Politic

Bogdan Huțucă, despre taxarea centralelor de apartament: Statul te obligă să cumperi servicii proaste

Anunțul că șeful ANRE ia în calcul taxarea centralelor de apartament a generat reacții. Deputatul constănțean Bogdan Huțucă a declarat că această inițiativă propusă este tipică modului de a acționa al unui ”stat socialist autoritar”, care obligă cetățenii să cumpere servicii proaste, iar dacă aceștia nu se conformează, sunt sancționați.

”ANRE intenționează să taxeze suplimentar românii care dețin acasă centrale termice de apartament.
Situația este însă mai complexă. Românii au ajuns să-și pună centrale deoarece sistemele centralizate de încălzire sunt ineficiente și scumpe. Sătui să plătească mult pentru servicii proaste, românii s-au refugiat în centraelele de apartament.
Situția de aici explică perfect modul în care gândește un stat socialist autoritar în relația cu cetățenii. Mai întâi îl obligă să-i cumpere servicii proaste, iar dacă el refuză îl pune să plătească taxe suplimentare.
Nu așa trebuie să arate un stat prietenos cu cetățenii. Așa arată doar un stat incompetent.” a declarat deputatul Huțucă.

Taxarea centralelor se amână, dar până când?

Declarația lui Bogdan Huțucă a fost făcută în urma anunțului că președintele ANRE s-a pronunțat pentru căutarea de soluții pentru aplicarea unei taxe ”de mediu” proprietarilor de centrale. A două azi după ce președintele ANRE a apărut în presă cu această variantă, ANRE a emis un comunicat prin care a dat înapoi. Pe scurt, Agenția declarat că președintele ei s-a trezit să ”vorbească ca proasta-n târg”, întrucât, potrivit comunicatului, ANRE nici nu are atribuții în stabilirea unei atare taxe.
În mod cert, însă, în cazul de față nu a ieșit fum fără foc. Declarația inițială a lui Viorel Alicuș (actualul președinte al ANRE) lăsa să se întrevadă că există un grup de lucru pe această temă, care a și identificat o posibilă justificare pentru instituirea noii taxe: ” Ne gândim să vedem dacă nu există totuşi soluţii prevăzute în Directivele europene, pentru ca taxarea de mediu să poată fi impusă şi acestor centrale individuale”, a declarat Alicuş, în cadrul unor dezbateri în Parlament pe tema legii interzicerii debranțării de la sistemul de încălzire centralizată.

To Top