Politic

Bogdan Huțucă: Oricum ar calcula, Guvernul nu reușește să obțină doar 3% deficit bugetar

Deputatul Bogdan Hușucă a criticat în termeni duri incapacitatea Puterii de a intra în anul 2019 cu bugetul gata făcut. În viziunea deputatului constănțean, acest lucru se datorează faptului că economiștii guvernului nu pot concepe un buget care să se încadreze în ținta de deficit de 3%. Dincolo de implicațiile negative pe care un buget împovărat de cheltuieli nesusținute de încasări îl poate avea, lipsa lui își face deja simțite efectele nefaste.
De bugetul central depind toate calculele administrațiilor din teritoriu. Administrațiile locale depind de elaborarea bugetului de venituri și cheltuieli al consiliului județean, iar acesta – de alocările prevăzute în bugetul general. Momentan, lipsa planului financiar al guvernului pe anul 2019 face ca această cascadă a banilor publici – de la bugetul central, la cel al consiliilor județene, și apoi la cel al primăriilor – să fie secată. Autoritățile locale și județene nu pot face plăți și investiții – altele decât cele care se potrivesc cu bugetul pe anul trecut.
În continuare, declarația deputatului Bogdan Huțucă: “Suntem deja în 9 ianuarie și cel mai incompetent Guvern din istoria recentă nu a reușit încă să vină cu un proiect de buget pentru acest an.
Legea spune că Guvernul trebuie să prezinte un buget până la 15 noiembrie, or asta înseamnă că suntem deja cu aproape 2 luni de întârziere.
Cu excepția anului 2009, când a avut loc o schimbare de Guvern, niciodată nu am ajuns atât de târziu fără buget. Acum însă nu este cazul, PSD-ALDE se află la Guvernare de mai bine de doi ani, deci nu pot invoca faptul că abia acum fac cunoștință cu cifrele.
Motivul pentru care nu vin cu un proiect de buget este însă foarte clar: oricum ar calcula, nu reușesc să rămână în 3% deficit bugetar. Oricât ar calcula, au nevoie să mai crească niște taxe, niște impozite, ca să poată să-și plătească cheltuielile crescute din pix în ultimii doi ani.”

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana MIHĂLȚEANU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top