăzi, la Paris, Franța, întâlniri separate cu președintele Franței. Experții apreciază că transmiterea, de către președintele Franței, a unei invitații pentru desfășurarea unei întâlniri separate cu Zelenski în calitatea acestuia de candidat la președinția Ucrainei, confirmăinteresul Parisului și în general al UE de a-l cunoaște pe cel care are prima șansă de a deveni președinte al Ucrainei după turul al doilea al alegerilor, de la 21 aprilie a.c.

Stafful candidatului Petro Poroșenko a amplasat în mai multe puncte din Ucraina panouri electorale care îl contrapun pe Poroșenko președintelui rus Vladimir Putin, actorului rus M. Galkin etc, sugerând că adevărata bătălie electorală s-ar da între Poroșenko și Moscova, respectiv între Poroșenko și un comediant.

Cercurile politice apropiate lui Poroșenko și-au activat considerabil acuzele la adresa lui Zelenski. Andrei Parubyi, președintele Radei Supreme, l-a acuzat pe acesta că ar fi o “variantă retușată/modernizată” a lui Viktor Ianukovici, fostul președinte pro-rus al Ucrainei, fugit în Federația Rusă.

Apropiații lui Petro Poroșenko au reluat din nou teza unei iminente amenințări militare din partea Moscovei. Potrivit lui Dmitri Tâmciuk, președintele Grupării “Rezistență informațională”, Moscova aduce suplimentar în zona Donbass tancuri și complexe de rachete. Alegații similare au fost făcute recent în spațiul public de către o serie de oficiali apropiați candidatului Poroșenko.

Dmitri Razumkov, purtătorul de cuvânt al staffului lui Zelenski, menționează că Zelenski a avut un comportament emoțional firesc la “valul de murdării” lansat împotriva acestuia și susținătorilor săi de către candidatul Poroșenko, val de murdării generat de teama lui Poroșenko de a pierde alegerile.

În spațiul public au apărut o serie de videoclipuri agresive împotriva lui Zelenski, printre care unul în care Zelenski este lovit de un camion. Ministerul de Interne a anunțat deschiderea unui dosar penal pe tema promovării în spațiul public a acestui video-clip. În cel mai recent dintre videoclipurile anti-Zelenski, acesta este împroșcat cu un praf alb, sugestie conotativă care trimite la consumul de droguri. Echipa lui Zelenski a solicitat, în context, întărirea pazei acestuia. Stafful lui Poroșenko neagă implicarea în producerea și promovarea videoclipurilor.

Vice-președinta Radei Supreme a Ucrainei, Irina Gherașcenko (pro-Poroșenko) a solicitat adoptarea de măsuri în oglindă, respectiv deschiderea unui dosar penal de către Ministerul de Interne privind unele scene din serialul Servitorul Poporului / Sluga Narodov (în care joacă de președinte al Ucrainei îl joacă Volodimir Zelenski), respectiv scenele din serial care prezintă înmormântarea președintelui Ucrainei.

Președintele Poroșenko a declarat că în cazul unei înfrângeri în fața lui Zelenski va candida la alegerile din 2014 pentru Parlamentul European (aceste afirmații sugerează / transmit mesajul că Ucraina ar putea adera anterior la UE, ca efect direct al măsurilor de apropiere de UE a Ucrainei adoptate de președintele în funcție al acestei țări).

Sursa: www.casamariinegre.ro

 

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top