Economia României continuă să urmeze un trend ascendent, contrazicând vocile alarmiste, conform declarațiilor deputatului Bogdan Huțucă, președintele Comisiei pentru buget, finanțe și bănci. Cu puțin timp în urmă, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare a revizuit în sus estimările privind evoluția economiei românești pentru anii 2023 și 2024, potrivit raportului „Regional Economic Prospects”. Aceste estimări pozitive reprezintă o veste îmbucurătoare și oferă o perspectivă optimistă asupra viitorului economic al țării noastre, afirmă Huțucă.
„În ciuda multor voci alarmiste, economia românească îşi păstrează trendul ascendent de până acum. Zilele trecute, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a îmbunătăţit estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2023 şi în 2024, potrivit raportului „Regional Economic Prospects”. Astfel, conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 2,5% în acest an, după ce prognoza din februarie indica o expansiune de 1,7% în 2023. Creşterea ar urma să accelereze la 3,5% anul viitor, în comparaţie cu un nivel de 3,2% estimat în februarie. Cei de la BERD spun clar faptul că nivelul solid al investiţiilor, crescut cu 8%, este principalul motiv pentru noile estimări pozitive asupra economiei noastre. În plus, scăderea inflaţiei, atenuarea condiţiilor financiare, îmbunătăţirea mediului extern şi o absorbţie mai rapidă a fondurilor europene, inclusiv PNRR, vor aduce un boost substanţial indicatorilor economico-financiari.
Este încă o dovadă că ceea ce Partidul Naţional Liberal a susţinut mereu reprezintă calea corectă de urmat pentru România. PNL a fost principala forţă politică care a pus accentul pe investiţii majore, menite să aducă o valoare adăugată pe termen lung şi să producă creştere economică sustenabilă, nu doar una bazată în proporţie covârşitoare pe consum.
În calitate de liberali şi oameni politici de dreapta, vom susţine orice politică publică, cu impact în economie, care să fie aşezată pe principii solide, conforme regulilor după care se ghidează piaţa liberă. Predictibilitatea, sustenabilitatea, intervenţionismul limitat, coerenţa şi dialogul cu mediul de afaceri şi sindical sunt principiile imperioase pe care orice guvernare serioasă şi competentă trebuie să le însuşească.
Guvernarea şi administraţia centrală – în sens extins – trebuie să îşi cunoască foarte bine rolurile, în principal acela de a seta cadrul general în care privatul să îşi desfăşoare activitatea, în rest lăsându-l pe acesta să activeze conform unor reguli stabilite de foarte mult timp de marii gânditori ai capitalismului şi economiei de piaţă. Dacă îşi doreşte să genereze plus valoare, un guvern trebuie să susţină antreprenorul cu tot ceea ce poate, în niciun caz să i se substituie. Astăzi, privim cifrele optimiste despre ţara noastră, pe care instituţiile internaţionale financiare le publică. Dacă vrem să continuăm aşa, nu trebuie să ne abatem de la politica liberală, singura capabilă să genereze un avans de care să beneficieze toată lumea”, a susținut deputatul Bogdan Huțucă în cadrul unei declarații politice.