Fără categorie

Bernardino León: „Europa trebuie sa ia inițiativă în Libia”

Bernardino León: „Europa trebuie sa ia inițiativă în Libia”
Bernardino León: „Europa trebuie sa ia inițiativă în Libia” Europa are un nou reprezentant pentru regiunea sud-mediteraneană, Bernardino León. În timpul întâlnirii comisiei pentru afaceri externe de pe 31 august, acesta și-a îndreptat atenția asupra situației actuale din regiune. La finalul ședinței, Bernardino León ne-a acordat un scurt interviu.

Sursa : © Parlamentul European

Europa are un nou reprezentant pentru regiunea sud-mediteraneană, Bernardino León. În timpul întâlnirii comisiei pentru afaceri externe de pe 31 august, acesta și-a îndreptat atenția asupra situației actuale din regiune. La finalul ședinței, Bernardino León ne-a acordat un scurt interviu.

Atenția opinie publice la nivel mondial se îndreaptă către Libia. Acolo încă mai au loc lupte, iar situația umanitară este foarte gravă. Cum poate contribui UE la ameliorarea situației?

Problema nu este felul în care UE va răspunde. Europa trebuie să ia inițiativă în Libia, iar comunitatea internațională se așteaptă la acest lucru. Primul pas este acela de a asigura facilități elementare precum apă, electricitate, combustibil și servicii medicale. Asigurarea securității și relansarea economiei sunt, de asemenea, foarte importante. Același lucru este valabil și în cazul recuperării resurselor care, în momentul, de față sunt răspândite peste hotare datorită acțiunilor fostului regim. Trebuie să contribuim la construirea unui guvern în Libia după terminarea conflictului.

Cum poate avea succes o astfel de tranziție, într-o țară în care nu există tradiția unei culturi politice?

Dacă în Libia au funcționat anumite instituții, regimul Qaddafi le-a distrus complet. Sistemul Jamahiriya, care se traduce prin guvern ales direct de cetățeni, nu a fost decât un slogan fără conținut. De fapt, era vorba despre o dictatură în care o singură persoană lua toate deciziile. Provocarea în Libia va fi reprezentată de organizarea instituțiilor cu implicarea cetățenilor.

Care vor fi următorii pași în Egipt și Tunisia, țări în care regimul a fost deja răsturnat, și la ce ar trebui să ne așteptăm în cazul Siriei?

În Egipt și Tunisia, toate forțele și actorii politici pregătesc acum alegerile, construind un consens acolo unde este necesar. A doua etapă va fi organizarea cu succes a unor alegeri, după care va avea loc formarea de adunări constituante. Succesul acestei tranziții va fi judecat după succesul noilor adunări. Autoritățile din aceste țări fac o treabă excelentă, însă comunitatea internațională și UE trebuie să fie pregătite să intervină dacă este necesar. În Siria, cel mai important lucru în momentul de față este faptul că facilităm schimbarea regimului prin aplicarea unor sancțiuni drastice.

Există diferențe de opinie vizavi rolul jucat de religie în activitatea politică a acestor țări pe viitor. Care este opinia dumneavoastră?

Religia joacă un rol important în aceste țări și trebuie să luăm în considerare acest lucru în alcătuirea unei constituții, însă nu trebuie să trasăm o legătură directă între religie și stat. Există persoane și din rândurile islamiștilor care împărtășesc această opinie, iar asta este un semn bun.

Nemulțumirile de ordin economic au fost unul dintre factorii care au declanșat primăvara arabă. Astfel, dezvoltarea economică va fi importantă pentru a asigura succesul acestei tranziții. Cum poate fi aceasta asigurată?

UE nu a desemnat doar un reprezentant special, ci a organizat și grupuri de lucru care să colaboreze cu autoritățile economice ale țărilor din regiune. Scopul este acela de a mări eficiența contribuției noastre. Mesajul este „mai mult pentru mai mult”, ceea ce înseamnă mai mult comerț, mai multă mobilitate, o contribuție financiară mai mare din partea noastră în schimbul unor reforme democratice.

Actualitate

Director: Mihai Răzvan ROTARU (tel: 0723359775)
Redactor Șef: Ștefan Doru COPOȚ (tel: 0788032808)
Senior Editor: Răzvan PETRE (tel: 0788002941)
Redacția: Viviana ROTARU, Ștefan KOSTOFF, Adresa redacției: Constanța, Bd. Al. Lăpușneanu nr. 1, Casa de Cultură a Sindicatelor, biroul 4 Fax: +40 341 816 200
E-mail: [email protected]

Copyright © 2018 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

Dezvaluiri.ro nu își asumă răspunderea pentru comentariile postate de cititori și conținutul informațiilor preluate din alte publicații.
Dezvăluiri.ro are ISSN 1842-7978, este tipărit la Deasign Print- București Este posibil ca în urma schimbării site-ului, unele articole mai vechi să nu mai apară la data postării inițiale. Pentru a vedea data corectă a publicării, puteți accesa site-ul vechi la adresa http://wwwold.dezvaluiri.ro/

Copyright © 2019 Organizația de Investigații Jurnalistice. Toate drepturile rezervate.

To Top